Οι ομογενείς εκπαιδευτικοί τίμησαν τους γονείς των μαθητών ελληνικών σχολείων

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τον σημαντικό ρόλο που διατελούν οι γονείς στο εκπαιδευτικό έργο, αλλά και την διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και κληρονομιας, αναγνώρισε εμπράκτως η Ομοσπονδία Ελληνικών Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής, σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Ελληνική Παιδεία», στην εκδήλωση που διοργάνωσαν προς τιμήν τους, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Επρόκειτο για μια πρωτοβουλία, την οποία τίμησαν σημαντικοί φορείς της ομογένειας και της εκπαίδευσης, όπως επίσης και οι δάσκαλοι με τους μαθητές επίλεκτων ελληνικών σχολείων, που έβαλαν την δική τους πινελιά στην εκδήλωση.

«Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τους γονείς και τους παππούδες των παιδιών των ελληνικών σχολείων, που φέρνουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, δεύτερης και τρίτης γενιάς, να διδαχθούν τον ελληνικό πολιτισμό. Βοηθούν στο έργο της ελληνικής εκπαίδευσης με την ενεργό συμμετοχή τους», ανέφερε η εκπαιδευτικός, Βασιλική Φιλιώτη, ενώ η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Στέλλα Κοκκόλη, στάθηκε, για μια ακόμη φορά, στην ανάγκη να περάσει το μήνυμα από γενιά σε γενιά.

«Η Ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια τρέχει ανά την Αμερική και τον κόσμο για την ελληνική παιδεία, που συμπεριλαμβάνει την γλώσσα και τον πολιτισμό. Όταν βλέπουμε ότι το έργο δεν διαιωνίζεται σωστά, πληγωνόμαστε. Εμείς οι παλαίμαχοι δάσκαλοι, που έχουμε 50 και πλέον χρόνια στην Παιδεία θέουμε να διαιωνίσουμε αυτές τις γνώσεις», τόνισε η κ. Κοκκόλη.

Η κ. Στέλλα Κοκκόλη. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Φιλιππίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι η ελληνική παιδεία είναι το σημαντικότερο μέσο αντίστασης στην «αφομοίωση» που μπορεί να επέλθει ανά τις γενεές στις ΗΠΑ.

«Είναι ό,τι πιο σημαντικό να βλέπουμε γονείς να ενδιαφέρονται για την ελληνική παιδεία των παιδιών τους, να μάθουν την ελληνική γλώσσα και παιδεία. Εδώ που ζούμε, ο μόνος τρόπος για να αντισταθούμε στο “χωνευτήρι” των ΗΠΑ είναι, μέσω της παιδείας, να διατηρήσουμε την δύναμη που μας δίνει ο ελληνισμός».

«Είμαστε Έλληνες της Αμερικής»

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο γιατρός Δρ. Γεώργιος Τσούλιας, που τόνισε τον σημαντικό ρόλο της παιδείας στην διατήρηση της ελληνικής συνείδησης. Παρόλα αυτά, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κατά πόσον η σημερινή, περιορισμένη, φοίτηση στα ελληνικά σχολεία επιτυγχάνει ουσιαστικά τον σκοπό αυτό.

Ο Δρ. Γεώργιος Τσούλιας. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

«Κατ’ αρχήν πρέπει να αποφασίσουμε πώς καθοριζόμαστε. Ο πιο δόκιμος όρος στο μυαλό μας είναι πως είμαστε Έλληνες της Αμερικής και πρέπει να προσαρμόσουμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, αλλά ποτέ δεν πρέπει να αφομοιωθούμε.», ήταν η τοποθέτηση του κ. Τσούλια, για να αναπτύξει στην συνέχεια το σκεπτικό του.

«Στο ελληνικό σχολείο πάει μόνο ένα μικρό ποσοστό παιδιών. Αυτά που μαθαίνουν είναι καλά, αλλά δεν είναι αρκετά. Σταματάνε στην 6η Δημοτικού και δεν φτάνουν στο σημείο να μαθαίνουν ελληνικά που να μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Πρέπει να τα ωθήσουμε ακόμη πιο πολύ να συμμετέχουν στα ελληνικά σχολεία», κατέληξε ο κ. Τσούλιας.

Το εγκώμιο της κ. Κοκκόλη έπλεξε ο Διευθυντής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, που μετέφερε και τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, ο οποίος απουσιάζει.

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

«Θέλω να ευχαριστήσω την κ. Κοκόλη και την κ. Φιλιώτη για αυτήν την όμορφη ιδέα την οποία είχαν να καλέσουν παιδιά, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες και μέσα από αυτήν την γιορτή να πούμε το ‘ευχαριστώ’. Ήμουν θιασώτης και συμπαραστάτης αυτής της ωραίας προσπάθειας, διότι πρέπει κάποια πράγματα να ακούγονται και να λέγονται. Πολλοί δακρύζουν για την ΠΑιδεία, αλλά όταν έρχεται η ώρα για να βοηθήσουν δεν τους βλέπουμε. Αντίθετα, η κ. Κοκκόλη, η κ. Φιλιώτη και καποιοι χορηγοί που δεν φαίνονται, είναι κοντά μας».

Μια διαφορετική διάσταση στον ρόλο της οικογένειας έδωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας, προβάλοντας τον ρόλο της γιαγιάς.

«Εγώ θα ήθελα να τιμούσατε τις γιαγιάδες, διότι κι εγώ όταν ήμουν μικρός, όταν έκανα κάτι λάθος, δάσκαλός μου ήταν η γιαγιά. Το πρώτο σχολείο του ανθρώπου είναι το σπίτι, διότι εάν δεν πάρει εφόδια από το σπίτι και τις παραινέσεις της γιαγιάς, το περιμένει έξω μια αγέλη λύκων να τον κατασπαράξει».

Ξεχωριστό τόνο έδωσαν τα ποιήματα των μαθητών του Απογευματινού Σχολείου του Καθεδρικού, αλλά και η ερμηνεία του τραγουδιού «Άσπρα Καράβια τα όνειρά μας» από τον μικρό εγγονό της Στέλλας Κοκκόλη, Παναγιώτη.

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.
Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available