Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σήμερα

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Οκτώβριο του 2017 (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, FILE).

Τα εγκαίνια της τρέχουσας Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, εκτός από την παραδοσιακή επικέντρωση στα εσωτερικά θέματα της χώρας, χαρακτηρίστηκαν από τον πανηγυρικό τονισμό της αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα και του καλού επιπέδου των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Οχι μόνο η Εκθεση ήταν εφέτος αφιερωμένη στις ΗΠΑ, αλλά τα εγκαίνια έγιναν με τιμώμενο πρόσωπο τον Αμερικανό Υπουργό Εμπορίου, ο οποίος εκλήθη να μιλήσει μαζί με τον Πρωθυπουργό.

Οι πολιτικές εκτιμήσεις και τα σχόλια ήταν εκτεταμένα και βεβαίως ποικίλουν περιεχομένου…

Σταχυολογώντας, πολλοί ήταν εκείνοι που αναφέρθηκαν στην θερμότητα της αμερικανικής στήριξης προς την σημερινή ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας παράλληλα τις αριστερές, έως κομουνιστικές, πολιτικές καταβολές πολλών κυβερνητικών στελεχών και προσωπικά του Πρωθυπουργού.

Αλλοι εντυπωσιάστηκαν από τα ενθουσιώδη φιλο-αμερικανικά προσωπικά σχόλια του Πρωθυπουργού, σε αντιπαράθεση με την ακόμη ζωηρή ανάμνηση του έντονου αντιαμερικανισμού της παράταξής του και του ιδίου προσωπικά προς τους «ιμπεριαλιστές» Αμερικανούς.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που μίλησαν για κυνισμό και των δυο πλευρών, ενώ οι περισσότεροι σχολιαστές αναφέρθηκαν και στην προφανή εξυπηρέτηση των προεκλογικών συμφερόντων του κυβερνώντος συνασπισμού.

Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να τονισθεί ότι ανάπτυξη πολύπλευρης, ιδιαίτερα πολιτικής και οικονομικής, συνεργασίας με την Αμερική αναμφισβήτητα εξυπηρετεί ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδος.

Αντίθετα, ο αντιαμερικανισμός που, μαζί με άλλους, καλλιέργησε το κυβερνών κόμμα στο παρελθόν ήταν άκριτος και επιζήμιος για τα ελληνικά συμφέροντα.

Ως εκ τούτου, δεν μπορεί κανείς παρά να χαιρετίσει την έστω όψιμη και κατά πολλούς κυνική θετική αυτή τοποθέτηση της κυβέρνησης έναντι του μείζονος παραδοσιακού συμμάχου της χώρας.

Το ερώτημα βεβαίως που τίθεται εν προκειμένω, όχι τόσο για τους Αμερικανούς όσο κυρίως για τον ελληνικό λαό που σύντομα θα κληθεί να ψηφίσει, είναι κατά πόσο ο σημερινός Ελληνας Πρωθυπουργός, τα ηγετικά του στελέχη και η παράταξή του, μπορούν να συνεχίσουν να είναι για την Ουάσιγκτον αξιόπιστοι εταίροι και για το μέλλον.

Ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη η πολιτική αναξιοπιστία τους, η γνωστή ιδεοληψία τους, αλλά και η μέχρι τούδε ευκαιριακή πολιτική συμπεριφορά τους.

Περαιτέρω, αρκετοί σχολιαστές μίλησαν, ίσως μερικοί εμμέσως επικριτικά, και για την θερμότητα με την οποία θέλησε από την πλευρά της η Αμερική να περιβάλλει την σημερινή κυβέρνηση στην προσπάθεια τής τελευταίας να προβάλλει ένα καταφανώς υπερβολικά ρόδινο μέλλον για τις μελλοντικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Επ’ αυτού, δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι η Ουάσιγκτον στάθηκε συνέχεια στο πλευρό της Ελλάδος καθ’ όλη την διάρκεια της πολυετούς κρίσης.

Η αμερικανική στήριξη ήταν βασικά μόνο πολιτική, αλλά πάντως κρίσιμη και συνεπής όταν η Ελλάδα έδινε τις μάχες της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς.

Είναι επομένως αναμενόμενο να επιδιώξουν οι ΗΠΑ να είναι από τους πρώτους που θα θελήσουν να παίξουν ενεργό ρόλο στην μετά την κρίση εποχή που θα ξημερώσει στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχει, τουλάχιστον από αμερικανικής πλευράς, τίποτα που να είναι ασυνεπές προς την μέχρι τούδε πολιτική της Ουάσιγκτον έναντι της Αθήνας.

Η σημερινή παρουσία και πολιτική της Αμερικής στην Ελλάδα είναι, φυσικά, σύμφωνη με τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, αλλά ταυτόχρονα συνάδει και εξυπηρετεί τρέχοντα, αλλά και μακροπρόθεσμα ελληνικά συμφέροντα.

Προκύπτει ως εκ τούτου αβίαστο το συμπέρασμα ότι οι πρόσφατες εξελίξεις και η πρόοδος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν μπορούν παρά να αποτιμηθούν πολύ θετικά.

Η μόνη ευχή και επιθυμία που μπορεί να εκφράσει κανείς είναι ότι ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα στις προσεχείς εκλογές, θα θελήσει να αναδείξει υπεύθυνους πολιτικούς ηγέτες, οι οποίοι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν με συνέπεια στις προοπτικές που διαγράφονται στις σχέσεις της Ελλάδος με την αμερικανική υπερδύναμη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available