Οι Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν ξένο δεξαμενόπλοιο στο Στενό του Χορμούζ

(UK Ministry of Defence via AP, FILE)

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. ΙΡΑΝ. Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν συνέλαβαν την Κυριακή ξένο πλοίο το οποίο μετέφερε λαθραίο πετρέλαιο στον Κόλπο, μετέδωσε την Πέμπτη η ιρανική κρατική τηλεόραση, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης.

«Ξένο δεξαμενόπλοιο που μετέφερε έναν τόνο λαθραίου πετρελαίου συνελήφθη την Κυριακή στο νησί Λαρκ στον Περσικό Κόλπο», ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο «Tasnim», το πλήρωμα του πλοίου -12 άτομα- βρίσκεται υπό κράτηση με την κατηγορία του λαθρεμπορίου πετρελαίου.

Το εν λόγω τάνκερ συνελήφθη την Κυριακή 14 Ιουλίου «νότια του (ιρανικού) νησιού Λαρκ» στο Στενό του Χορμούζ, επιβεβαίωσε ο «Sepah News», επίσημος ιστότοπος των Φρουρών της Επανάστασης, εξηγώντας ότι πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο το οποίο είχαν σπεύσει να βοηθήσουν αφού εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Σύμφωνα με το «Associated Press», το πλοίο είναι πιθανόν να είναι εκείνο που εξαφανίστηκε στα νερά του Ιράν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, το οποίο είχε σημαία του Παναμά και βάση τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει αμέσως το δεξαμενόπλοιο και το πλήρωμά του που συνέλαβε στον Κόλπο, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σφόδρα τη συνεχή παρενόχληση πλοίων από το Ναυτικό Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης και την παρεμβολή στην ασφαλή διέλευση εντός και γύρω του Στενού του Χορμούζ», τόνισε ο εκπρόσωπος με mail του στο πρακτορείο Reuters.

«Το Ιράν πρέπει να σταματήσει αυτή την παράνομη δραστηριότητα και να αφήσει αμέσως ελεύθερο το πλήρωμα, που σύμφωνα με πληροφορίες κρατείται όπως και το πλοίο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available