Ο ομογενής «τελευταίος πρόεδρος» της ΠΑΕ Ηρακλής Θεσσαλονίκης

Ο κ. Σπύρος Παπαθανασάκης. Φωτογραφία αρχείου: ACTION IMAGES/Ευρωκίνηση.

Του Ζώη Μαρίνου.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Τορόντο, με καταγωγή από την Σητεία της Κρήτης, επιχειρηματίας με καλό όνομα και φιλανθρωπική δραστηριότητα στον Καναδά, ο «Καναδός» Σπύρος Παπαθανασάκης, όπως όλα δείχνουν, συνδέει το όνομά του με την μελανότερη ίσως σελίδα στην ιστορία του Ηρακλή Θεσσαλονίκης.

Η ομάδα, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.», διαλύεται και, πλέον, θ’ αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας, αν τελικώς ευοδωθεί το σενάριο συγχώνευσής της με τον ομώνυμο Ηρακλή της περιοχής Αμπελοκήπων.

Οταν το 2014 ο κ. Παπαθανασάκης πήρε την απόφαση να εμπλακεί με τα διοικητικά του Ηρακλή και ν’ αναλάβει τις οφειλές της ομάδας ήταν πολλοί εκείνοι που τον αποθάρρυναν, λέγοντάς του ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο όζει και, κατά κανόνα, καταστρέφει όσους ενεργά ασχολούνται μαζί του.

Στα ποδοσφαιρικά στέκια του Τορόντο, οι εξελίξεις γύρω από τον Ηρακλή ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης. Τηλεφωνήσαμε, σ’ ένα απ’ αυτά, δηλώνοντας την ιδιότητα μας. Συναντήσαμε κλίμα επιφύλαξης.

«Ο Παπαθανασάκης, απ’ τον καιρό του Πανελληνίου, είχε τρέλα με την μπάλα. Αν κάτι πήγε στραβά στον Ηρακλή να γράψετε ότι δεν είναι υπαίτιος ή τουλάχιστον δεν είναι ο αποκλειστικά υπαίτιος…», μας είπε ο κ. Πολ Ασημακόπουλος, με καταγωγή από την Αιτωλοακαρνανία.

Παρ’ όλα αυτά, μάθαμε ότι ο ομογενής επιχειρηματίας πριν έρθει σε συμφωνία με τον Ηρακλή βρισκόταν εκείνη την εποχή σε προχωρημένες συζητήσεις με άλλη ελληνική ΠΑΕ, πιθανότατα την Λάρισα.

Ωσπου τον Μάρτιο του 2014, ύστερα από προτροπή ενός κοινού γνωστού απ’ τον Καναδά, συναντήθηκε με τον βετεράνο του Ηρακλή, Μάκη Σεντελίδη, ο οποίος και τον παρακίνησε να εμπλακεί με τα διοικητικά της ομάδας.

Αργότερα, σε δήλωσή του, ο κ. Σεντελίδης πήρε αποστάσεις από τον κ. Παπαθανασάκη και την διοίκηση του στην ΠΑΕ.

Ο κ. Σπύρος Παπαθανασάκης από μικρός ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο. Εχει δίπλωμα προπονητή και έχει διατελέσει κόουτς στη γνωστή ομογενειακή ομάδα του Πανελληνίου Τορόντο. Εχει πέντε παιδιά και η σύζυγος του Μονί είναι ιταλικής καταγωγής.

Ανιψιός του είναι ο κ. Μανώλης Ζιαμπάζης, διεθνής με τις μικρές ομάδες ποδοσφαίρου του Καναδά, ο οποίος δυο φορές έχει κερδίσει αγώνες δρόμου των έξι χιλιομέτρων σε σχολικά πρωταθλήματα, εξ ου και το προσωνύμιο «μαραθωνοδρόμος».

Επιχειρηματικά επενδύει σε εταιρείες λογισμικού (software), σε εταιρείες διαχείρισης ακινήτων και στον χώρο της εστίασης και αναψυχής. Παράλληλα, επενδύει σε εταιρεία που ασχολείται με την έρευνα μεθόδων για την αντιμετώπιση του καρκίνου και σε μεταφορική εταιρεία. Στον Καναδά έχει τιμηθεί για το φιλανθρωπικό του έργο.

Ο πατέρας του Μανώλης ήρθε στον Καναδά από την Σητεία και η μητέρα του Ζωή από την Σπάρτη. Οταν ανέλαβε τον Ηρακλή έλεγε «εγώ είμαι Ελληνας και είμαι τρελός στις αποφάσεις μου. Δεν μ’ ενδιαφέρει ποιο είναι το οικονομικό άνοιγμα και δεν θ’ ακούσω τους δικηγόρους. Οποιο κι αν είναι εγώ θα τον πάρω. Μου αρέσει αυτό που ζω, το γουστάρω και ήδη νιώθω κομμάτι του».

Οταν έλεγε αυτά τα λόγια είχε ήδη πληρώσει αρκετές από τις οφειλές του Ηρακλή χωρίς να έχει επισήμως ιδιοκτησιακή ή θεσμική θέση στην ομάδα. Σήμερα καταγράφεται ως ο άνθρωπος που υπογράφει την ληξιαρχική πράξη θανάτου του Ηρακλή.

Η ιστορία της ομάδας, με βάση τα προγενέστερα αλλά και τα μελλούμενα, θα τον κατατάξει εκεί που πρέπει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available