Ομογενείς επιχειρηματίες εκφράζουν απογοήτευση για την Amazon, ξεσπούν κατά Γιάνναρη

Περιοχή στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι όπου η Amazon είχε ανακοινώσει πως θα δημιουργήσει τα νέα της γραφεία (AP Photo/Mark Lennihan), FILE)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η ανακοίνωση της Amazon, μέσω της οποίας γνωστοποίησε τη ματαίωση των σχεδίων για δημιουργία έδρας στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, ανατρέποντας τις προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου του Κουίνς, που έβλεπε μια μεγάλη ευκαιρία για ραγδαία οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Αντίθετα, ανακούφισε ένα κομμάτι της κοινότητας που αντιδρούσε, βλέποντας στην ενδεχόμενη έλευση των 25.000 εργαζόμενων και τις φορολογικές παραχωρήσεις των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Amazon, αρχικά μια τεράστια επιβάρυνση των -ήδη οριακά χρηστικών- υποδομών της περιοχής, αλλά και περαιτέρω εκτόξευση του κόστους ζωής, που μοιραία ίσως και να «έδιωχνε» οριστικά λιγότερο προνομιούχους πολίτες από το Λονγκ Αϊλαντ Σίτι, την Αστόρια, το Σανισάιντ και άλλες συνοικίες.

Παράλληλα, εκφραζόταν αμφιβολία για το κατά πόσον η Amazon θα ήταν συνεπής στη δέσμευσή της για πρόσληψη συγκεκριμένου ποσοστού εργαζομένων από το Λονγκ Αϊλαντ Σίτι και ευρύτερα.

Γκραφίτι που έχει ζωγραφιστεί σε πεζοδρόμια του Λονγκ Αϊλαντ και αντιτίθεται στη δημιουργία των νέων γραφείων της «Amazon». Φωτογραφία AP.

Το Λονγκ Αϊλαντ Σίτι, ιδίως αν συνυπολογιστεί ως ενιαίο κομμάτι με τη γειτονική Αστόρια, έχει «βαθύ» ελληνικό χρώμα: Σημαντικός αριθμός Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων, επαγγελματιών του Real Estate και, φυσικά, επιχειρηματιών. Στα δικά τους αυτιά, τα «μαντάτα» της Παρασκευής δεν ήχησαν καλά.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ακινήτων, Γιώργος Αλεξίου, ο πρώην πρόεδρος, Γιώργος Κίτσιος, ο Νίκος Ανδριώτης, ο Γιώργος Δελής και ο Γιώργος Σταματιάδης, άπαντες με εμπειρία στις επιχειρήσεις και την αγορά ακινήτων, εκφράζουν στον «Ε.Κ.» την απογοήτευσή τους για την εξέλιξη αυτή, με κοινή συνισταμένη ότι «η Νέα Υόρκη έχασε μια μεγάλη ευκαιρία».

Εξίσου έντονη είναι η συζήτηση και για τον ρόλο του ομογενή πολιτειακού γερουσιαστή, Μιχάλη Γιάνναρη, στην ακύρωση της επένδυσης. Οι συνεντευξιαζόμενοι ομογενείς, ορισμένοι εκ των οποίων τον στήριξαν κατά το παρελθόν, τόσο με την ψήφο τους όσο και οικονομικά, δηλώνουν, ως επί το πλείστον, απογοητευμένοι από τη στάση του.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η αντίδραση του ομογενή επιχειρηματία, Στάθη Βαλιώτη, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην επιστολή που απέστειλε στον «Ε.Κ.» και η οποία δημοσιεύθηκε στο φύλλο του Σαββατοκύριακου 16-17 Φεβρουαρίου.

O κ. Στάθης Βαλιώτης.

Γράφει μεταξύ άλλων ο κ. Βαλιώτης στην επιστολή του: «Κύριε Γιάνναρη, με δική σου ευθύνη γκρέμισες ό,τι προσπάθησες να χτίσεις τόσα χρόνια ως πολιτικός στην περιφέρειά σου. Λυπάμαι για την απαράδεκτη στάση σου. Και ξέρω ότι τις απόψεις αυτές συμμερίζονται πάρα πολλοί ομογενείς. Εκανες μεγάλη ζημιά στον εαυτό σου, στην πόλη σου και στον Ελληνισμό της περιοχής που σε ανέδειξε».

Παράλληλα, δεν λείπουν και φωνές όπως του Γιώργου Δελή, ο οποίος εμφανίζεται υπέρμαχος της ιδέας να στηριχθεί από την ευρεία Ομογένεια της περιοχής πιθανός συνυποψήφιος του κ. Γιάνναρη το 2020!

Το σίγουρο είναι πως οι «μετασεισμικές δονήσεις» του «ευχαριστούμε πολύ, γεια σας» της Amazon ούτε θα σταματήσουν σύντομα, ούτε θα είναι ήπιες. Εστω κι αν εκφράζονται υποψίες ότι ενδεχομένως ο κολοσσός του διαδικτύου να «μπλοφάρει», επιστρέφοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με δικούς του όρους, δίνοντας ξανά ζωή στα σχέδια για δημιουργία έδρας στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι.

Να αναφερθεί ότι εκκρεμεί αίτημα του «Ε.Κ.» για σχετική συνέντευξη – απάντηση του Μιχάλη Γιάνναρη.

