Οι δασμοί του Τραμπ στο καναδικό χαρτί απειλούν τις εφημερίδες στις ΗΠΑ

(AP Photo/Evan Vucci, FILE)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να επιβάλει δασμούς στο καναδικό χαρτί που προορίζεται για δημοσιογραφική χρήση, αποτελεί έναν ακόμη «πονοκέφαλο» για τις τοπικές εφημερίδες σε ολόκληρη τη χώρα, αναγκάζοντας τις ήδη ζορισμένες εκδόσεις είτε να μειώσουν το προσωπικό τους, είτε να μειώσουν τον αριθμό των ημερών κυκλοφορίας τους, είτε στη χειρότερη των περιπτώσεων να κλείσουν τελείως.

Τα εκτινασσόμενα κόστη του δημοσιογραφικού χαρτιού έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν εκδόσεις όπως η εφημερίδα «The Gazette» στο Τζέινσβιλ του Ουισκόνσιν, την εφημερίδα της γενέτειρας του προέδρου της Βουλής, Πολ Ράιαν, επεσήμανε η «New York Times».

Η εφημερίδα, με προσωπικό 22 ατόμων, ήταν η πρώτη που δημοσίευσε την είδηση το 2016 ότι ο κ. Ράιαν θα υποστήριζε την προεδρική υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ. Και, ενώ η συντακτική ομάδα έχει στηρίξει τον Ράιαν αμέτρητες φορές, η εφημερίδα του άσκησε δριμεία κριτική για διάφορες πολιτικές μεθόδους που ακολουθεί τελευταία.

Με τους νέους δασμούς στο χαρτί που αυξάνουν το ετήσιο κόστος εκτύπωσης κατά 740.000 δολάρια, η εφημερίδα «Gazette» έκανε αρκετές περικοπές στο προσωπικό της και χρησιμοποιεί πιο στενό χαρτί, ενώ μείωσε και τον αριθμό των θεμάτων που δημοσιεύονται κάθε μέρα.

«Πληρώνουμε όλοι ένα τεράστιο τίμημα», δήλωσε ο Σκιπ Μπλις, ο εκδότης της «Gazette», για τον αντίκτυπο των δασμών στη βιομηχανία των ΜΜΕ. «Φοβάμαι ότι έρχονται δύσκολες μέρες. Νομίζω ότι πιθανότατα θα υπάρξουν και άλλες απώλειες».

Οι δασμοί στο δημοσιογραφικό χαρτί είναι μόνο ένα από τα πολλά εμπορικά μέτρα τα οποία ο πρόεδρος Τραμπ έχει θεσπίσει ως μέρος της προσπάθειας της διοίκησής του να προστατεύσει τους Αμερικανούς παραγωγούς, σταματώντας αυτό που ονομάζει αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Οι δασμοί τέθηκαν σε εφαρμογή τον Ιανουάριο, αφού το Τμήμα Εμπορίου συμμάχησε με την «North Pacific Paper Company», μια χαρτοβιομηχανία που εδρεύει στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον, μετά από καταγγελία που έλεγε ότι οι Καναδοί κατασκευαστές πωλούσαν δημοσιογραφικό χαρτί σε τεχνητά χαμηλές τιμές.

Την περασμένη εβδομάδα, οι εκδότες κέρδισαν λίγο χρόνο όταν ο οργανισμός δήλωσε ότι θα περιορίσει τους δασμούς αντιντάμπινγκ στο 16,88%, από 22% και θα τους εντάξει σε έναν μόνο κατασκευαστή, την καναδική «Catalyst Paper Company».

Αλλά το Επιμελητήριο δήλωσε ότι θα επιβάλλει επιπλέον δασμούς έως και 9,81% σε αρκετές καναδικές εταιρείες χαρτιού, συμπεριλαμβανομένης της «Catalyst», για να αντισταθμίσουν τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν αυτοί οι παραγωγοί από την κυβέρνηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available