Ολο το παλιό ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ

Από την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Γαλάτσι, το Σάββατο 6 Απριλίου 2019. (EUROKNISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Στην πολιτική τα συνθήματα που εμπεριέχουν τη λέξη «νέο» ανέκαθεν είχαν απήχηση στις μάζες. Το «νέο» συμβολίζει την ελπίδα, την προοπτική, την φυγή προς τα εμπρός που έχουν ανάγκη οι κοινωνίες, ιδίως όταν έχουν βρεθεί σε τέλμα, όπως επί παραδείγματι βρέθηκε η ελληνική πριν από δέκα περίπου χρόνια – και στο οποίο εν πολλοίς συνεχίζεται να βρίσκεται.

Αυτό το «νέο» το υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Με κεντρικό πρόσωπό του έναν πράγματι νέο, και στην πολιτική αλλά και στην ηλικία, άνθρωπο, τον Αλέξη Τσίπρα φιλοδοξούσε να δώσει στους ταλαιπωρημένους και κουρασμένους από τα μνημόνια Ελληνες μια ενθαρρυντική προοπτική για το μέλλον.

Δυστυχώς, όμως, απεδείχθη εν τοις πράγμασι ότι ο κ. Τσίπρας είναι νέος μόνον ηλικιακά. Σε συμπεριφορά και νοοτροπία ο ίδιος και το κόμμα του είναι βγαλμένοι από ό,τι πιο παλιό και παρωχημένο υπάρχει στη γενέτειρα: Από τον λαϊκισμό μέχρις εσχάτων, από τον κρατισμό άλλων εποχών (καταδικασμένων από την Ιστορία) και από την υποταγή του εθνικού συμφέροντος στο κομματικό (δες Συμφωνία των Πρεσπών).

Αν κάποιος, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι δύσπιστος για όλα αυτά, θα μπορούσε απλά να δει τηλεοπτικά πλάνα από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα το Σάββατο το απόγευμα στο Γαλάτσι.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός -που ευαγγελίζεται το νέο- βρισκόταν πάνω στο βήμα και από κάτω, στις πρώτες θέσεις, τον χειροκροτούσε ό,τι πιο παλιό υπάρχει από την πολιτική σκηνή της χώρας. Μια φευγαλέα ματιά αρκούσε για να δει κανείς αρκετούς υπουργούς του παλιού ΠΑΣΟΚ που βγήκαν από την ναφθαλίνη της Ιστορίας για να «συμπορευθούν» με τον ΣΥΡΙΖΑ και να οδηγήσουν τη χώρα στη «νέα εποχή».

Θα μπορούσε να είναι το σενάριο μιας σουρεαλιστικής κινηματογραφικής ταινίας, αλλά δυστυχώς είναι η πραγματικότητα που επιφυλάσσει ο κ. Τσίπρας για όλους τους Ελληνες στην προσπάθεια που κάνει για να κρατηθεί στην εξουσία, βαφτίζοντας «ανανέωση» την αναπαλαίωση του κόμματός του, που γίνεται με ό,τι πιο φθαρμένο υπάρχει από πολιτικά υλικά, τα οποία είχαν βρεθεί στα αζήτητα. Ασφαλώς και αυτή δεν είναι η προοπτική που αξίζει στην Ελλάδα, ιδίως μετά από τόσα χρόνια θυσιών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available