Οι χειμώνες των προσφύγων

(AP Photo/Marco Ugarte, FILE)

Για τρίτο κατά συνέχεια χειμώνα παγώνουν στους καταυλισμούς οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Μόλις προχθές πέθανε άλλος ένας νέος άνθρωπος. Μάλλον από το κρύο.

Ο 24χρονος από το Καμερούν πέθανε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου όπου επικρατούσαν δύσκολες καιρικές συνθήκες. Εκεί όπου είχαν σημειωθεί τρεις θάνατοι από το μονοξείδιο του άνθρακα ένα χρόνο πριν. Εκεί όπου ο ανθρωπισμός έχει ξεχαστεί.

Οι γυναίκες τα βράδια δεν μπορούν να πάνε στις τουαλέτες από το φόβο του βιασμού. Κι όσοι πεθαίνουν αναγράφονται με νούμερο, όχι με όνομα, για να μην συγκινηθούμε.

Μάλιστα αξίζει μνείας η έρευνα της «Καθημερινής» ώστε να μαθευτούν τα ονόματα των νεκρών. Κάτι που η κυβέρνηση δεν φρόντισε να κάνει και ας διαλαλεί την ευαισθησία της απέναντι στους πρόσφυγες.

Αλλά για ποια ευαισθησία μιλάμε;

Τα εκατομμύρια ευρώ της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες και της Ευρωπαϊκής Ενωσης τι έγιναν; Πώς διαχειρίστηκε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το διαμοιρασμό των εκατ. ώστε να μην απομένουν πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε συνθήκες απάνθρωπες;

Από αυτή εδώ τη στήλη επανειλημμένα ο «Ε.Κ» έχει επισημάνει ότι επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει στους καταυλισμούς. Και κάθε καλοκαίρι τονίζουμε ότι πρέπει να φροντίσουμε να μην παγώσουν άνθρωποι τον ερχόμενο χειμώνα. Και έρχεται ο χειμώνας και παγώνουν στους μουσαμάδες και τις καλοκαιρινές τέντες.

Αλλά και να αυξηθεί η ασφάλεια.

Οσοι διαμένουν εντός των καταυλισμών δεν βρίσκονται σε ξένο έδαφος, ούτε σε έδαφος που προστατεύει κάποια ξένη δύναμη. Η Αστυνομία θα έπρεπε, αντί να κάθεται έξω, να επιβλέπει μέσα.

Οι ΜΚΟ να δίνουν λογαριασμό. Οι γυναίκες να αισθάνονται ασφάλεια. Ολοι να έχουν ζέστη το χειμώνα ή δροσιά το καλοκαίρι. Στο πλαίσιο πάντα του δυνατού.

Ποτέ μην ακούσετε τις παραπληροφορημένες σειρήνες, ότι αφήνουμε τους Ελληνες να πεινάσουν για να φάνε οι πρόσφυγες. Το κράτος δεκάρα τσακιστή δεν δίνει. Ολα τα χρήματα προέρχονται από έξω και το πρόβλημα είναι το πώς ξοδεύονται. Γι’ αυτό ζητάμε διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Εδώ με το χιονιά, και πολύ σωστά, ζητάνε φιλοζωικές οργανώσεις να αφήνουμε ένα χαρτόκουτο με λίγο ύφασμα για τα αδέσποτα να ζεσταίνονται. Ετσι πρέπει για τον πολιτισμό μας. Ωστόσο ποιος ενδιαφέρθηκε για τις χιλιάδες μεταναστών που παγώνουν;

Πραγματικά δεν ξέρουμε…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available