Ομογενείς βουλευτές στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας

Από την επίσκεψη των ομογενών βουλευτών στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Σούδα της Κρήτης (ΝΑΤΟ και 115 Π.Μ). Φωτογραφία: Facebook/Emmanuella Lambropoulos.

Του Ζώη Μαρίνου

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Στην Κρήτη βρέθηκαν τα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού, στο πλαίσιο της φετινής επίσκεψής τους στην Ελλάδα και είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ αλλά και της 115 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου περιηγήθηκαν στους χώρους της με τη συνοδεία ανώτερων αξιωματικών.

Ο διοικητής της 115 Π.Μ., σμήναρχος Ιωάννης Μπιρμπίλης, ενημέρωσε τα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού, για την αποστολή, το έργο και τις δραστηριότητες της μονάδας.

«Είχαμε τη δυνατότητα να δούμε από κοντά τις εγκαταστάσεις και να διαπιστώσουμε την ισχύ αλλά και την ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για την προστασία του ελληνικού λαού αλλά και τη στήριξη των περιφερειακών συμμάχων της χώρας, στον στρατιωτικό και αμυντικό τομέα», είπε η βουλευτής στην ομοσπονδιακή Βουλή του Καναδά Εμμανουέλα Λαμπροπούλου που μετέχει φέτος για πρώτη φορά στην αποστολή της Ενωσης (εξελέγη τον Απρίλιο).

Παράλληλα, η κεντρική εκδήλωση (Ολομέλεια) της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης έγινε φέτος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά όπου τους ομογενείς βουλευτές υποδέχθηκε ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μώραλης.

Στην εκδήλωση κεντρικοί ομιλητές ήταν ο πρόεδρος της Ενωσης, βουλευτής Αυστραλίας, Παναγιώτης (Peter) Κατσιαμπάνης, ο αντιπρόεδρος, γερουσιαστής του Rhodes Island Λεωνίδας (Lou) Ραπτάκης, ο βουλευτής Σουηδίας Νίκος Παπαδόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής του Κονέκτικατ Δημήτρης Γιάνναρος, ο βουλευτής Αυστραλίας και πρώην υπουργός Γιάννης (John) Πανταζόπουλος, ο δικηγόρος- διεθνολόγος Γιώργος Νούλας και άλλοι.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, τιμήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης «για το κοινωνικό του έργο, τις ενέργειές του που ενισχύουν και προάγουν το φρόνημα των αποδήμων Ελλήνων και για τη δωρεά του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου». Το βραβείο παρέλαβε εκπρόσωπος του κ. Μαρινάκη.

Οπως πληροφορείται ο «Ε.Κ.» στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν τα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού με τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου τέθηκε και το μείζον ζήτημα της στήριξης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Σε τοποθέτησή του ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής της Ελληνικής Διασποράς Σάββας Αναστασιάδης σημείωσε ότι η γλώσσα είναι ο καλύτερος και ισχυρότερος συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους Ελληνες ομογενείς και την πατρίδα.

«Εάν αυτό χαθεί, σιγά – σιγά, θα χαλαρώσει και η εθνική συνείδηση και θα χαθεί στις επόμενες γενιές της Ομογένειας. Δεν πρέπει η Πολιτεία να είναι φειδωλή σε δαπάνες εκπαίδευσης στο εξωτερικό», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Να σημειωθεί ότι στους ομογενείς βουλευτές παρέθεσε δείπνο και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ο κ. Μίχαλος κάλεσε τους βουλευτές να συνεχίσουν «να στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις τις προσπάθειες της Ελλάδας για την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην ανάπτυξη». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Κατσιαμπάνης απάντησε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει με στόχο τόσο την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό όσο και για την έλευση επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και γενικότερα τη βελτίωση της εικόνας της χώρας παγκοσμίως.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available