Καθοριστικός ο ρόλος της Ομογένειας για την Ελλάδα τόνισε στον «Ε.Κ.» ο Κυριάκος

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος κατά την ομιλία του στο Boston College. Φωτογραφία αρχείου: Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», από τη Βοστώνη που επισκέφτηκε για μία ημέρα, έπλεξε το εγκώμιο της Ομογένειας, τονίζοντας πως «σήμερα παρά ποτέ άλλοτε η Ομογένεια έχει να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σ’ ένα εξαιρετικά κρίσιμο οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό σταυροδρόμι».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στους Αποδήμους, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις στενές του σχέσεις με την Ομογένεια από τα φοιτητικά του χρόνια.

Μίλησε για την προκλητικότητα της Τουρκίας και επίσης στα φαινόμενα του ποδοσφαίρου με αφορμή τα επεισόδια που δημιούργησε ο κ. Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος οπλοφορούσε όταν μπήκε στο στάδιο ωρυόμενος.

Στην ερώτηση «τι μηνύματα κομίζετε στην Ομογένεια της Αμερικής και τι προσδοκάτε να αποκομίσετε φεύγοντας;», είπε: «Οπως ξέρετε, οι σχέσεις μου με την Ομογένεια είναι σχέσεις πολύ στενές μετά από πολλά χρόνια παραμονής στην Αμερική».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «θεωρώ ως απαραίτητο σημείο αφετηρίας την εκδήλωση μιας υποχρέωσης η οποία πηγαίνει πολλές δεκαετίες πίσω κι αυτή είναι το δικαίωμα της ψήφου των αδελφών Ελλήνων του εξωτερικού στο μόνιμο τόπο διαμονής τους. Είναι μία δέσμευση την οποία έχω αναλάβει και την οποία είμαι σίγουρος ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα φέρει εις πέρας».

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανάμεσα στο ακροατήριο την ώρα που τον καλοσωρίζει ο αντιπρόεδρος του Boston College Fr. Casey Beamier. Ακολούθησε ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος.

Οταν τον ρωτήσαμε «τι προγραμματίζετε να πείτε στην επίσημη Ουάσιγκτον και τι περιμένετε να σας πουν από εκεί;», απάντησε πως «έχω μία σειρά από συναντήσεις, θα κάνω μία ομιλία σε μία δεξαμενή σκέψης την Τρίτη. Επίσης, στο πεδίο της οικονομίας θα προβάλλω το δικό μας αναλυτικό σχέδιο για την οριστική έξοδο από την κρίση. Στο δε πεδίο των γεωπολιτικών εξελίξεων να καταλήξω στη μεγάλη και ολοένα διαρκώς αυξανόμενη στρατηγική σημασία της Ελλάδος σε μία εποχή όπου η Τουρκία, ο παραδοσιακός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, γίνεται ένας απρόβλεπτος παράγοντας αποσταθεροποίησης».

Στην ερώτηση πόσο ανησυχεί για την προκλητικότητα της Τουρκίας, πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα, ο κ. Μητσοτάκης είπε, «κοιτάξτε ανησυχία υπάρχει, αλλά δεν υπάρχει ούτε φόβος, ούτε απώλεια ψυχραιμίας. Η Τουρκία είναι απρόβλεπτη, έχει ανοίξει μία σειρά από γεωπολιτικά μέτωπα ιδίως προς Ανατολάς, αλλά και αντανακλάσεις βλέπουμε στη συμπεριφορά της και στο Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο». Τόνισε πως «απαιτείται ψυχραιμία και ενότητα και εφόσον τα έχουμε αυτά δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτε».

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήσεις του ακροατηρίου στην εκδήλωση στο Boston College της Βοστώνης. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος

Οταν τον ρωτήσαμε πως «είπατε στην ομιλία σας ότι η Ελλάδα είναι πολύ καλά θωρακισμένη από απόψεως άμυνας. Πού θα επισημαίνατε τον μεγαλύτερο κίνδυνο που θα μπορούσε να προέλθει, από την Τουρκία, στο Αιγαίο, στην Κύπρο;» είπε, πως «δεν θέλω να μπω σε μία τέτοια συζήτηση, η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία έχει ισχυρές αποτρεπτικές δυνατότητες αλλά και ένα πνεύμα συνεργειών οι οποίες της επιτρέπουν να μην αισθάνεται μόνη της σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία».

