Οι μνήμες ξυπνούν 12 χρόνια από την τραγωδία της «Ηλιος»

14 Αυγούστου 2005, η μέρα που έσβησε ο «Ηλιος» και μαυροφόρεσε δεκάδες οικογένειες σε Κύπρο και Ελλάδα. Συντρίμμια του μοιραίου «Μπόινγκ» στο Γραμματικό. Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, Δευτέρ,α 14 Αυγούστου από την ημέρα που σημειώθηκε το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα στην ιστορία της κυπριακής αεροπλοΐας και το πρωί της Κυριακής τελέστηκαν σε αρκετούς ναούς στην Κύπρο τα μνημόσυνα των θυμάτων της τραγωδίας, της μεγαλύτερης μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Οπως κάθε χρόνο, συγγενείς των θυμάτων θα μεταβούν στον τόπο της τραγωδίας, στο Γραμματικό Αττικής, όπου θα τελεστεί τρισάγιο.

Στις 14 Αυγούστου 2005, το μοιραίο Μπόινγκ 737-31S, της ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας «Ήλιος», με προορισμό την Πράγα και ενδιάμεση στάση την Αθήνα, δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του, αφού στις 12:04 κατέπεσε και συνετρίβη στο Γραμματικό Αττικής, παρασύροντας στο θάνατο και τους 121 επιβαίνοντες (115 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα).

Αιτία της πτώσης του αεροσκάφους ήταν η απότομη αποσυμπίεση που οδήγησε σε κώμα χειριστές και επιβάτες. Το μοιραίο αεροσκάφος είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών, αλλά δεν ήρθε σε επαφή με τον Πύργο Ελέγχου.

Όταν αυτό έγινε αντιληπτό απογειώθηκαν δύο ελληνικά μαχητικά F16 από τη Νέα Αγχίαλο και στις 11:18, οπότε και απέκτησαν οπτική επαφή με το αεροσκάφος, διαπίστωσαν ότι ο κυβερνήτης του δεν ήταν στη θέση του και ο συγκυβερνήτης ήταν αναίσθητος, ενώ είχε ενεργοποιηθεί το σύστημα παροχής οξυγόνου με μάσκες.

Το αεροπλάνο πετούσε με τον αυτόματο πιλότο κι έστριψε με κατεύθυνση την Εύβοια. Στις 11:41, οι πιλότοι των μαχητικών είδαν στο πιλοτήριο τον αεροσυνοδό Ανδρέα Προδρόμου, ο οποίος, ήταν ο μόνος που δεν είχε χάσει τις αισθήσεις του με τη βοήθεια ξεχωριστής φιάλης οξυγόνου και είχε πτυχίο πιλότου να προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο του αεροσκάφους.

Δεν πρόλαβε. Στις 11:50 ο αριστερός κινητήρας του αεροσκάφους σταμάτησε και δέκα λεπτά αργότερα ακολούθησε και ο δεξιός. Ο λόγος ήταν ότι είχαν τελειώσει τα καύσιμα. Το αεροσκάφος συνετρίβη στις 12:04, σκοτώνοντας όλους τους επιβαίνοντες.

Ανάμεσά τους ήταν 93 ενήλικες και 22 άτομα κάτω των 18 ετών. Εξ αυτών οι περισσότεροι ήταν Κύπριοι (103), 12 Έλληνες και οι υπόλοιποι Αρμένιοι υπήκοοι.

Από το σημείο της συντριβής ανασύρθηκαν συνολικά 118 πτώματα, απανθρακωμένα, καθώς το αεροπλάνο κομματιάστηκε και τυλίχθηκε στις φλόγες. Ανάμεσα στα πτώματα που δεν αναγνωρίσθηκαν, μέσω DNA, ήταν και αυτό του κυβερνήτη.

Επείγει η ορθολογιστική αναδιάρθρωση

Δώδεκα χρόνια μετά το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της Helios, στις 14 Αυγούστου 2005, οι συστάσεις τόσο της ελληνικής όσο και της κυπριακής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων δεν εφαρμόστηκαν πλήρως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την τραγική επέτειο, το «Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων – FSF-MED»

Ειδικότερα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιδρύματος, η τελευταία σύσταση, που θεωρείται από τις πλέον σημαντικές και αφορά την αλλαγή του θεσμικού και οργανωτικού πλαισίου του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, που θα το καταστήσει ικανό να αντιμετωπίζει τις συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις, δεν εφαρμόστηκε ακόμη παρά το γεγονός ότι η σχετική απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο λήφθηκε από το 2006.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του FSF-MED Χρίστος Πέτρου τονίζει ότι «η ορθολογιστική αναδιάρθρωση της Κυπριακής Πολιτικής Αεροπορίας είναι σημαντική όχι μόνο για την διατήρηση της αεροπορικής ασφάλειας, αλλά και για το κύρος, την αξιοπιστία και την κρατική κυριαρχία της Κύπρου».

Ο κ. Πέτρου καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να συνεργαστούν για την άμεση ψήφιση και υλοποίηση του σχετικού νομοσχεδίου, δεδομένων μάλιστα και των ενεργειών και επιδιώξεων της Τουρκίας όσον αφορά τον εναέριο χώρο και το FIR της Κύπρου, η οποία μεταξύ άλλων προβάλλει το επιχείρημα ότι οι επιδόσεις της Κυπριακής Πολιτικής Αεροπορίας δεν είναι ικανοποιητικές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *