Ομογενής επιχειρηματίας κέρδισε περί τα 14 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση παλιού κτιρίου

Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Petros Giannakouris.

ΝΤΙΤΡΟΪΤ. Ενας ομογενής επενδυτής ακινήτων κέρδισε περίπου 14 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση ενός παλιού άδειου κτιρίου στο Ντιτρόιτ, κοντά στο κέντρο της πόλης, στο Lafayette Park, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο JC Reindl του Detroit Free Press.

Ο επιχειρηματίας, Ντένις Κεφαλληνός (Dennis Kefallinos), όπως ανέφερε το άρθρο, πούλησε το ακίνητο για 16 εκατ. δολάρια στην Ginosko Development Co. ενώ το είχε αγοράσει 11 χρόνια πριν για 2,3 εκατ. δολάρια.

Πρόκειται για ένα κτίριο 8 ορόφων σε σχήμα «Τ», το οποίο χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του ’50. Κάποτε στέγαζε στο πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Wayne State University και ήταν γνωστό ως «Shapero Hall». Εμεινε άδειο πριν το Wayne State το πουλήσει στον κ. Κεφαλληνό τον Μάιο του 2007.

Την Πέμπτη, η Ginosko επρόκειτο να ξεκινήσει την κατεδάφιση του κτιρίου ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη έργου κατοικιών ύψους 108 εκατ. δολάρια από την εταιρεία στο σημείο αυτό.

Το έργο, που ονομάζεται «Lafayette West» θα περιλαμβάνει 314 διαμερίσματα και οικίες προς ενοικίαση, καθώς και 60 διαμερίσματα προς πώληση.

Η πώληση των 16 εκατ. δολαρίων του κτιρίου, σύμφωνα με το τοπικό μέσο, που έγινε στις 28 Ιουνίου το περασμένο καλοκαίρι, φαίνεται σαν σημαντική επιτυχία για τον κ. Κεφαλληνό -που αγόρασε χαμηλά και πούλησε υψηλά- ο οποίος έχει στην ιδιοκτησία του και άλλα εμπορικά ακίνητα, καθώς και κατοικιών, ανά το Ντιτρόιτ και στο Russell Industrial Center.

Η συμφωνία δείχνει δε την πρόσφατη μεγάλη αύξηση στις αξίες ακινήτων στο κέντρο και γύρω από αυτό της πόλης.

Εκπρόσωπος του Wayne State, επεσήμανε το «Detroit Free Press» δεν έκανε κάποιο σχόλιο σχετικά με την αγοραπωλησία.

«Δείχνει πόσο πολύ έχει προχωρήσει η κατάσταση σε μία περίοδο δεκαετίας», δήλωσε ο AJ Weiner, διευθύνων της εμπορικής εταιρείας real estate «JLL», ο οποίος δεν ενεπλάκη στην προαναφερθείσα πώληση.

«Ημασταν μία αγορά για κερδοσκόπους πριν την ανάκαμψη. Και σε μία αγορά κερδοσκοπίας, η περιουσία πωλείται με μεγάλη έκπτωση. Οι κερδοσκόποι αγοράζουν γνωρίζοντας ότι πρόκειται για κρατήσουν και να περιμένουν και έχει να κάνει λίγο με στοίχημα», πρόσθεσε.

Ο κ. Weiner πρόσθεσε πως «αυτό δεν αποτελεί κάποια ανωμαλία. Εχουν γίνει δεκάδες συναλλαγές (στην Central Business District) όπου βλέπουμε ‘επιστροφές’ τόσο μεγάλες… ορισμένες γύρω από το νέο γήπεδο».

Παρότι το κτίριο παρέμεινε άδειο όσο το είχε στην κατοχή του ο κ. Κεφαλληνός, εκπρόσωπός του, επεσήμανε σε συνέντευξή του πρόσφατα ότι είχαν κάνει κάποιες εργασίες σε αυτό, για μία προτεινόμενη μετατροπή σε κατοικίες, που δεν προχώρησε.

Το σχέδιο ανάπτυξης αυτό συνάντησε αντιδράσεις από ομάδες γειτονικές στο Lafayette, σύμφωνα με τον κ. Κρις Μιχαήλοβιτς (Chris Mihailovich), εκπρόσωπο του κ. Ντένις Κεφαλληνού.

«Ναι, ο Ντένις έβγαλε κάποια χρήματα. Αλλά δεν ήταν τόσο εύκολο όσο δείχνει», είπε ο κ. Μιχαήλοβιτς. «Ξοδέψαμε πολλά χρήματα σε αυτό στα 11 χρόνια που ήταν στην κατοχή μας».
Επίσης, ο κ. Κεφαλληνός πλήρωσε φόρους περιουσίας το διάστημά αυτό. Το ετήσιο κόστος ήταν 24.000 δολάρια σύμφωνα με τα αρχεία της πόλης.

Ο κ. Μιχαήλοβιτς δεν έδωσε κάποια λεπτομερή εξήγηση για τα πρόστιμα ύψους 8.930 δολ. που συγκέντρωσε το κτίριο από το 2009, σύμφωνα με εξέταση της «Detroit Free Press» στα διαδικτυακά αρχεία της πόλης.

«Ολοι δέχονται πρόστιμα στο Ντιτρόιτ, το γνωρίζετε αυτό», απάντησε σχετικά.

Ο πρόεδρος και CEO της Ginosko, Αμίν Ιρβινγκ (Amin Irving) σε τηλεφωνική του συνέντευξη, είπε ότι δεν ανησυχεί για τα κέρδη που αποκομίζει ο κ. Κεφαλληνός από την αγοραπωλησία.

«Δεν είναι πραγματικά η δουλειά μου να ανησυχώ για το πόσα πλήρωσε ο αγοραστής όταν αγόρασε», είπε. «Η δουλειά μου είναι πώς μπορούμε να κάνουμε μία συμφωνία να προχωρήσει».

Η Ginosko κατέστησε σαφές το ενδιαφέρον της όταν από νωρίς προσέγγισε τις ομάδες στη γειτονιά που είχαν αντιδράσει προηγουμένως και έκανε γνωστά τα σχέδιά της για το «Lafayette West».

Ως αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων είναι πως δεν θα γίνει κάποια τεράστια έκρηξη για να κατεδαφιστεί το παλιό «Shapero Hall».

«Ολοι στη γειτονιά μίλησαν έντονα εναντίον της έκρηξης», σημείωσε ο κ. Ιρβινγκ. «Και μπορώ να το καταλάβω αυτό. Ετσι, αναζητούμε απλά να το κατεδαφίσουμε…».

Η διαδικασία επρόκειτο να ξεκινήσει την Πέμπτη και είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2019, όταν θα ξεκινήσει η ανέγερση του «Lafayette West».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available