«Πώς σχολιάζετε φαινόμενα σαν του κ. Σαββίδη;», τον ρωτήσαμε. «Εμείς έχουμε βρεθεί απέναντι σε φαινόμενα ολιγαρχίας με ποδοσφαιρικούς και μιντιακούς όρους, κι αυτή είναι μία οριζόντια παρατήρηση διότι δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο πρόσωπο. Για μας ο νόμος θα τηρηθεί για όλους. Τέτοια φαινόμενα τα οποία πηγαίνουν την Ελλάδα πολλές δεκαετίες πίσω δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά. Βέβαια φαινόμενα σαν κι αυτά που συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο έχουν γίνει ανεκτά από τον κ. Τσίπρα εδώ και πολύ καιρό. Βέβαια ήταν αυτός ο οποίος είχε αγκαλιάσει τον κ. Σαββίδη και ήταν ο εκλεκτός της κυβέρνησης. Οταν αγόραζε Μέσα Ενημέρωσης και στήριζε την ελληνική κυβέρνηση ήταν καλός, βολικός και χρήσιμος», απάντησε.

Ομογενείς πανεπιστημιακοί καθηγητές και επιχειρηματίες χειροκροτούν όρθιοι τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στο Boston College. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας -Θεόδωρος Καλμούκος.

Ομιλία στο Boston College

Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στο Boston College της Βοστώνης το βράδυ της Δευτέρας 12 Μαρτίου, ενώπιον πυκνού ακροατηρίου, για τη σημερινή πορεία της Ελλάδος και το όραμα του για την Ελλάδα του αύριο.

Το ακροατήριο το αποτελούσαν Ελληνες και Αμερικανοί καθηγητές πανεπιστημίου, φοιτητές όλων των βαθμίδων, βασικοί και μεταπτυχιακοί, ομογενείς επιχειρηματίες και επαγγελματίες όλων των κλάδων, από τη Βοστώνη και άλλες πόλεις και πολιτείες της Νέας Αγγλίας.

Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για την ανεργία, υπενθύμισε πως «πεντακόσιες χιλιάδες νέοι Ελληνες έφυγαν από την Ελλάδα τα λίγα περασμένα χρόνια για να βρουν εργασία». Επισήμανε πως «η Ελλάδα εξαρτάται από τους δανειστές» και συμπλήρωσε πως «το τρίτο πρόγραμμα θα τελειώσει τον Αύγουστο, ας ελπίσουμε πως θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στο ακροατήριο, το οποίο ήταν εν πολλοίς ακαδημαϊκού επιπέδου, πως «είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος», ενώ υπογράμμισε πως «υπάρχει γενική δυσπιστία, δεν εμπιστεύονται οι πολίτες πολιτικούς και ακαδημαϊκούς».

Στην ομιλία του τόνισε πως «το όραμά μου για το μέλλον είναι προσέλκυση επενδύσεων» και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα χρειάζεται μία έκρηξη επενδύσεων. Δεν έχουμε ομοιόμορφη ατζέντα, πρέπει να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί σαν χώρα». Είπε ακόμα πως «ο ελληνικός λαός χρειάζεται αυτές τις αλλαγές». Εκανε λόγο για την ανάγκη «φορολογικής αλλαγής, μείωσης της γραφειοκρατίας και περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις».

Το πυκνό ακροατήριο παρακολουθεί με ενδιαφέρον την ομιιλία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Boston College της Βοστώνης. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος

Αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στη Ρόδο πριν μερικές ημέρες και την επένδυση που προσπαθεί να γίνει εκεί στην περιοχή Αφάντου και η οποία δεν προχωρεί λόγω της γραφειοκρατίας, ενώ είπε πως «μερικοί επενδυτές είναι από την Αμερική» εννοώντας τον κ. Μάικ Αγγελιάδη.

