Απελαύνεται από τις ΗΠΑ μία ομογενής μητέρα τριών ανήλικων παιδιών

Ο Βύρωνας Ρόντος και η βουλευτής Ελιζάμπεθ Ιστυ ενώ υποδέχεται την Ντένη Ρόντου. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ομογενής επιχειρηματίας και μητέρα τριών ανήλικων παιδιών πρέπει να απελαθεί από τις ΗΠΑ το βράδυ της Δευτέρας 13 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για την Ντένη Ρόντου (Denada Rondos) σύζυγο του επιχειρηματία Βύρωνα Ρόντου από το Λίτσφιλντ του Κονέκτικατ και μητέρα του μόλις επτά ετών Νίκου, της 5χρονης Κατερίνας και της Αλεξάνδρας που τον ερχόμενο μήνα θα γιορτάσει τα δεύτερα γενέθλιά της.

Η Ντένη Ρόντου σήμερα το βράδυ 13 Νοεμβρίου, και συγκεκριμένα στις 8:00 μ.μ., πρέπει να παρουσιαστεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Κένεντι», απ’ όπου στις 10:15 μ.μ. πρέπει να αναχωρήσει για τη Χειμάρρα της Βορείου Ηπείρου.

Η Ντένη και ο Βύρωνας Ρόντος με τα παιδιά τους Νίκο, Κατερίνα και Αλεξάνδρα. Φωτογραφία οικογένεια Ρόντου.

Η ομοσπονδιακή βουλευτής του Κονέκτικατ Ελίζαμπεθ Ιστυ (Elizabeth Esty), οι ομοσπονδιακοί γερουσιαστές Κρίστοφερ Μέρφι (Christopher S. Murphy) και Ρίτσαρντ Μπλούμενθολ (Richard Blumenthal) καθώς επίσης και οι φορείς της τοπικής κοινωνίας μέσω επιστολών τους προς το Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας (Department of Home land Security) και τη Μεταναστευτική Υπηρεσία (Immigration and Customs Enforcement) εκφράζουν την ανησυχία τους για την τύχη της ομογενούς μητέρας και των ανήλικων παιδιών της και ζητούν να ανασταλεί η απέλασή της έως ότου το Δικαστήριο επανεξετάσει την υπόθεση.

Το απόγευμα της Παρασκευής η ομοσπονδιακή βουλευτής Ελίζαμπεθ Ιστυ και η δικηγόρος της ομογενούς παραχώρησαν από κοινού συνέντευξη Τύπου στο ομώνυμο εστιατόριο των ομογενών «Viron Rondο Osteria» στο Τσεσάιρ (Cheshire) του Κονέκτικατ στην οποία παρέστη η Ντένη Ρόντου και ο σύζυγός της Βύρων, καθώς επίσης και είκοσι περίπου δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία.

Ο Βύρων και η Ντένη Ρόντου με την συνήγορο Erin O’ Neil Baker. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στους Αμερικανούς δημοσιογράφους το γεγονός ότι η Ντένη Ρόντου φορούσε βραχιόλι GPS στην κνήμη. To βραχιολάκι συνήθως το επιβάλλουν σε κατηγορούμενους για εγκλήματα που απελευθερώνονται με εγγύηση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους, αλλά τους τελευταίους μήνες το επιβάλλουν και στους μετανάστες έως ότου εκτελεστεί τα ένταλμα απέλασης.

Η βουλευτής, η οποία αντιλήφθηκε την ενόχληση των δημοσιογράφων για το βραχιολάκι, επεσήμανε ότι η Ντένη δεν είναι εγκληματίας, αλλά μια μητέρα τριών ανήλικων παιδιών που γεννήθηκαν στην Αμερική και δεν γνωρίζουν άλλη χώρα και γλώσσα και παράλληλα είναι σύζυγος ενός υποδειγματικού Αμερικανού πολίτη. Εργάζονται από κοινού σε τούτο το εστιατόριο, προσφέρουν εργασία σε εξήντα περίπου άτομα και προσφέρουν στην κοινωνία.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους κινδύνους με τους οποίους θα βρεθούν αντιμέτωποι εάν επιστρέψουν στην Αλβανία και ειδικά στην Χειμάρρα αφ’ ενός μεν λόγω της μειονοτικής τους καταγωγής, αφ’ ετέρου δε λόγω του θρησκεύματος.

Η βουλευτής Ελιζάμπεθ Ιστυ (αριστερά) και ο Βύρων Ρόντος με την σύζυγό του Ντενάντα, ενώ απαντούν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, η βουλευτής είπε ότι η Ντένη ήρθε στην Αμερική σε ηλικία 16 ετών μόνη της και ζήτησε πολιτικό άσυλο. Το Μεταναστευτικό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης (Immigration Court in New York) το 2007 απέρριψε το αίτημά της με το πρόσχημα ότι η Αλβανία, η χώρα προέλευσής της, δεν συγκαταλέγεται στις χώρες με δικτατορικά καθεστώτα.

Το 2006 η Ντένη γνωρίστηκε με τον Βύρωνα Ρόντο, ο οποίος καταγόταν από τη Χειμάρρα της Βορείου Ηπείρου και είχε πολιτογραφηθεί Αμερικανός το 2004. Το 2008 παντρεύτηκαν και μετακόμισαν στο Κονέκτικατ όπου έφεραν στον κόσμο τρία χαριτωμένα παιδάκια και απέκτησαν το δικό τους εστιατόριο. Η Ντένη αποτέλεσε εξ αρχής το δεξί χέρι του Βύρωνα και ασχολήθηκε με το λογιστήριο της επιχείρησης και την ανατροφή των παιδιών τους.

Τόσο ο Βύρων Ρόντος, όσο και η Ντένη Ρόντου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκαν στα γεγονότα που μεσολάβησαν από την άφιξη της Ντένης μέχρι και σήμερα και τόνισαν ότι προσπάθησαν με κάθε νόμιμο μέσο να εφεσιβάλλουν και να ζητήσουν από το Δικαστήριο να επανεξετάσει την υπόθεσή τους.

Ο Βύρων και η Ντένη Ρόντου. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν τα παιδιά ο κ. Ρόντος είπε ότι προχθές υποχρεώθηκαν να αποκαλύψουν την αλήθεια, αλλά τα παιδιά δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί πρέπει να αποχωριστούν τη γενέτειρά τους την Αμερική, τον πατέρα τους και τους φίλους τους.

Ο κ. Ρόντος τόνισε ότι αν η σύζυγός του και τα παιδιά τους επιστρέψουν στη Χειμάρρα δεν θα αισθανθούν ασφαλείς και ότι δεν μπορεί να τους συνοδεύσει και ο ίδιος, διότι δεν μπορεί να παρατήσει το εστιατόριο στο οποίο «έφτυσε αίμα» για να το κάνει ένα από τα καλύτερα του Κονέκτικατ.

«Τα επιτεύγματα του εστιατορίου δεν οφείλονται μόνο σε μένα και στην Ντένη, αλλά στους εξήντα περίπου υπαλλήλους που εργάζονται με αυταπάρνηση», είπε ο κ. Ρόντος κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τον «Εθνικό Κήρυκα».

Η δικηγόρος Erin O’ Neil Baker υπογράμμισε ότι εάν απελαθεί η ομογενής θα χρειαστούν, στην καλύτερη των περιπτώσεων δύο με τρία χρόνια και στη χειρότερη έως και δέκα χρόνια ούτως ώστε να ξεκινήσει από μηδενική βάση η διαδικασία επανασύνδεσης της οικογένειας.

Η βουλευτής Ελίζαμπεθ Ιστυ επεσήμανε ότι «την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος Τραμπ θα απονείμει χάρη στη γαλοπούλα εν όψει της Ημέρας των Ευχαριστιών. Αφού θα συγχωρέσει τη γαλοπούλα δεν πρέπει να συγχωρέσει και την μητέρα τριών ανήλικων Αμερικανών Πολιτών που ήρθε στην Αμερική μόνη της σε ηλικία δέκα έξι ετών;», διερωτήθηκε.

Η Ντένη Ρόντου (αριστερά) ο Βύρων Ρόντος και η βουλευτής Ελιζάμπεθ Ιστυ. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Ο Βύρων και η Ντένη Ρόντου ευχαρίστησαν όλους όσους τους συμπαραστέκονται στον Γολγοθά που περνούν και τόνισαν ότι ελπίζουν σε ένα θαύμα και προσεύχονται στον Πανάγαθο Θεό να τους βοηθήσει να παραμείνουν στην Αμερική και να μην εισέλθουν σε μια νέα άνευ λόγου δοκιμασία τα παιδιά τους.

