Οι γιατροί σαμποτάρουν το ΓΕΣΥ στην Κύπρο

Φωτογραφία: ΓΤΠ

Ανοικτά πλέον οι ίδιοι οι γιατροί σαμποτάρουν την προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης να εφαρμόσει εντός του 2019 το Γενικό σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ). Κυρίως οι ιδιώτες γιατροί που με προτροπή του συλλόγου τους (Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος), ανακοινώνουν καθημερινά κατά ειδικότητες ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στο σχέδιο.

Μετά την Παιδιατρική και Γαστρεντερολογική Εταιρεία, τη σκυτάλη των αρνητικών τοποθετήσεων σε ό,τι αφορά την ένταξη των γιατρών στο ΓΕΣΥ έλαβαν οι Ενδοκρινολόγοι και χθες τα μέλη της Πυρηνικής Ιατρικής.

Ολοι τους χρησιμοποιούν περίπου τα ίδια επιχειρήματα. Οτι, δήθεν, το κάνουν για να… προστατεύσουν τους ασθενείς, θεωρώντας ότι το ΓΕΣΥ υποβαθμίζει τόσο την ειδικότητα όσο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στον Κύπριο πολίτη.

Η αλήθεια βέβαια είναι αλλού, και την είπε ένας αγανακτισμένος Αναστασιάδης, με έμμεσο πλην σαφή τρόπο σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του, όταν τους είπε ότι δεν έδωσαν τον Ορκο του Ιπποκράτη για να πλουτίσουν. Κάλεσε μάλιστα, τους γιατρούς να δώσουν στη δημοσιότητα τις φορολογικές τους δηλώσεις για να συγκρίνουν οι πολίτες την προσφορά που τους γίνεται από το ΓΕΣΥ με τις απολαβές που δηλώνουν στην εφορία.

Αρα ο καβγάς είναι για το οικονομικό. Παρά τη γενναία κρατική προσφορά που υπερβαίνει κατά μέσο όρο τις 200.000 ευρώ ετησίως, οι γιατροί αρνούνται να συμμετάσχουν. Μπορεί έτσι ο καθένας να υπολογίσει και πόσα παίρνουν, ασκώντας την ιδιωτική ιατρική χωρίς να τα δηλώνουν…

Ν.Κ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available