Ολοταχώς προς άτυπη πενταμερή για αποτελμάτωση του Κυπριακού

Από παλαιότερη συνάντηση των κυρίων Αναστασιάδη και Ακιντζί. Φωτογραφία: Γ.Τ.Π.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τη σύγκληση άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά το πρότυπο της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, προτείνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, με επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, που στάλθηκε στις 10 Ιουλίου.

Η πρόταση Ακιντζί, με την οποία, στην ουσία υιοθετείται μία εκ των εισηγήσεων που περιέχονται σε επιστολή της 14ης Ιουνίου, του προέδρου Αναστασιάδη προς το Γ.Γ. του ΟΗΕ, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ηδη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την ετοιμότητά του να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είτε κατ’ ιδίαν είτε στην παρουσία της κ. Λουτ, της απεσταλμένης του κ. Γκουτέρες, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και ο χρόνος σύγκλησης μιας τέτοιας άτυπης, διαδικαστικής φύσεως, Συνόδου με σύνθεση Κραν Μοντανά, Με γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, εκφράζει την ελπίδα ότι μια τέτοια άτυπη Σύνοδος, κατάλληλα προετοιμασμένη, θα οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, για επίλυση του Κυπριακού.

Αναλυτικότερα:

Στην επιστολή του προς τον κ. Γκουτέρες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρει ότι μια άτυπη πενταμερής είναι δυνατόν να ξεκαθαρίσει κατά πόσον όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό έχουν τον ίδιο στόχο. “Σε περίπτωση που αυτό επιβεβαιωθεί, πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία συνομιλιών υπό την ηγεσία του ΓΓ του ΟΗΕ με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα και επικεντρωμένη στη λύση”, αναφέρει ο κ. Ακιντζί.

Η υφιστάμενη κατάσταση, αναφέρει ο κ. Ακιντζί, βολεύει την ε/κ πλευρά, η οποία, όπως υποστηρίζει, συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες. Ο κ. Ακιντζί αναφέρεται, επίσης, στην αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία, κατά την άποψή του, δεν πρέπει να αποτελεί εργαλείο για την συνέχιση του στάτους κβο.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρεται και στο θέμα της πολιτικής ισότητας και υποστηρίζει ότι η άρνηση της ελληνοκυπριακής πλευράς να την αποδεχθεί αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για πρόοδο στο Κυπριακό. Επίσης, κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι υπαναχώρησε από τη συμφωνία για τουλάχιστον μια θετικής ψήφου από κάθε συνιστώσα πολιτεία στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στην επιστολή του αναφέρει ακόμη ότι η πολιτική ισότητα δεν σημαίνει πλήρη αριθμητική ισότητα σε όλα τα ομοσπονδιακά Σώματα της Κυβέρνησης αλλά αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων σε όλους τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, την υιοθέτηση προστατευτικών μέτρων για αποφυγή λήψης αποφάσεων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατά της άλλης κοινότητας και οι εξουσίες των δύο ομόσπονδων κρατιδίων να είναι ίδιες και ίσες. Υπενθύμισε στο σημείο αυτό τα ψηφίσματα 716 (1991) και 750 (1992).

Η πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως είναι στα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν πρέπει να ερμηνεύεται μόνο στο πλαίσιο των “ζωτικών συμφερόντων” αναφέρει και υποστηρίζει ότι σε συνάντηση  που είχε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη στις 26 Φεβρουαρίου 2019 ο ίδιος ο κ. Ακιντζί έλαβε την απάντηση από τον κ. Αναστασιάδη ότι δεν θεωρεί τους υδρογονάνθρακες και τα θέματα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού ως θέματα που αφορούν στα ζωτικά συμφέροντα των Τ/κ.

Περαιτέρω, αναφέρει ότι η πρόταση για αποκεντρωμένη δομή με λιγότερη εξουσία στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ήταν πάντα μια προσέγγιση της τ/κ πλευράς στις συνομιλίες αλλά ότι αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αγνοείται η πολιτική ισότητα των Τ/Κ. Ετσι, προσθέτει, η αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ στην διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας όπως καθορίζεται στον ΟΗΕ, πρέπει να διασφαλιστεί είτε είναι αποκεντρωμένη είτε όχι.

Ο κ. Ακιντζί θίγει και το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας προσθέτοντας ότι: Ο Ε/κ ηγέτης προτείνει κοινοβουλευτικό σύστημα με μόνιμο Ε/κ Πρόεδρο και Τ/κ Αντιπρόεδρο και εκ περιτροπής Πρωθυπουργό και Αν. Πρωθυπουργό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available