Οι Πόντιοι θα γιορτάσουν την Παναγία Σουμελά στο Ιερό Ιδρυμα στο Ουέστ Μίλφορντ Νέας Ιερσέης

Στιγμιότυπο από λιτανεία της εικόνας της Παναγίας Σουμελά. Φωτογραφία αρχείου: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με θρησκευτική ευλάβεια συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την μεγάλη θρησκευτική εορτή και πανήγυρη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στον Πόντο η εορτή αυτή είναι αφιερωμένη στην Παναγία Σουμελά και εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες μια μεγάλη μερίδα Ποντίων ετοιμάζονται και φέτος να γιορτάσουν την προστάτιδά τους στην ποντιακή γη του νέου κόσμου, στο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης.

Φέτος είναι το 36ο ετήσιο προσκύνημα στην Παναγία και θα λάβει χώρα από τις 16 έως και τις 18 Αυγούστου, στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Ιερού Ιδρύματος Ποντίων Αμερικής και Καναδά, στην περιοχή Γουέστ Μίλφορντ, της Νέας Ιερσέης.

Οπως είναι γνωστό, σε χώρο που η διαδρομή προς τα εκεί θυμίζει το Βέρμιο της Ημαθίας, έχει αγοραστεί έκταση που περιλαμβάνει εκκλησία, πολιτιστικό κέντρο και οίκημα φιλοξενίας, καθώς και χώρους για κατασκήνωση νέων.

Υπάρχει επίσης προοπτική για την εγκατάσταση μικρών οικημάτων για την φιλοξενία νέων προσκυνητών. Μάλιστα, κάθε χρόνο όσα παιδιά από τα χορευτικά των συλλόγων, δεν βρίσκονται σε διακοπές, ακολουθούν τις οικογένειές τους και πλαισιώνουν με τις παραδοσιακές στολές και ενδυμασίες του Πόντου την ιερή εικόνα στην διάρκεια των θρησκευτικών τελετών και συμμετέχουν στο γλέντι με παραδοσιακούς χορούς.

Μόλις τον περασμένο μήνα, η Γενική Συνέλευση του Ιερού Ιδρύματος ενέκρινε την αγορά παρακείμενου οικοπέδου με στόχο την ενοποίηση του στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Εδώ και μέρες οι εθελοντές του Ιδρύματος εργάζονται για την διαμόρφωση του χώρου και τον καλλωπισμό των εγκαταστάσεων και ήδη πολλοί από τους υποστηρικτές και τους δωρητές του έχουν προσφέρει νέες δωρεές για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Εντός του ιερού παρεκκλησιού οι επισκέπτες φέτος θα δουν την πρόοδο των εργασιών αγιογράφησης και θα μπορέσουν να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά, αντίγραφο της εικόνας του Ευαγγελιστή Λουκά που φυλάσσεται στο Βέρμιο.

Οι εκδηλώσεις φέτος θα περιλαμβάνουν και την έκθεση πλούσιου οπτικοαουστικού υλικού που δώρισε πρόσφατα ο Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος.

Ο Επίσκοπος Αντώνιος θα χοροστατήσει το Σάββατο 17 Αυγούστου στον Αρχιερατικό Εσπερινό, που θα αρχίσεις στις 7 το βράδυ. Θα ακολουθήσει η λιτάνευσης της σεπτής εικόνας της Παναγίας Σουμελά, υπό το φως των κεριών.

Κάθε χρόνο ένα από τα πιο ζεστά και ζωντανά γλέντια που γίνονται στην ύπαιθρο λαμβάνει χώρα στον υπαίθριο χώρο της Παναγίας Σουμελά, με την συνοδεία Λύρας και ζουρνά.

Το πρωί της Κυριακής 18 Αυγούστου θα τελεστούν Ορθρος και Θεία Λειτουργία, ώρα έναρξης 9:00 π.μ. και θα ακολουθήσει η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας.

Κατόπιν, γύρω στις 12:30 θα στηθεί και πάλι το τραπέζι και μετά τους χαιρετισμούς και τις ομιλίες, οι προσκυνητές θα λάβουν μέρος στο γλέντι που θα ακολουθήσει με ποντιακούς χορούς και τραγούδια.

Κάθε χρόνο, έτσι και φέτος για όσους δεν διαθέτουν κάποιο μεταφορικό μέσο, θα αναχωρήσουν λεωφορεία από την Αστόρια, μπροστά από τα γραφεία του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» (31-25 23rd Avenue, Astoria) το πρωί της Κυριακής στις 8:30 π.μ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available