Σε άλλο σημείο, εξήγησε ότι «πρέπει να αναβαθμίσουμε τον Τουρισμό και να αξιοποιήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Ερχονται τριάντα εκατομμύρια στην Ελλάδα και λίγοι επισκέπτονται τα αρχαία μνημεία».

Εκανε επίσης λόγο «για ποιότητα δημοκρατίας και ανάπτυξη» και τόνισε πως «οι δημοκρατίες δεν πέφτουν μόνο από πραξικοπήματα. Οταν οι λαϊκιστές έλθουν στην εξουσία πάντοτε συμπεριφέρονται το ίδιο». Υπογράμμισε πως «δεν θα επιτρέψω να γίνει η Ελλάδα μία αποτυχημένη χώρα».

Αναφέρθηκε στην ανάγκη αναθεωρήσεως του Συντάγματος, αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Διοίκησης, προαγωγή της Παιδείας και τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικών Πανεπιστημίων λέγοντας πως «είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Εκανε επίσης αναφορά στο ποδόσφαιρο και στα έκτροπα που δημιούργησε ο κ. Σαββίδης, ο οποίος μπήκε ως γνωστόν στο στάδιο οπλοφορώντας. Χωρίς να τον κατονομάσει, είπε πως «αυτό που έγινε ήταν απαράδεκτο».

Επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα των Εξαρχείων και των ταραχοποιών κουκουλοφόρων και υποσχέθηκε πως θα πατάξει τέτοιους είδους φαινόμενα.

Μίλησε για την ελληνική Διασπορά τονίζοντας πως «έχουμε πολύ δυνατή Διασπορά, την παραδοσιακή και τη Νέα Διασπορά των πεντακοσίων χιλιάδων που έφυγαν λόγω έλλειψης εργασίας» ενώ δεσμεύθηκε για την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στους ομογενείς.

Ακολούθησε εκτενής περίοδος ερωτήσεων και απαντήσεων από το ακροατήριο, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έγινε δεκτός με ενθουσιασμό και εγκαρδιότητα από όλους. Στο τέλος τον πλησίασαν, του μιλούσαν και ήθελαν να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες μαζί του.

Ο κ. Δρακούλης Μπεχράκης μέλος της εφορίας του Boston College της Βοστώνης με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος

Τον κ. Μητσοτάκη παρουσίασε με λόγια φιλόφρονα ο αντιπρόεδρος του Boston College ο π. Casey Beamier. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Δρακούλης Μπεχράκης, ο οποίος είναι μέλος της Εφορείας του Boston College και ο κ. Σταύρος Πιπέρης πρόεδρος του Ελληνικού Φοιτητικού Συνδέσμου.

Ανάμεσα στους παρευρεθέντες ήταν ο πρόεδρος του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου καθηγητής κ. Φίλιππος Σεραφείμ, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Νικόλαος Γκέιτζ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Αγγλίας κ. Βασίλης Καυκάς, ο γενικός πρόξενος κ. Στράτος Ευθυμίου, ο επιχειρηματίας κ. Γεώργιος Ντανής.

Σημεία από την εισήγηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

Η Ελλάδα σήμερα

· Η Ελλάδα έχει χάσει περίπου το 25% του ΑΕΠ της. Οι κοινωνικές ανισότητες έχουν διευρυνθεί και ένα μεγάλο κύμα νέων ανθρώπων έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Περίπου 500 χιλιάδες -κυρίως νέοι- άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα και αυτή είναι μάλλον η χειρότερη συνέπεια της κρίσης.

· Υπάρχει γενικευμένη καχυποψία προς την ελίτ, τους ακαδημαϊκούς και το πολιτικό σύστημα. Δεν εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, δεν εμπιστευόμαστε τους γείτονες μας. Αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης είναι άκρως ανησυχητικό γιατί για να πάει η χώρα μπροστά, θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Και ένα από τα καθήκοντα μου ως αρχηγός της Αξιωματικής είναι να μιλήσω γι’ αυτόν τον κοινό στόχο και να πείσω όσο περισσότερους Έλληνες για το όραμα μου για την Ελλάδα του αύριο.

Οι τρεις προκλήσεις για την Ελλάδα

· Ποιες είναι οι τρεις βασικές προκλήσεις για την Ελλάδα; Η πρώτη είναι να επιτύχουμε διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, από την οποία να ωφελούνται όλοι οι πολίτες. Η δεύτερη πρόκληση είναι η οικοδόμηση εκείνων των θεσμών που θα θωρακίζουν τη Δημοκρατία. Στην Ελλάδα γεννήθηκε η Δημοκρατία, στην Ελλάδα όμως -όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλη δυτικά κράτη- βρίσκεται, έως έναν βαθμό, υπό αμφισβήτηση. Και η τρίτη πρόκληση, η οποία έχει γίνει περισσότερο αντιληπτή τους τελευταίους μήνες, είναι η διασφάλιση της ευημερίας εντός ενός σύνθετου γεωπολιτικού περιβάλλοντος.

Οικονομία & Ανάπτυξη

· Το 2017 η οικονομία ξεκίνησε επιτέλους να αναπτύσσεται αλλά αναπτύσσεται με μόλις 1.4% που είναι ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Για να ξεφύγουμε οριστικά από την κρίση, θα πρέπει να επιτύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξης του 4%. Και για να το επιτύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Θα το επιτύχουμε μέσα από ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Πρέπει να μειώσουμε τους φόρους. Εξακολουθούμε να έχουμε ένα κράτος αναποτελεσματικό. Η Κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Αντίθετα, έχει αυξήσει τους φόρους και έχει χρησιμοποιήσει το πλεόνασμα που συσσώρευσε για την αναπαραγωγή του πελατειακού συστήματος.

· Το όραμα μου είναι πολύ διαφορετικό. Θα πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική των επιδομάτων και να δώσουμε έμφαση στη δημιουργία ευκαιριών για όλους. Η πρώτη προτεραιότητα σήμερα είναι να προσελκύσουμε επενδύσεις, εγχώριες και ξένες, και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Το ποσοστό της ανεργίας συνεχίζει να βρίσκεται στο 20% χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν όλους εκείνους τους Έλληνες που έχουν φύγει από τη χώρα. Οι θέσεις εργασίας δε, που δημιουργήθηκαν είναι προσωρινές και μερικής απασχόλησης.

· Χρειαζόμαστε επενδύσεις ύψους 80 με 100 δις ευρώ μέσα στα επόμενα 7 με 8 χρόνια. Μόνον έτσι θα συγκλίνουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και μόνον μέσα από μία έκρηξη επενδύσεων θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τις θέσεις εργασίας που χρειαζόμαστε. Για να το επιτύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε μία Κυβέρνηση η οποία να είναι προσηλωμένη στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων. Χρειάζεται να μεταβούμε από μία κλειστή οικονομία σε μία ανοιχτή ανταγωνιστική οικονομία η οποία θα εστιάζει πολύ περισσότερο στις εξαγωγές εμπορεύσιμων αγαθών και στην ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας.

· Η Κυβέρνηση ποτέ δεν είχε την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις που καλούμαστε να εφαρμόσουμε είναι κατά βάση φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που έχουν ως στόχο να κάνουν το κράτος πιο αποτελεσματικό. Πρέπει να πείσουμε τους Έλληνες πολίτες ότι χρειάζεται να αλλάξουμε, χρειάζεται να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, να αποκτήσουμε ένα λειτουργικό κράτος και να κάνουμε το άλμα προς την ψηφιακή επανάσταση.

· Δεν σκοπεύω να κάνω πίσω στην εφαρμογή των δύσκολων μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα. Και προτίθεμαι να εξηγήσω με θάρρος στους πολίτες γιατί πιστεύω ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι αναγκαίες και γιατί -αν δεν εφαρμοστούν- θα αντιμετωπίσουμε ξανά τα ίδια προβλήματα.

