Οι «Θυγατέρες της Πηνελόπης» τίμησαν την Κάρολ Κόντου

Μετά την απονομή της τιμητικής πλακέτας στην κ. Κάρολ Κόντου. Από αριστερά, η κα Ζωρζέτ Μπουλεγέρη, η Εφη Στρειδά, η Κάρολ Κόντου, η Ντέμι Τόμας και η Τζίνυ Κούρου. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Γιάννα Κατσαγεώργη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Οι Θυγατέρες της Πηνελόπης» (Daughters of Penelope), η γυναικεία οργάνωση της οικογένειας AHEPA, γιόρτασε τη διεθνή Ημέρα της Γυναίκας στο εστιατόριο «Κελάρι», τιμώντας μια αξιόλογη και σεμνή γυναικεία παρουσία την κ. Κάρολ Κόντου, που η διακριτική αλλά ουσιαστική προσφορά της αναγνωρίστηκε επάξια από την οργάνωση και τους καλεσμένους και φίλους, των οποίων η προσέλευση ήταν αθρόα.

Το άριστα οργανωμένο πρόγραμμα της εκδήλωσης από τις «Θυγατέρες της Πηνελόπης», στις 9 Μαρτίου 2019, περιελάμβανε ομιλίες από επισήμους, αλλά και ανθρώπους και συγγενείς, που ζουν μαζί με την κα Κόντου και κύλισε ακούραστα και ευχάριστα, αφού αρκετοί από αυτούς είχαν να διηγηθούν μια όμορφη ιστορία από την εμπειρία κοινής ζωής και συνεργασίας μαζί της.

Την εκδήλωση άνοιξε η κ. Εφη Στρειδά η δυναμική πρόεδρος της οργάνωσης, η οποία κατάφερε μετά από ένα δίχρονο αγώνα, να αναβιώσει τις «Θυγατέρες της Πηνελόπης», των οποίων η λειτουργία είχε σταματήσει εδώ και αρκετά χρόνια.

Η Εφη Στρειδά, πρόεδρος των «Θυγατέρων της Πηνελόπης». Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Γιάννα Κατσαγεώργη

Η κ. Εφη Στρειδά αναφέρθηκε στο πρόσωπο της τιμώμενης και στο έργο της καθώς και στη βαρύτητα του καθήκοντος του δικού της ως προέδρου και των αδελφών της (sisters), να προωθήσουν την οργάνωσή τους, η οποία επανασυστάθηκε στις 21 Απριλίου 2018.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο στόχο της, ο οποίος είναι κατά τη διάρκεια της θητείας της να προωθήσει τη συνεργασία με την «οικογένεια» της AHEPA, την Εκκλησία, τις κοινότητες και άλλους γυναικείους οργανισμούς, όπως η Φιλόπτωχος, ούτως ώστε να σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην προώθηση των σκοπών της οργάνωσης με βάση τις αρχές της ΑΗΕΡΑ, που είναι η προώθηση του Ελληνισμού, της εκπαίδευσης, της φιλανθρωπίας, της ευθύνης των πολιτών, καθώς και της ατομικής και οικογενειακής υπεροχής.

Από αριστερά η τιμώμενη Κάρολ Κόντου κατά την απονομή της τιμητικής πλακέτας από την πρόεδρο του οργανισμού «Θυγατέρες της Πηνελόπης». Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Γιάννα Κατσαγεώργη

Τόνισε τη σπουδαιότητα της διεθνούς Ημέρας των Γυναικών, τις κατακτήσεις τους, οι οποίες ακόμα έχουν πολύ δρόμο, αφού οι μισθοί παραμένουν άνισα κατανεμημένοι, και κυρίως την στρατηγική την οποία θα ακολουθήσουν, ώστε να επιτευχθεί σταδιακά η πλήρης ισότης των δυο φύλων.

Μαζί με την κ. Τζίνυ Κούρου και την κ. Αννα Σακελλαροπούλου, δυο καταξιωμένες εκπαιδευτικούς, έστησαν από την αρχή τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Οι Θυγατέρες της Πηνελόπης» με σκοπό να βοηθούν τους ανθρώπους, κυρίως Ελληνες, που έρχονται από την Ελλάδα χωρίς να γνωρίζουν την πραγματικότητα της Νέας Υόρκης και έχουν ανάγκη είτε να βρουν εργασία, είτε να προσανατολιστούν μέσα στον πολύπλοκο κοινωνικό και οικονομικό ιστό της καινούργιας τους διαμονής.

Οι καλεσμένοι κατά την διάρκεια του γεύματος στο εστιατόριο «Κελάρι». Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Γιάννα Κατσαγεώργη

«Οι περισσότερες από τις 30 σχεδόν γυναίκες μέλη μας, έχουν περάσει από πολλές δυσκολίες, μέχρι να προσαρμοστούν στη Νέα Υόρκη, είπε η κα Στρειδά. Μάθαμε πολλά από τις δυσκολίες μας και θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, γιατί κάποιοι από αυτούς δεν γνωρίζουν ούτε να ανοίξουν έναν λογαριασμό στην Τράπεζα.

Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να βρουν μια δουλειά, άλλοι έχουν ανάγκη από ένα γιατρό ή ένα νοσοκομείο, άλλοι θέλουν χρήματα για να ξεκινήσουν κάτι. Εμείς είμαστε στη διάθεση όλων να τους συμβουλέψουμε και να τους κατευθύνουμε».

Ο Αλέξης Φαίδωνος, πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Γιάννα Κατσαγεώργη

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συνεχίστηκε με εκτενείς αναφορές από τους ομιλούντες στο πρόσωπο της τιμώμενης. Ο κ. Αλέξης Φαίδωνος, πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, συνεχάρη την κα Κόντου και αναγνώρισε την αξία των γυναικών ως ισχυρότερων σε σχέση με το ανδρικό φύλο: «Δεν θα ήμουν πρόξενος, αν δεν είχα τη μητέρα μου να με σπρώχνει σε ανώτερες σπουδές και δεν θα ήμουν ένας γελαστός πρόξενος, αν δεν είχα την σύζυγό μου. Πρέπει να δώσουμε τα δικαιώματα που αξίζουν στις γυναίκες σε όλα τα επίπεδα».

Ο Λου Κάτσος, αντιπρόεδρος της ΑΗΕΡΑ διεθνώς, πρόεδρος του τμήματος 25 «Δελφοί» και κυβερνήτης της περιφέρειας 6 της ΑΗΕΡΑ .Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Γιάννα Κατσαγεώργη

Με το ίδιο υποστηρικτικό ύφος για τα δικαιώματα των γυναικών ακολούθησε η ομιλία του κ. Λου Κάτσος του Αντιπροέδρου της AHEPA διεθνώς, κυβερνήτη της 6ης περιφέρειας και προέδρου του τμήματος «Δελφοί» της ΑΗΕΡΑ, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν έχω αμφιβολία, πως οι ‘Θυγατέρες της Πηνελόπης’ θα εξελιχτούν στο μεγαλύτερο Τμήμα στη Νέα Υόρκη και είναι πολύ σημαντικό που σήμερα τιμούν τη Γυναίκα και τη δυναμική παρουσία της κ. Κάρολ Κόντου. Πολλές φορές δεν τιμούμε ανθρώπους, που κανονικά θα έπρεπε να τιμούμε και να αναγνωρίζουμε.

»Η Κάρολ έχει υπηρετήσει αδιάκοπα τον Καθεδρικό και την Φιλόπτωχο, χωρίς να προβληθεί ποτέ και πολλοί ομογενείς δεν ξέρουν τίποτα για αυτήν. Είχα την τύχη να βρεθώ σε μία από τις παρουσιάσεις της, που έκανε για την ημέρα του ΟΧΙ επί συναπτά έτη στον Καθεδρικό. Μία εκδήλωση υψηλών προδιαγραφών, όπου φάνηκε η καλλιέργεια, η γνώση και η κοινωνική της μόρφωση, χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς της, τα οποία σηματοδοτούσαν κάθε χρονιά αυτή την ημέρα».

Η Τζίνυ Κούρου, ταμίας των «Θυγατέρων της Πηνελόπης» .Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Γιάννα Κατσαγεώργη

Στη δύναμη που πηγάζει από οποιαδήποτε γυναίκα, είτε είναι νοικοκυρά, είτε είναι επαγγελματίας, καθώς και στην αναγκαιότητα συμμετοχή της σε οργανώσεις σαν τις «Θυγατέρες της Πηνελόπης» αναφέρθηκε και η ανωτάτη πρόεδρος του οργανισμού Ντέμι Τόμας καθώς και τα αξιόλογα μέλη του, η κ. Ζωρζέτ Μπουλεγέρη και η κ. Τζίνυ Κούρου, η οποία διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την τιμώμενη. Τη θαυμάζει απεριόριστα «για την ταπεινότητα και την έλλειψη σπουδαιοφάνειας», το οποίο είναι κύριο χαρακτηριστικό της, όπως τόνισε η Τζίνυ Κούρου στη ομιλία της.

Ο κ. Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους στην παρέλαση στις 14 Απριλίου συγχαίροντας παράλληλα την τιμώμενη για το έργο της, ενώ ο κ. Τεντ Κλίνγκος, αντιπρόεδρος Στρατηγικής στο Τμήμα 25 ΑΗΕΡΑ έκανε ένα μικρό θεσπέσιο αφιέρωμα στη Γυναίκα και στην προσωπικότητα της κας Κόντου.

Στο τέλος των ομιλιών η οικογένεια της Κάρολ Κόντου τίμησε την «αξιοσέβαστη αυτή βασίλισσα», όπως την αποκάλεσε σε μήνυμά του ο απών, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, γιος της Γιώργος Κόντος, με λόγια αγάπης και περηφάνιας για την καταξίωση αυτής της σπάνιας μητέρας.

Η κόρη της Νικόλ Λιακέα με τον σύζυγό της ιατρό Γιώργο Λιακέα, μίλησαν με ιδιαίτερη αγάπη και θαυμασμό για «την άξια μητέρα που είναι γι’ αυτούς η Γυναίκα της Χρονιάς κάθε μέρα. Τους φρόντιζε πάντα, υποστήριζε με αυταπάρνηση, υπομονή και θετική ενέργεια την οικογένεια και ποτέ δεν βαρυγκώμησε, αν και εργαζόταν και είχε πολλές κοινωνικές υποχρεώσεις».

Η ομορφιά του ξεχωριστού αυτού απογεύματος είχε έναν μοναδικό επίλογο, όταν ο αδελφός της Κάρολ Κόντου πήρε το μικρόφωνο στα χέρια του. Ο αξιαγάπητος σε όλους Τζίμυ ΝτεΜέτρο, ο διευθυντής του Hellenic Film Society μίλησε για την αδελφή του με χιούμορ, που έκρυβε μέσα του την βαθειά αγάπη, αδυναμία και εκτίμηση που έχει σ’ αυτήν.

Ο ιατρός Γιώργος Λιακέας με την σύζυγό του Νικόλ Λιακέα-Κόντου. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Γιάννα Κατσαγεώργη

«Ευχαριστώ που τιμάτε την αδελφή μου και μοιράζομαι μαζί της αυτή τη τιμή. Με την Κάρολ μεγαλώσαμε από δυο γονείς που ήταν ισότιμοι, επικοινωνούσαν και αγαπούσαν ο ένας τον άλλον πολύ. Εγώ είχα πάντα τον ρόλο του νεώτερου αδελφού της Κάρολ. Δεν θα έλεγα το ίδιο τώρα που είμαι μεγαλύτερος. Εγώ έχω αρχίσει και χάνω δυνάμεις, ενώ η Κάρολ δεν δείχνει κανένα τέτοιο σημάδι. Οταν είμαι μαζί της πολλές φορές είναι εξοντωτικό!

»Δεν μπορώ να αναπνεύσω από την κινητικότητά της, αλλά φτιάχνει ένα υπέροχο πιλάφι και την επισκέπτομαι 3 και 4 φορές την εβδομάδα! Το μόνο που δεν μπορώ να της συγχωρήσω είναι η προσήλωσή της στις τουρκικές σαπουνόπερες! Ο εθισμός της είναι σοβαρός και εκεί που αντιδρώ είναι, όταν θέλει να με βάλει και εμένα να τις βλέπω μαζί της στην τηλεόραση. Εν κατακλείδι πρέπει να σας πω, ότι είμαι περήφανος για την αδελφή μου. Την αγαπώ πολύ και σας ευχαριστώ που αναγνωρίσατε τα σπάνια χαρίσματα που έχει».

Η κ. Κόντου συγκινημένη μίλησε στο τέλος ευχαριστώντας όλους για την αναπάντεχη τιμή και κυρίως τις «Θυγατέρες της Πηνελόπης» και ιδιαίτερα την κα Κούρου, που πήραν αυτή την πρωτοβουλία να αναγνωρίσουν την προσφορά της.

Η Κάρολ Κόντου με τον αδελφό της Τζίμυ ΝτεΜέτρο και τις εγγονές της Καρολάιν και Αλεξάνδρα Λιακέα στο «Κελάρι». Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Γιάννα Κατσαγεώργη

«Μεγάλωσα μαθαίνοντας να μην κάνω κακό στους άλλους παρά μόνο το καλό. Εμαθα από νωρίς τις λέξεις σεβασμός και καλοσύνη. Αυτός ο σεβασμός με βοήθησε στη διδασκαλία μου και στην επαφή μου με τα νέα παιδιά που δεν είναι τέρατα, απλά πρέπει να μας εμπιστευτούν.
Ημουν σύμβουλος σε νεαρά κορίτσια που είχαν εγκυμοσύνη σε ηλικία 13 και 14 χρονών και προσπάθησα να τα συγκρατήσω, να μην σταματήσουν το σχολείο.

»Γι’ αυτό είμαι πολύ περήφανη, γιατί με την καθοδήγησή μου πήραν το δίπλωμά τους και αρκετά κορίτσια από αυτά συνέχισαν με πανεπιστημιακές σπουδές. Οσο για την φιλανθρωπική μου δουλειά έκανα αυτό που πρέπει. Να δίνω πίσω ό,τι έπαιρνα. Ημουν ευλογημένη. Εχω μια υπέροχη οικογένεια, τα παιδιά μου, τον αδελφό μου, τον σύζυγό μου, τα εγγονάκια μου. Ευχαριστώ όλους για την τιμή που μου κάνετε».

Από αριστερά η Ζωρζέτ Μπουλεγέρη, η Εφη Στρειδά, η Ντέμι Τόμας και όρθια η Τζίνυ Κούρου.
Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Γιάννα Κατσαγεώργη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available