Ολη η Καλιφόρνια Ελλάδα

Η Κρητική λεβεντιά στην κορυφή του μεγαλείου της. Κρητικόπουλο χορευτής σ' ένα θεαματικό άλμα στον αέρα. Φωτογραφία GOA/Dimitrios Panagos

Αυτό ακριβώς κατόρθωσε να κάνει το Φεστιβάλ Ελληνικών Χορών που διοργανώθηκε αυτές τις ημέρες από τη Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου, στην πόλη Σαν Ντιέγκο, να γεμίσει ολόκληρη η Καλιφόρνια με Ελλάδα. Τρεις και πλέον χιλιάδες παιδιά όλων των ηλικιών, γονείς, συγγενείς και γνωστοί έδωσαν το παρών.

Καλή διοργάνωση, όμορφες στολές, θαυμάσια απόδοση, επαγγελματικές εμφανίσεις, πετούσαν τα πόδια τους χορεύοντας χορούς της Ελλάδας. Μιας πατρίδας που ίσως πολλά από αυτά τα παιδιά δεν έχουν γνωρίσει. Κι όμως την αγαπούν, την χορεύουν, την τραγουδούν.

Πιθανόν πολλά να μη γνωρίζουν καν ελληνικά, εκφράζονται όμως με το χορό, κάτι είναι κι αυτό. Ισως ένα κίνητρο να μάθουν και τη γλώσσα. Κι όλοι χειροκρότησαν όταν σηκώθηκε ο Μητροπολίτης Γεράσιμος, μπήκε μπροστά κι άρχισε να σέρνει τον χορό, σαν μικρό παιδί κι αυτός για να κερδίσει την αγάπη των παιδιών.

Παρών και φέτος και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. Τελικά αυτός ο άνθρωπος ζει μέσα στα αεροπλάνα. Καλό είναι αυτό μέχρις ενός σημείου, αλλά θα πρέπει να καθίσει, να ηρεμήσει, να μελετήσει, να εξετάσει, να σκεφθεί και να επιλύσει αρκετά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για το καλό της Εκκλησίας κατ’ αρχήν και της δικής του υστεροφημίας. Το πέρασμα του καιρού δεν τα λύνει τα προβλήματα, απλά τα τελματώνει.

Θ.Κ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *