Καταδικάστηκε σε 8ετή κάθειρξη ο Αγγελος Χαλιγιάννης που είχε εξαπατήσει ομογενείς

Το κατηγορητήριο που είχε συντάξει η U.S. Securities and Exchange Commission κατά του κ. Χαλιγιάννη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών απέρριψε την έφεση του ομογενή Αγγελου ή Ευάγγελου Χαλιγιάννη, ενέκρινε την ενοχή του για το έγκλημα της υπεξαίρεσης και του επέβαλε οκταετή κάθειρξη.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του πέρασαν χειροπέδες και οδηγήθηκε στην φυλακή.
Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι ένα από τα θύματά του παρέστη στη δίκη και υπήρξε «καταπέλτης».

Η απόφαση του Εφετείου προκάλεσε ανακούφιση στους ομογενείς θύματά του. Δυο εξ αυτών επικοινώνησαν με τον «Εθνικό Κήρυκα» και επεσήμαναν ότι η καταδίκη του και η κάθειρξή του θα απαλύνουν τα τραύματά τους.

Το Εφετείο στην ουσία επικύρωσε την απόφαση του Πρωτοδικείου για το έγκλημα της υπεξαίρεσης σε βάρος Ελλήνων ομογενών στην Αμερική, σχετικώς με δήθεν επενδύσεις, που διενεργούσε μέσω της εταιρείας του «Sterling Waters» κατά τα έτη 2000-2004.

Στη δίκη αυτή συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου ήταν ο δικηγόρος Αθηνών, κ. Μιχάλης Μιχόπουλος, ενώ συνήγορος υπεράσπισης των ομογενών – θυμάτων του ήταν οι δικηγόροι Αθηνών, κύριοι Ιωάννης Μαντζουράνης και Ιωάννης Μαγγανιάρης.

Η απόφασή του Εφετείου για την καταδίκη του εκδόθηκε γύρω στις 3:00 το μεσημέρι της Τρίτης (ώρα Ελλάδος).

Το Εφετείο, όπως ανέφερε ομογενής – θύμα που παρέστη στη δίκη, απέρριψε επίσης ομόφωνα τους ισχυρισμούς του για αναγνώριση των ελαφρυντικών περιστάσεων του πρότερου έντιμου βίου του και της επίδειξης καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη του.

Ο Αγγελος Χαλιγιάννης, όπως έχει γράψει ο «Ε.Κ.» κατάγεται από τα Ιωάννινα και ήταν ιδρυτής και πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας «Sterling Watters Capital Μanagement Inc».

Είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2004 με κατηγορίες για παράνομη υπεξαίρεση χρημάτων από 65 επενδυτές, ομογενείς στην πλειοψηφία τους. Η εταιρεία του λειτουργούσε από το 1996 μέχρι και το 2004 με έδρα το Μανχάταν.

Ο κατηγορούμενος, όπως αναφέρεται και στα δικαστικά έγγραφα, έπαιρνε χρήματα από τους πελάτες του, προκειμένου να τα επενδύσει στο Χρηματιστήριο παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία.

Ο Χαλιγιάννης είχε συλληφθεί από τις αμερικανικές αρχές το 2005 και είχε παραδεχτεί την ενοχή του. Είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση και οι Αρχές του είχαν φορέσει το ειδικό βραχιόλι για να τον εντοπίζουν, αλλά αυτός στις 11 Ιανουαρίου 2005 και μια μέρα πριν την καταδίκη του σε 15ετή κάθειρξη κατάφερε να δραπετεύσει από τη χώρα.

Τον Αύγουστο του 2007 τον συνέλαβαν στην Κρήτη και οι Αρχές τον άφησαν ελεύθερο με εγγύηση.

Τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους συνελήφθη εκ νέου και οδηγήθηκε σε δίκη.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *