Οι Ελληνες του Μόντρεαλ σε πορεία κατά των Γενοκτονιών

Στον προθάλαμο του δημαρχείου Μόντρεαλ, τη Δευτέρα 15 Μαϊου. Λίγο μετά την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας από τον Δήμο της πόλης. Εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων μαζί με τον δήμαρχο Μόντρεαλ Ντενί Κοντέρ. Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ.

Του Ζώη Μαρίνου.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Με τη συμμετοχή πολυπρόσωπης αντιπροσωπείας της ελληνικής παροικίας του Μόντρεαλ οργανώνεται το προσεχές Σάββατο στο κέντρο της καναδικής πόλης πορεία υπέρ της υπεράσπισης των ανθρώπινων αξιών και δικαιωμάτων και της αποτροπής κάθε είδους γενοκτονίας.

Η πορεία θα ξεκινήσει στις 12:30 το μεσημέρι από το Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ και θα πραγματοποιηθεί στη μνήμη των Γενοκτονιών των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Εβραίων και των Τούτσι της Ρουάντα.

Η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ, άλλοι ομογενειακοί φορείς της επαρχίας Κεμπέκ και του Καναδά και εκπρόσωποι ποντιακών οργανώσεων και συλλόγων θα συμμετέχουν στην εκδήλωση με κλιμάκιά τους.

Στο μεταξύ, το πρωί της Τετάρτης η διοίκηση του Εθνικού Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου ανακοίνωσε ότι άλλος ένας δήμος της επαρχίας του Οντάριο, η πόλη Βον (300.000 κατοίκων), βόρεια του Τορόντο έλαβε απόφαση αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας, ανακηρύσσοντας την 19η Μαϊου κάθε έτους ως Ημέρα Μνήμης.

Στην εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο της πόλης με ημερομηνία 2 Μαϊου, όπως πληροφορείται ο «Ε.Κ.», αναφέρεται ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «έχει ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική κοινότητα της πόλης και παράλληλα με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζεται και η μεγάλη συνεισφορά των Ελλήνων του Οντάριο στην πολιτιστική, ιστορική, κοινωνική και οικονομική διαμόρφωση του τόπου».

Για την Πέμπτη, στον πολυχώρο εκδηλώσεων «Palace», στο Λαβάλ του Μόντρεαλ, το Εθνικό Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο είχε οργανώσει εκδήλωση με ομιλητή τον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής και πρώην υφυπουργό Παναγιώτη Σγουρίδη, αντιπρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο οποίος ήδη επισκέφθηκε το Τορόντο.

Ο κ. Σγουρίδης επρόκειτο να μιλήσει για τον ρόλο της Τουρκίας στη Θράκη αλλά εκτενείς αναφορές θα κάνει και στο κύμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τις τελευταίες εβδομάδες στον Καναδά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available