· Χρειαζόμαστε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα όπως επίσης και ένα ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο για τις χρήσεις γης. Πρέπει να κάνουμε περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και να μεταρρυθμίσουμε το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης. Και φυσικά χρειάζεται να εστιάσουμε στους τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

· 30 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Αν συγκρίνει κανείς αυτό το νούμερο με τον αριθμό όσων επισκέφθηκαν αρχαιολογικούς χώρους, θα διαπιστώσει μόνον ένα πολύ μικρό . Το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα φιλοξενεί μία από τις σημαντικότερες συλλογές και το επισκέπτονται μόνον 450 χιλιάδες κάθε χρόνο.

· Όταν οι λαϊκιστές έρχονται στην εξουσία, είτε οι δεξιοί είτε οι αριστεροί λαϊκιστές, συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο. Πάντα επεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη, προσπαθούν να ελέγξουν τα MME και επιτίθενται ανηλεώς στους πολιτικούς τους αντιπάλους. Και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά παρατηρούνται στην Ελλάδα.

· Πρώτα πρέπει να κάνουμε τα Πανεπιστήμια μας ασφαλή. Το ακαδημαϊκό άσυλο υπάρχει για να εγγυάται την ελευθερία του λόγου μέσα στα Πανεπιστήμια, όχι για να προστατεύει την εγκληματική δραστηριότητα. Ακόμη, πρέπει να αλλάξουμε το Σύνταγμά ώστε να επιτρέπονται τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει συνταγματική απαγόρευση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Την ίδια στιγμή που στην Κύπρο φοιτούν 15,000 Έλληνες φοιτητές. Φοιτητές που πληρώνουν δίδακτρα και φοιτητές που συμβάλλουν στην κυπριακή οικονομία. Η Ελλάδα θα έπρεπε να κάνει το ίδιο.

· Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι περιφερειακό κέντρο εκπαιδευτικής αριστείας. Θα έπρεπε να μιλήσουμε με μεγάλα ξένα Πανεπιστήμια και να τους πείσουμε ότι αξίζει να ανοίξουν τμήματα ή ακόμα και περιφερειακά κέντρα τους στην Ελλάδα. Θα έπρεπε τα δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας μας να προσφέρουν μαθήματα στα αγγλικά. Πρέπει ακόμα να συνδέσουμε τα Πανεπιστήμια μας καθώς και τις τεχνικές σχολές μας με την αγορά. Πρέπει να μιλήσουμε με μεγάλες εταιρείες και να τους πείσουμε ότι αξίζει να ιδρύσουν ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα, γιατί έχουμε εξαιρετικούς μηχανικούς.

Δημοκρατικοί Θεσμοί

· Όταν μιλάμε για υγιείς θεσμούς, τότε αναπόφευκτα πρέπει να αναφερθούμε στο κράτος δικαίου. Χθες, ένας ολιγάρχης εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο ενός ποδοσφαίρου με όπλο επειδή δεν του άρεσε η απόφαση του διαιτητή. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν σε άλλου είδους χώρες. Δεν μπορούμε να έχουμε μια ολόκληρη γειτονιά στην Αθήνα να κρατείται σε ομηρία από αναρχικούς, καθώς η αστυνομία δεν τολμάει να πάει. Πρέπει οι άνθρωποι να νιώσουν ξανά ασφαλείς. Η Ελλάδα ήταν μια πολύ ασφαλής χώρα, αλλά οι άνθρωποι σήμερα νιώθουν λιγότερο ασφαλείς. Ιδιαίτερα οι φτωχότεροι Έλληνες νιώθουν λιγότερο ασφαλείς.

Γεωπολιτικές ευκαιρίες και προκλήσεις

· H τρίτη στρατηγική μας προτεραιότητα για το μέλλον της Ελλάδας είναι να εκμεταλλευτούμε τις νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται και να αντιμετωπίσουμε τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής μας. Η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, παραμένει ένας πυλώνας σταθερότητας σε μία ασταθή περιοχή. Είμαστε μια χώρα μέλος του NATO, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρωζώνης. Αλλά η περιοχή μας έχει αλλάξει. Η Τουρκία έχει γίνει πολύ πιο επιθετική από ότι ήταν στο παρελθόν. Και θα έφτανα στο σημείο να πω ότι η Τουρκία είναι πλέον μια μη προβλέψιμη, νευρική περιφερειακή δύναμη.

· Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι ο αξιόπιστος εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών σ’ αυτό το μέρος του κόσμου. Και αυτό είναι κάτι που πάντα ενθαρρύνω την διασπορά μας να υποστηρίξει. Η Ελλάδα παραμένει μια ισχυρή δύναμη στα Βαλκάνια. Έχει στενούς δεσμούς με το Ισραήλ, άλλα την ίδια στιγμή είναι είναι αγαπητή και στον Αραβικό κόσμο.

· Πρέπει ακόμα να αλλάξουμε, αλλά ήδη έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια. Εξακολουθούν να υπάρχουν, όμως, πολλά πράγματα που πρέπει να διορθωθούν και ελπίζω, αυτή είναι η προσωπική μου φιλοδοξία, ότι θα έχω το προνόμιο – σε κάποιο σημείο μετά τις επόμενες εκλογές – να οδηγήσω την Ελλάδα σε αυτό που θεωρώ ότι είναι ένα φωτεινό και πολλά υποσχόμενο μέλλον. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά έχω μεγάλη πίστη στον ελληνικό λαό. Εάν κοιτάξουμε την ιστορία, θα συνειδητοποιήσουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα κυκλικό μοτίβο εθνικών καταστροφών που ακολουθούνταν πάντα από περιόδους έντονης ανάπτυξης.

Σημεία από τις απαντήσεις στα ερωτήματα του κοινού

· Θέλω να σας δώσω τη δυνατότητα να ψηφίζετε από εδώ, η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες που δεν επιτρέπει στους Έλληνες να ψηφίζουν από το εξωτερικό. Έχουμε ήδη παρουσιάσει τη σχετική νομοθεσία στο κοινοβούλιο. Σας παρακαλώ να διατηρήσετε ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα, να εξασκείτε τη γλώσσα και να εξετάσετε τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα σε πολλά διαφορετικά μέτωπα.

· Η Ελλάδα έχει ήδη πειραματιστεί με λαϊκιστές κυβερνήσεις και έχει πληρώσει το τίμημα. Ήταν μια μεγάλη καταστροφή. Οι πολίτες στην Ελλάδα τουλάχιστον γνωρίζουν ότι οι υπερβολικές υποσχέσεις δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματά μας. Γι’ αυτό θα πάρω το ρίσκο να πω την αλήθεια. Αυτό είναι αναγκαίο για να είναι κανείς αποτελεσματικός μετά την εκλογή του. Εάν υπονομεύσεις την ατζέντα σου με υπερβολικές και ψευδείς υποσχέσεις, τότε δεν θα πετύχεις όταν ανέβεις στην εξουσία. Επιπλέον, νομίζω ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα μπορούν να αντιληφθούν αν μία υπόσχεση είναι ψεύτικη.

· Οι έλεγχοι κεφαλαίων είναι ένα τραγικό υποπροϊόν των καταστροφικών πρώτων έξι μηνών αυτής της κυβέρνησης. Όταν η εμπιστοσύνη επιστρέψει στο πρόσωπο της Ελλάδας τότε αυτοί θα εξαφανιστούν.

· Το τρίτο πρόγραμμα έρχεται στο τέλος του, ωστόσο έχουμε πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για το μέλλον, πράγμα που σημαίνει ότι δεν διαθέτουμε πολλά περιθώρια χειρισμών όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική μας, εκτός εάν επαναδιαπραγματευτούμε τους όρους. Είναι εφικτό; Ναι, αλλά όχι βραχυπρόθεσμα. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία όσον αφορά την εφαρμογή μιας ατζέντας επιθετικής μεταρρύθμισης, πριν απευθυνθούμε στους πιστωτές μας για να χαλαρώσουμε τους κύριους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι πράξεις μας συμβαδίζουν με τα λόγια μας, αλλά υπάρχει ένα πειστικό επιχείρημα, δηλαδή ότι η παρουσίαση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι σχεδόν αδύνατη. Επομένως, αυτό είναι ένα σοβαρό επιχείρημα, αλλά πρέπει πρώτα να αποκαταστήσουμε την πίστη και την αξιοπιστία.