«Ομόνοια» Χειμάρρας

Ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» της Χειμάρρας Φρέντης Μπελέρης, μέσω της επιστολής που έστειλε προ ενός περίπου μήνα στην συνήγορο της ομογενούς και η οποία προσκομίστηκε στο Δικαστήριο αναφέρει:

«Προχθές παρουσιάστηκε στο γραφείο μου η 87χρονη Κατίνα Ρόντου (Katina Rondo), η οποία είναι μόνιμη κάτοικος Χειμάρρας, και η οποία με ενημέρωσε για την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου βάσει του οποίου η Denada Markaj σύζυγος του γιου της Viron Rondo και τα τρία ανήλικα παιδιά της, Nikolaos (7 ετών), Κατερίνα (5 ετών) και Αlexandra 1,5 ετών πρέπει να επιστρέψουν στη Χειμάρρα.

Η επιστροφή της Denada και των τριών ανήλικων παιδιών της στην Χειμάρρα εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλειά τους για δύο βασικούς λόγους.

Ο πρώτος σχετίζεται με τους διωγμούς που υπέστη η οικογένεια Ρόντου στο κομμουνιστικό καθεστώς και ο δεύτερος με το γεγονός ότι η ηλικιωμένη μητέρα τους δεν μπορεί να τους προσφέρει ούτε ασφάλεια και ούτε τις στοιχειώδεις συνθήκες για να ζήσουν και μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

Τα ανήλικα παιδιά γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αμερική, είναι Αμερικανοί πολίτες και μιλούν μόνο αγγλικά και επειδή εδώ δεν υπάρχουν αγγλόφωνα σχολεία είναι υποχρεωμένα να στερηθούν το βασικό αγαθό της παιδείας.

Η Ντένη και ο Βύρωνας Ρόντος με τα παιδιά τους Νίκο Κατερίνα και Αλεξάνδρα. Φωτογραφία οικογένεια Ρόντου.

Η περιοχή μας στερείται βασικών υποδομών υγείας, δεν υπάρχει παιδίατρος οπότε δεν υπάρχουν ούτε και δυνατότητες νοσηλείας.

Οι Ελληνες της Χειμάρρας υπέφεραν τα πάνδεινα από το κομμουνιστικό καθεστώς του Εμβέρ Χότζα. Οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν την Αλβανία μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος ακολούθησαν την ίδια ανθελληνική πολιτική.

Παραβίασαν και συνεχίζουν να παραβιάζουν ασύστολα τα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα των Ελλήνων και δημιούργησαν κλίμα ανασφάλειας και εκφοβισμού με απώτερο στόχο την εκδίωξή τους από τις πατρογονικές εστίες.

Η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στην πλατεία της Χειμάρρας επειδή μιλούσε ελληνικά, η προ ενός έτους κατεδάφιση του ναού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες της Βορείου Ηπείρου, οι πρόσφατες κατεδαφίσεις σπιτιών των Ελλήνων της Χειμάρρας, η καταπάτηση των περιουσιών τους και η απαλλοτρίωση με πλαστά έγγραφα και δικαστικές αποφάσεις αποτελούν μερικές από τις πιο τρανταχτές αποδείξεις της ωμής παραβίασης των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων της Χειμάρρας.

Τα παιδιά της οικογένειας Ρόντου με φίλους τους.

Εξ άλλου ο πρώην αρχηγός της CIA Τζορτζ Τένετ, ο οποίος κατάγεται από τη Χειμάρρα είναι γνώστης αυτών των παραβιάσεων και του κλίματος φόβου και ανασφάλειας στο οποίο ζούμε εμείς που μένουμε στη Χειμάρρα και μπορεί να τεκμηριώσει με πλείστα άλλα γεγονότα και περιστατικά το συνεχιζόμενο δράμα των συμπατριωτών του.

Η ‘Ομόνοια’ έχει διαμαρτυρηθεί και έχει ζητήσει την παρέμβαση των διεθνών οργανισμών και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προστασία των διεθνώς αναγνωρισμένων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Χειμάρρας και κατ’ επέκταση της Βορείου Ηπείρου και ποντάρει πάντα στη βοήθεια της Αμερικής.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα επανεξετάσετε την υπόθεση και θα λάβετε υπόψη τις προαναφερόμενες παραμέτρους που εγκυμονούν κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα της Denada Markaj και τριών ανήλικων παιδιών της και θα τους δώσετε τη δυνατότητα να παραμείνουν στην Αμερική δίπλα στον σύζυγο και πατέρα τους Viron Rondo.

Τέλος, σας διαβεβαιώνουμε ότι η απόφασή σας αυτή θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις και σε εμάς που προσπαθούμε να παραμείνουμε στις πατρογονικές εστίες, διότι θα αισθανθούμε ότι η Αμερική βρίσκεται στο πλευρό μας και θα συνεχίσει να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *