Οι ΗΠΑ θα ξεφύγουν από τον στόχο τους για τη μείωση των εκπομπών των αεριών

(AP Photo/Branden Camp, File)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι ΗΠΑ θα έχουν επιτύχει μόνον τα δύο τρίτα της μείωσης των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου το 2025, την οποία είχε ορίσει ως στόχο ο Μπαράκ Ομπάμα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δείχνει έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα με αφορμή σύνοδο κορυφής για το Κλίμα στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι αμερικανικές εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αναμένεται να έχουν μειωθεί κατά 17% το 2025 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, ενώ ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε ορίσει τον στόχο για τη μείωσή τους σε τουλάχιστον -26%, προσθέτουν οι συντάκτες της έκθεσης, στους οποίους ανατέθηκε η εκπόνηση της μελέτης αυτής από τον συνασπισμό πόλεων, πολιτειών και επιχειρήσεων «America’s Pledge» (Η δέσμευση της Αμερικής).

Αυτοί υπολόγισαν και έλαβαν υπόψη τους τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις των μη ομοσπονδιακών αυτών παραγόντων.

Η έρευνα αυτή, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την φιλανθρωπική οργάνωση του δισεκατομμυριούχου και πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για τη Δράση για το Κλίμα, η οποία άρχισε στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας με την συμμετοχή χιλιάδων εκπροσώπων από ολόκληρο τον κόσμο.

Ωστόσο οι αριθμοί αυτοί δείχνουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι η διαφορά μπορεί να μειωθεί στο -21% ακόμη και στο -24% αν αναθεωρηθούν προς τα πάνω οι δεσμεύσεις των μη ομοσπονδιακών παραγόντων.

«Ο στόχος του Ομπάμα θα είναι πάντα δύσκολο να επιτευχθεί», εξηγεί ο Πολ Μπόντναρ, διευθυντής του Rocky Mountain Institute, το οποίο ανέπτυξε σε συνεργασία με άλλους το μοντέλο που επέτρεψε να γίνουν οι προβλέψεις αυτές.

«Η εργασία αυτή δείχνει με σχολαστικό τρόπο ότι οι πολιτείες, οι πόλεις και οι επιχειρήσεις έχουν τη δύναμη να οδηγήσουν τη χώρα στην επίτευξη του φιλόδοξου αυτού στόχου κάνοντας χρήση της δικής τους εξουσίας» δήλωσε ο ίδιος κατά την παρουσίαση της έκθεσης στους δημοσιογράφους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available