Οι εναλλακτικές επιλογές της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας

Το Μέγαρο Μαξίμου. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ.

Αν όντως η Τουρκία ξεκίνησε γεωτρήσεις μέσα στην κυπριακή θαλάσσια περιοχή, όπως ισχυρίζεται, τότε βέβαια έχει θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.

Η ερώτηση σήμερα είναι πώς θα αντιδράσουν η Ελλάδα και η Κύπρος σε αυτή την ωμή πρόκληση της Τουρκίας.

Θα περιοριστούν σε μια διπλωματική εκστρατεία προς φιλικές ευρωπαϊκές χώρες και μια πιθανή προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας στον ΟΗΕ;

Θα χρησιμοποιήσει ο Ελληνας Υπουργός των Εξωτερικών την παρουσία του στην ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα ως πρόσχημα για να μεταβεί και στην Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται και ο μόνος μοχλός πίεσης στην Τουρκία;

’Η θα αποφασίσει η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει ένα μείγμα διπλωματίας και στρατιωτικής ισχύος;

Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι η Ελλάδα, για να αποφύγει τα χειρότερα, δεν έχει επιλογή παρά να ακολουθήσει τον δεύτερο δρόμο, αυτόν της διπλωματίας και της στρατιωτικής ισχύος.

Η ένδειξη αδυναμίας μπροστά στην θρασύτητα του Ερντογάν θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα, σχεδόν με βεβαιότητα, σε σύρραξη.

Η κατάσταση περιπλέκεται κατά πολύ από το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές.

Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να απουσιάζει από τους σχεδιασμούς των Τούρκων.

Βέβαια, μέχρι τις εκλογές η κυβέρνηση έχει την ευθύνη της χώρας.

Αρα, δεν τίθεται θέμα νομιμοποίησής της σε περίπτωση που αναγκαστεί να αντιδράσει.

Ωστόσο, με βάση την μέχρι τώρα εμπειρία μας από την κυβέρνηση Τσίπρα, αναγκαζόμαστε να θέσουμε το ερώτημα κατά πόσο θα θελήσει να εκμεταλλευτεί την απερισκεψία του Ερντογάν για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων της, για να βελτιώσει δηλαδή την δημοτικότητά της στον ελληνικό λαό.

Ο πειρασμός αυτός δεν θα είναι μακριά από τη σκέψη διαφόρων συμβούλων του Πρωθυπουργού.

Ηδη χθες ο κ. Τσίπρας, που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις υστερεί κατά πολύ του κ. Μητσοτάκη, ακύρωσε την προεκλογική του καμπάνια και συγκάλεσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) για να εξετάσει την κατάσταση.

Υπάρχει κάποια πολιτική σκοπιμότητα στο γεγονός αυτό; Θέλησε ο κ. Τσίπρας να δραματοποιήσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση με το να διακόψει την εκστρατεία του και να συγκαλέσει ΚΥΣΕΑ την Κυριακή το απόγευμα;

Ισως όχι. Ομως είναι τόσο λεπτή η περίοδος τούτη που είναι δύσκολο να πει κανείς με βεβαιότητα.

Εν πάση περιπτώσει η εποχή που επέλεξε ο Ερντογάν για να πραγματοποιήσει την εισβολή αυτή -περί αυτού πρόκειται- είναι πολιτικά δύσκολη για την Ελλάδα.

Ωστόσο την δύσκολη αυτή εποχή θα πρέπει η Τουρκία να γνωρίζει ότι θα βρει τον Ελληνισμό ενωμένο και αποφασισμένο να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα και την τιμή του Εθνους.

Ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available