Ομιλία Δρα Πάνου Σταυριανίδη στο Χιούστον για τους Εβραίους της Ελλάδας (βίντεο)

Ο Δρ. Πίτερ Σταυριανίδης. Φωτογραφία: Macedonian TV of USA -Ηλίας Νεοφυτίδης

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. Ο Σύλλογος Ελλήνων Επαγγελματιών του Τέξας (Hellenic Professional Society of Texas) σε συνεργασία με τους Αmerican Jewish Committee – Houston Region και Houston Congregation for Reform Judaism, το βράδυ της Κυριακής 11 Μαρτίου, διοργάνωσαν σεμινάριο με θέμα «Η Ιστορία των Εβραίων στην Ελλάδα: Ενα ταξίδι της παράδοσης, της δόξας και του αγώνα για επιβίωση».

Το σεμινάριο τελούσε υπό την αιγίδα του Προξενείου της Ελλάδας στο Χιούστον και είχε ως κεντρικό ομιλητή τον Δρα Πάνο Σταυριανίδη, πρώην πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας και πρώην πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Νέας Ιερσέης.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Δρ. Πάνος Σταυριανίδης κάλυψε το ιστορικό υπόβαθρο των Ελλήνων Εβραίων (Ρωμανιωτών και Σεφαραδιτών), καθώς και τον αγώνα τους για επιβίωση σε όλες τις δημογραφικές και εδαφικές αλλαγές που σημειώθηκαν στην περιοχή των Βαλκανίων, ειδικά κατά την περίοδο μετά τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους καθώς και του Ολοκαυτώματος.

Παρουσίασε δε τα ευρήματα έρευνάς του από συνεντεύξεις με μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας της Ελλάδας.

Από αριστερά διακρίνονται οι Άκης Σουβαλιώτης, Δημήτρης Γεωργής, Δρ. Πάνος Σταυριανίδης, Πρόξενος κ. Ι. Σταματέκος, κ. Κώστας Μποκής. Φωτογραφία: Macedonian TV of USA -Ηλίας Νεοφυτίδης

Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο πρόξενος της Ελλάδος στο Χιούστον κ. Ιωάννης Σταματέκος αναφέρθηκε στην ιστορική παρουσία των Εβραίων στον ελλαδικό χώρο, στις ενέργειες και πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την καταπολέμηση του φαινομένου του αντισημιτισμού, καθώς και στη στενή συνεργασία των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων με τις αντίστοιχες ελληνικές στις ΗΠΑ.

Η ανταπόκριση και τα σχόλια του κοινού υπήρξαν εξόχως θετικά. Τόσο η αθρόα συμμετοχή, όσο και οι συζητήσεις που ακολούθησαν κατέδειξαν το έντονο ενδιαφέρον των παρευρισκομένων.

Από αριοστερά διακρίνονται ο εκπρόσωπος Houston Congregation of Reform Judaism, ο Δρ Πάνος Σταυριανίδης, Randy Czarlinsky – AJC Houston και ο Πρόξενος κ. Ιωάννης Σταματέκος. Φωτογραφία: Macedonian TV of USA -Ηλίας Νεοφυτίδης

Ο Δρ. Σταυριανίδης έχει δώσει διαλέξεις σε αμερικανικά κολλέγια και έχει κάνει εκτενή έρευνα για την ιστορία των εβραϊκών κοινοτήτων στην Ελλάδα.

Γενικότερα, η έρευνά του περιλαμβάνει μελέτες σχετικά με τις δράσεις και τις συμπεριφορές των μεταναστών στο πλαίσιο της ενσωμάτωσής τους στην αμερικανική κοινωνία, καθώς και της εξέλιξης της Αμερικής σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία στον 21ο αιώνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *