Οι Δημοκρατικοί θέλουν να διαμορφώσουν τη δική τους άποψη στο πόρισμα

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής Τζέρολντ Νάντλερ (Δημοκρατικός από Νέα Υόρκη) σχολιάζει την επιστολή Μπαρ το απόγευμα της Κυριακής στη γειτονιά Upper West Side της Νέας Υόρκης. (AP Photo/Craig Ruttle)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ διαμόρφωσε τη δική του άποψη πάνω στο πόρισμα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μόλερ. Τώρα όμως οι Δημοκρατικοί θέλουν να εκφράσουν και τη δική τους γνώμη, γι’ αυτό και ζητούν το σύνολο του πορίσματος.

Η επιστολή των συμπερασμάτων του Μπαρ για το πόρισμα Μόλερ άνοιξε νέο κεφάλαιο στη δίχρονη μάχη ερευνών που πιθανότατα θα απασχολήσει το Κάπιτολ Χιλ τις ερχόμενες εβδομάδες και μήνες. Οι Δημοκρατικοί νομοθέτες απαιτούν πλήρη ανάγνωση των ευρημάτων και απορρίπτουν την περίληψη του υπουργού Μπαρ ως ατελή κατά την ήπια εκδοχή ή ως μη αντικειμενική κατά τη χειρότερη εκδοχή.

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ δήλωσαν την Κυριακή το βράδυ ότι ολόκληρη η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα, τονίζοντας ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ που εξέδωσε νωρίτερα χθες μια περίληψη της έκθεσης δεν είναι ένας «ουδέτερος παρατηρητής».
«Το γεγονός ότι η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Μόλερ δεν απαλλάσσει τον Πρόεδρο από μια κατηγορία τόσο σοβαρή όσο η παρακώλυση της Δικαιοσύνης, καταδεικνύει πόσο επείγον είναι ολόκληρη η έκθεση και όλα τα σχετικά έγγραφα να δημοσιευθούν χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση», τόνισαν η κ. Πελόζι και ο κ. Σούμερ με κοινή τους ανακοίνωση.

«Η επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μπαρ εγείρει όσα ερωτήματα όσα απαντά» δήλωσαν οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.

Το πιο πιθανό είναι οι Δημοκρατικοί να επικεντρωθούν στις έρευνες που ήδη γίνονται ζητώντας διαφάνεια και εκφράζοντας την απογοήτευσή τους για τον Μπαρ, παρά να εμπλακούν εκ νέου σε μία συζήτηση για αποπομπή του Προέδρου που επιδιώκει η αριστερή πτέρυγα και έχει ήδη απορρίψει η πρόεδρος της Βουλής.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής Τζέρολντ Νάντλερ, που θα μπορούσε να ηγηθεί μίας απόπειρας αποπομπής, δήλωσε μιλώντας στη γειτονιά του στη Νέα Υόρκη ότι θα καλέσει σύντομα τον Μπαρ να καταθέσει «υπό το πρίσμα των ασυνήθιστων αποκλίσεων και της τελικής απόφασης στο υπουργείο Δικαιοσύνης».

Σε μια κοινή δήλωση, ο Νάντλερ, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών του Κοινοβουλίου, Ανταμ Σιφ, και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Μεταρρυθμίσεων της Βουλής Ελάια Κάμινγκς, φαίνεται να παραδέχονται ότι δεν βρέθηκε συμπαιγνία με τη Ρωσία, λέγοντας ότι εμπιστεύονται το πόρισμα Μόλερ, παρά τις πολλές δημόσιες αποδείξεις περί επαφών του επιτελείου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της προθυμίας να λάβουν υποστήριξη από Ρώσους πράκτορες.

Ακόμα, είπαν, «θα είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα και το Κογκρέσο να αξιολογήσουν το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων που έχει συλλέξει ο ειδικός ανακριτής, συμπεριλαμβανομένων όλων των πληροφοριών που έχουν συγκεντρωθεί από υπηρεσίες πληροφοριών».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available