Ομιλία του καθηγητή Δημήτρη Σκέδρου για τις ιστορικές καταβολές της Μ. Τεσσαρακοστής

Ο καθηγητής Δημήτρης Σκέδρος της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης ομιλεί για τις ιστορικές καταβολές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στην κοινότητα του Αγίου Φιλίππου στην πόλη Νάσουα του Νιου Χαμσάιρ. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης Δημήτρης Σκέδρος έκανε μία ενδελεχή και πληροφοριακή ομιλία στην κοινότητα του Αγίου Φιλίππου στην πόλη Νάσουα του Νιου Χαμσάιρ, με θέμα «Η Ιστορία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής».

Ο καθηγητής Σκέδρος έκανε μία ιστορική αναδρομή στην ιστορικότητα και γενικά στις καταβολές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής από τα πρώτα Χριστιανικά χρόνια και την εξέλιξη της μέχρι σήμερα, αναφερθείς σε στοιχεία και εκφάνσεις της.

Την ομιλία, η οποία έγινε στην κοινοτική αίθουσα, παρακολούθησαν περί τους τριάντα ενορίτες της κοινότητας του Αγίου Φιλίππου, ενώ προηγήθηκε νηστίσιμο δείπνο το οποίο προετοίμασε η χορωδία του ναού.

Υπογραμμίζεται ότι ο καθηγητής Δημήτρης Σκέδρος διετέλεσε επί σειρά ετών και κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής αλλά παραιτήθηκε πριν από ένα χρόνο λόγω της γενικότερης φθισικής κατάστασης στην οποία έχει οδηγηθεί η Σχολή και παραμένει ως απλός καθηγητής.

Μέρος του ακροατηρίου των ενοριτών της κοινότητας του Αγίου Φιλίππου στην πόλη Νάσουα του Νιου Χαμσάιρ, ακούει προσεκτικά την ομιλία του καθηγητή Δημήτρη Σκέδρου για τις ιστορικότητα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος.

Στην αρχή έκανε αναφορά σε ύμνο της Προηγιασμένης Λειτουργίας, ο οποίος ομιλεί όχι μόνο για νηστεία-αποχή από φαγητά, αλλά επίσης και για πνευματική νηστεία και συγκεκριμένα «νηστεύσομεν αδελφοί σωματικώς, νηστεύσομεν και πνευματικώς».

Εκανε μνεία στον αείμνηστο Ρώσο καθηγητή της Λειτουργικής Θεολογίας πρωτοπρεσβύτερο Αλεξάντερ Σμέμαν και στο βιβλίο του «Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή: Πορεία προς το Πάσχα». Τόνισε πως «η νηστεία μάς βοηθά να ζήσουμε τη ζωή που οφείλουμε να ζούμε» και συμπλήρωσε πως «η πραγματικότητα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι κλήση στη νηστεία, στην προσευχή, στη μετάνοια. Η κλήση να γίνουμε οι άνθρωποι που έχουμε κληθεί να γίνουμε».

Είπε επίσης, πως «όλοι πλασθήκαμε κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση Θεού αλλά με μοναδικότητα ο καθένας μας».

Εξήγησε πως «η λέξη Lent στην αγγλική γλώσσα είναι αγγλοσαξονική λέξη και σημαίνει άνοιξη» και συμπλήρωσε πως «στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία η λέξη που χρησιμοποιείται είναι Τεσσαρακοστή η οποία προέρχεται από τον αριθμό σαράντα που είναι ένας πολύ συμβολικός αριθμός». Τόνισε ότι «ήδη από τον τέταρτο αιώνα στην Ανατολή καλείτο Τεσσαρακοστή».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Σκέδρος είπε πως «η πιο αρχική αναφορά που έχουμε στον Χριστιανισμό για την Τεσσαρακοστή συνδεόταν απλώς με το Πάσχα, το οποίο πήρε την ονομασία του από το Εβραϊκό Πάσχα – Passover».

Μιλώντας για το Πάσχα, είπε πως «στα Ευαγγέλια των Συνοπτικών (Ματθαίου, Μάρκου και Λουκά) ο Μυστικός Δείπνος είναι ο Δείπνος του Πάσχα. Ο Χριστός είναι τον καινόν Πάσχα. Στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη ο Μυστικός Δείπνος ήταν ένα κανονικό γεύμα. Ο Ιησούς σταυρώθηκε την ημέρα που γινόταν η σφαγή των αμνών για το Πάσχα. Για τον Ιωάννη ο Ιησούς είναι ο Αμνός του Θεού».

Αναφορικά με την ιστορία της Τεσσαρακοστής και της νηστείας, ο κ. Σκέδρος είπε ότι «τον τρίτο αιώνα ο Διονύσιος Αλεξανδρείας έγραψε μία επιστολή, σημειώνοντας ότι η νηστεία του Πάσχα πρέπει να είναι διαρκείας μιας εβδομάδας».

Πρόσθεσε πως «αμφότεροι οι Αγιοι Αυγουστίνος και Ιερώνυμος ισχυρίζονται ότι η νηστεία των σαράντα ημερών θεσπίσθηκε επί αυτοκρατόρων Γαλερίου και Μαξιμιανού τα έτη 306 -323 μ. Χ. Μέχρι το τέλος του τετάρτου αιώνα η προπασχάλια Τεσσαρακοστή εφαρμοζόταν παντού, ως προετοιμασία του βαπτίσματος και του Πάσχα».

Τόνισε ότι «η διάρκεια της Τεσσαρακοστής και ο τρόπος αρίθμησής της ποικίλει. Αρχικά η όλη περίοδος διαρκούσε έξι εβδομάδες. Οταν τα Σάββατα και οι Κυριακές δεν λογίζονταν ημέρες νηστείας οι μέρες συμποσούντο σε 36 συν της Μεγάλης Εβδομάδας.

Πολύ σύντομα η τήρηση της ακριβείας κατά τον έκτο και έβδομο αιώνα στην Κωνσταντινούπολη οδήγησαν στην προσθήκη μιας ακόμα εβδομάδας η οποία ονομάσθηκε Τυρινή».

Μίλησε επίσης για το Τριώδιο, το οποίο είναι το κατ’ εξοχήν υμνολογικό βιβλίο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και είπε ότι «αρχίζει από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και τελειώνει στον Εσπερινό του Μεγάλου Σαββάτου».

Ακολούθησε περίοδος ερωτήσεων και απαντήσεων από το ακροατήριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available