· Υπήρξαν πολλές περικοπές των συντάξεων και αυτό πρέπει να σταματήσει σε κάποιο σημείο, παρόλο που η κυβέρνηση αυτή έχει ήδη συμφωνήσει για περαιτέρω περικοπές για τα έτη 2019 και 2020. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τις επαναδιαπραγματευτούμε αλλά δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για πράγματα που βρίσκονται εκτός του ελέγχου μας.

· Οι νέοι Έλληνες πληρώνουν τις εισφορές τους όμως αισθάνονται ότι δεν θα αποκομίσουν ποτέ τα συνταξιοδοτικά οφέλη, γι ‘αυτό πρέπει να τους βάλουμε στο επίκεντρο του συνταξιοδοτικού μας συστήματος. Θέλω να δημιουργήσω θέσεις εργασίας για τους νέους Έλληνες και δεν θέλω να εξαρτώνται από τις συντάξεις των ηλικιωμένων. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή η σύνταξη είναι το μοναδικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας για όλη την Ελληνική οικογένεια και αυτό είναι τραγικό.

· Σκοπεύω να χρησιμοποιήσω στην επόμενη κυβέρνηση ανθρώπους που δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί και θα προσπαθήσω να τους πείσω ότι αξίζει να υπηρετήσουν τη χώρα σε αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο. Είναι μια θυσία που αξίζει και νομίζω ότι αν ενθαρρύνουμε τους πρώτους καλούς ανθρώπους, θα δημιουργηθεί ένας ενάρετος κύκλος. Θέλω να είμαι όσο πιο αξιοκρατικός γίνεται κατά την επιλογή των υποψηφίων μου. Δεν θέλω να παίξω το παραδοσιακό παιχνίδι, εξισορροπώντας τις φατρίες και κρατώντας μερικούς ανθρώπους ικανοποιημένους. Εάν το κάνω αυτό θα υπονομεύσω τις δυνατότητες της επόμενης κυβέρνησης.

· Ένα από τα καλά υποπροϊόντα της κρίσης είναι ότι δημιούργησε ένα ζωντανό επιχειρηματικό οικοσύστημα στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την επιχειρηματικότητα με διαφορετικό τρόπο. Στο παρελθόν προτιμούσαν την παραδοσιακή ασφάλεια της απασχόλησης, αλλά νομίζω ότι οι Έλληνες παίρνουν από τη φύση τους ρίσκα και η επιχειρηματικότητα τους ταιριάζει καλά. Υπάρχουν πλέον περισσότερα διαθέσιμα επενδυτικά κεφάλαια (venture capitals), οι πιο πλούσιοι Έλληνες επιθυμούν να δημιουργήσουν angel funds, ιδιαίτερα οι πλοιοκτήτες, προκειμένου να στηρίξουν τις εταιρείες στα πρώτα τους στάδια. Έχω ένα πολύ σαφές όραμα για το τι πρέπει να γίνει για να στηρίξω αυτό το οικοσύστημα, αλλά υπάρχουν ήδη τα θεμέλια και αυτό είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο.

· Η Ελλάδα κατάφερε να βγει από τις τραγωδίες του Β Παγκοσμίου Πολέμου και του εμφύλιου πολέμου μέσω ενός αξιοκρατικού δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος. Ήταν η θεμελιώδης κινητήρια δύναμη της κοινωνικής κινητικότητας. Υπήρχε η αντίληψη ότι εάν προσπαθήσει κανείς σκληρά, δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορεί κάποιος να καταφέρει. Πρέπει να ξαναβρούμε το πνεύμα αυτό. Οπότε, όσο και αν πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουμε το σύνταγμα για να επιτρέψουμε την ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων, είμαι περισσότερο επικεντρωμένος στην καλύτερη αξιοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων. Και ναι, το σύστημα εισόδου ίσως να μην είναι το πιο αποδοτικό, αλλά τουλάχιστον είναι αξιοκρατικό και βασικά ανταμείβει τη σκληρή δουλειά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *