Διαστάσεις κρίσης προσλαμβάνει η τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ

(Φωτογραφία αρχείου: AP/Πέτρος Καρατζιάς)

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Διαστάσεις κρίσης προσλαμβάνει η νέα τουρκική «πειρατεία» εντός της κυπριακής ΑΟΖ με την Αγκυρα να εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε γεώτρηση σε κυπριακά χωρικά ύδατα παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και τις αποδοκιμασίες άλλων χωρών όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Ηδη το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει αγκυροβολήσει εντός του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ (45 ναυτικά μίλια από την Πάφο) και δεν δείχνει καμιά διάθεση να εγκαταλείψει τους σχεδιασμούς για γεώτρηση.

«Ασχετη» με τις πραγματικότητες χαρακτήρισε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με τις δραστηριότητες της Τουρκίας «στη δική της υφαλοκρηπίδα», όπως υποστηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με ανακοίνωσή του ισχυρίζεται επίσης ότι δεν ισχύουν οι συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις χώρες της περιοχής για την ΑΟΖ. Αναφέρει, απαντώντας στην Ουάσιγκτον, ότι είναι απαράδεκτο μια τρίτη πλευρά να συμπεριφέρεται σαν διεθνές δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι αυτή η στάση δεν είναι ούτε εποικοδομητική, ούτε συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο.

Στην ίδια ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Τουρκία από το 2004 μέχρι σήμερα έχει καθαρή στάση σχετικά με την υφαλοκρηπίδα της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Οι συμφωνίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ που έκανε η ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ με τις χώρες της περιοχής από την ημερομηνία εκείνη και μετά δεν έχουν ισχύ ούτε για μας, ούτε και για τους Τ/κ και είχε τεθεί υπόψιν των ενδιαφερομένων χωρών και της διεθνούς κοινότητας η παραβίαση από μία εξ αυτών των δικαιωμάτων της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο. Με τον ίδιο τρόπο η Τουρκία ανακοίνωσε και την υφαλοκρηπίδα της στη διεθνή κοινότητα και τέθηκε ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών. Ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συμφωνίες για οριοθέτηση με δίκαιο τρόπο με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου μεταξύ όλων των παράκτιων κρατών στην περιοχή», αναφέρεται στην τουρκική ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι «ενώ η κατάσταση είναι αυτή, είναι απαράδεκτο μια τρίτη πλευρά να συμπεριφέρεται σαν να είναι διεθνές δικαστήριο και να προσπαθεί να καθορίσει από που περνούν τα θαλάσσια όρια», προσθέτοντας ότι «δεν είναι ούτε εποικοδομητική ούτε και συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο οι ΗΠΑ να απευθύνουν έκκληση στην Τουρκία σαν να υπάρχει συμφωνία ισχύουσας οριοθέτησης σε ένα πεδίο που οι Ε/κ ισχυρίζονται ότι έχουν δίκαιο».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι το γεωτρύπανο και το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στα πεδία που η τουρκική κυβέρνηση αδειοδότησε την κρατική εταιρεία πετρελαίου το 2009 και 2012.

«Με τον ίδιο τρόπο και ενόσω η ε/κ πλευρά δεν συμπεριλαμβάνει τους Τ/Κ οι οποίοι είναι ισότιμοι εταίροι στο νησί στους μηχανισμούς αποφάσεων για τις πηγές υδρογονανθράκων και ενόσω δεν σταματά τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και των Τ/κ στην υφαλοκρηπίδα τους», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από ΗΠΑ, Ισραήλ, EE

Νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Τουρκία να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με ανακοίνωση που χαρακτηρίζει τις εν λόγω δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή «πολύ προκλητικό» βήμα, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Αγκυρας, λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», σημειώνεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δήλωση καταδίκης της τουρκικής πρόκλησης έκανε και ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Λευκωσία Σάμι Ρεβέλ, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη του Εβραϊκου Κράτους στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον κυπριακό λαό.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Ισραηλινού πρέσβη στο Twitter: «Το Ισραήλ παρακολουθεί με σοβαρότατη ανησυχία τα πρόσφατα βήματα που έκανε η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κύπρου, στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της. Το Ισραήλ επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του προς την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ της και εκφράζει την αντίθεσή του σε κάθε προσπάθεια παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων».

Η Κομισιόν, εξάλλου, επανέλαβε την προειδοποίηση στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ.
Η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοτσίγιανιτς επανέλαβε δημόσια τη δήλωση της Υπατης Εκπροσώπου Φ. Μογκερίνι και σημείωσε ότι η θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη.

«Εχουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είπε (Μάρτιος 2018). Η Μ. Κοτσίγιανιτς σημείωσε ότι η ΕΕ παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις και της ζητά να σεβαστεί την κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση για ανάληψη κατάλληλης δράσης σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available