Οι χειρονομίες του Μπάιντεν απειλούν την επιστροφή του (βίντεο)

(AP Photo/Frank Franklin II, FILE)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Ο Τζόζεφ Μπάιντεν επανήλθε στην πολιτική σαν ένας κόλακας από τα σχολικά του χρόνια που η μεγαλύτερή του δύναμη ήταν η ικανότητα της επικοινωνίας.

Μοίραζε χειραψίες και αγκαλιές σε φίλους και ξένους το ίδιο, και η τάση του να δείχνει άφθονη οικειότητα με τις γυναίκες και τα κορίτσια ήταν τόσο ενδεικτική του χαρακτήρα του που έγινε τροφή για αστεία στις νυχτερινές τηλεοπτικές εκπομπές.

Αλλά το πολιτικό έδαφος υποχώρησε κάτω από τα πόδια του κ. Μπάιντεν και η τακτική των χειρονομιών δεν αποτελεί πλέον αστείο στην εποχή του γυναικείου κινήματος #MeToo. Τώρα, καθώς σκέφτεται να πάει για πρόεδρος, ο κ. Μπάιντεν αγωνίζεται να αποτρέψει μία δυναμική να μεταβληθεί σε αναπηρία. Μόνο την Τρίτη, δύο γυναίκες είπαν στη «New York Times» ότι ο πρώην αντιπρόεδρος με τα αγγίγματά του τις έκανε να αισθανθούν άβολα.

Για τον 76χρονο Μπάιντεν οι κίνδυνοι είναι φανεροί: Οι κατηγορίες τρέφουν μία αφήγηση σε ένα κατάλοιπο του παρελθόντος, ανάρμοστου να αντιπροσωπεύσει το κόμμα του στη σύγχρονη εποχή ενάντια σε έναν εν ενεργεία Πρόεδρο, του οποίου η συμπεριφορά στις γυναίκες θα έπρεπε να είναι κεντρικό σημείο επίθεσης. Ο κ. Μπάιντεν έχει αρνηθεί ότι ενήργησε ανάρμοστα, αλλά είπε ότι θα «ακούσει με σεβασμό».

Μέχρι τώρα, κανείς επώνυμος Δημοκρατικός δεν υπονόησε να μην κατέβει ο κ. Μπάιντεν ως υποψήφιος για την προεδρία, και οι γυναίκες που παραπονέθηκαν γι’ αυτόν δεν ισχυρίσθηκαν κάποια σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση. Αλλες γυναίκες ήρθαν μπροστά να πουν ότι οι χειρονομίες του κ. Μπάιντεν ήταν καλοδεχούμενες. Αλλά οι κατηγορίες κατά του κ. Μπάιντεν έχουν δημιουργήσει ερωτηματικά αν ένας «χειρονομών πολιτικός» περνάει τη γραμμή της απρέπειας.

«Δεν νομίζω ότι είναι αποκλεισμένος», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόζι, σε συνέντευξή της στο «Politico Playbook». Αλλά πρόσθεσε ότι «πρέπει να καταλάβει ότι στον κόσμο που ζούμε οι αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων είναι σημαντικές γι’ αυτούς και αυτό που ενδιαφέρει είναι πώς τις αντιλαμβάνονται οι ίδιοι και όχι απαραίτητα πώς τις κατανοεί αυτός».

Η Γκλόρια Στέινεμ (Gloria Steinem), πρότυπο του φεμινισμού, είπε ότι οι πολιτικοί χρειάζεται να θέσουν παραμέτρους: «Ο τρόπος είναι απλός. Το σώμα μας και οι φωνές μας μας ανήκουν. Αυτό θα έπρεπε να είναι το πρώτο βήμα της δημοκρατίας. Ρωτήστε πριν αγκαλιάσετε».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available