Ο κ. Νίκος Ανδριώτης.

Νίκος Ανδριώτης: «Την ζημιά την έπαθαν τα παιδιά μας»

Πλήρως απογοητευμένος εμφανίστηκε, μιλώντας στον «Ε.Κ.», ο Νίκος Ανδριώτης, εκφράζοντας την άποψη ότι χάθηκε μια «πολύ σοβαρή προοπτική», κυρίως για τις επόμενες γενιές.

«Η ζημιά αφορά τα παιδιά μας. Δεν είναι μόνο οι θέσεις εργασίας, η υπόθεση δεν αφορά απλώς μια δουλειά, αλλά το μέλλον. Δουλειά πιάνουμε όλοι. Εδώ όμως μιλούσαμε για το μέλλον», ανέφερε ο κ. Ανδριώτης, ο οποίος μάλιστα αποκάλυψε ότι είχε ήδη σχεδιάσει τη διασύνδεση της Amazon με τους αποφοίτους του σχολείου του Αγίου Δημητρίου.

«Είχα σκεφτεί να πήγαιναν για πρακτική τα καλοκαίρια εκεί, να κάνουν γνωριμίες και να αιτούνται για δουλειά μετά το Πανεπιστήμιο. Τι καλύτερο για κάποια από αυτά τα παιδιά, που θα επέστρεφαν στην εστία τους, την Αστόρια, με τη δυνατότητα να εργαστούν σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως;», εξήγησε στον «Ε.Κ.», ενώ στάθηκε και στα οικονομικά οφέλη που θα είχαν πολλοί ομογενείς επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων.

«Μήπως ξεχνάμε ότι οι Ελληνες έχουμε βάλει τις περιουσίες μας σε αυτόν τον χώρο και ποια θα ήταν τα οφέλη; Οχι μόνο για τους επιχειρηματίες, αλλά και αυτούς που έχουν ένα σπιτάκι ή έχουν νοικιάσει μαγαζιά για να στήσουν μικροεπιχειρήσεις. Τι θα πει υποδομές; Τις υποδομές θα τις δημιουργούσε η εταιρεία όχι εμείς. Εξάλλου, δεν γίνονται όλα σε μια νύχτα», τόνισε ο κ. Ανδριώτης.

Σε ό,τι αφορά στη στάση του κ. Γιάνναρη, εμφανίστηκε μεν απογοητευμένος, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ομογενής πολιτικός ακολούθησε απλώς λανθασμένη τακτική. «Κατ’ αρχάς θέλω να πιστεύω ότι δεν είχε υπόψη του ο κ. Γιάνναρης ότι με την τακτική που ακολούθησε θα χάναμε αυτήν την ευκαιρία. Αντιθέτως, όμως, έπρεπε, καθότι δεν είναι και καινούργιος στην πολιτική, να ζυγίσει τα πράγματα πολύ – πολύ καλύτερα. Η πολιτική χρειάζεται διπλωματία», κατέληξε ο κ. Ανδριώτης.

Ο κ. Γιώργος Αλεξίου.

Γιώργος Αλεξίου: «Η αύξηση των ενοικίων συμβαίνει ανεξαρτήτως Amazon»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων, Γιώργος Αλεξίου, επίσης εμφανίστηκε θορυβημένος από τις εξελίξεις στο θέμα Amazon, δηλώνοντας ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για την αγορά ακινήτων και όχι μόνο.

«Δεν είναι μόνο οι 25.000 υψηλά αμειβόμενες θέσεις της Amazon. Θα άνοιγε η αγορά, θα είχαμε άλλες 40.000 θέσεις εργασίας κατώτερων εισοδημάτων, από νέες επιχειρήσεις, εστιατόρια κτλ. που θα ακολουθούσαν. Επίσης, θα διατίθεντο όλα τα κενά διαμερίσματα στην περιοχή. Λένε για τις φορολογικές διευκολύνσεις ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τέτοιες αντιδράσεις είχαμε και για τα Στούντιο Κάουφμαν παλιά, και τώρα η κινηματογραφική βιομηχανία ‘επιστρέφει’ στην πόλη 10 δισεκατομμύρια δολάρια», είπε ο κ. Αλεξίου, ενώ όταν ρωτήθηκε από τον «Ε.Κ.» για την πιθανότητα τα ενοίκια να φτάσουν σε (ακόμη πιο) δυσθεώρητα ύψη, ήταν κατηγορηματικός.

«Κατ’ αρχήν, υπάρχει ήδη αύξηση ενοικίων. Για παράδειγμα, η Αστόρια, που αγοράστηκε από σερβιτόρους, μαγείρους, ελαιοχρωματιστές. Ενας από αυτούς ήμουν κι εγώ. Τώρα τα ενοίκια και οι φόροι έχουν ανέβει ψηλά. Οταν έχεις αντρόγυνο με δυο παιδιά θες πάνω από 2000 δολάρια μηνιαίως για να μείνεις. Κι αν πρέπει να δουλεύει κάποιος δυο εβδομάδες για να πληρώσει το ενοίκιο, είναι χαμένος. Συμβαίνει αυτό. Δεν είναι ότι θα ερχόταν η Amazon και θα… χαλούσε η αγορά», τονίζει ο κ. Αλεξίου.

Ο δε Μιχάλης Γιάνναρης όχι μόνο δεν είναι άγνωστο και απρόσιτο πρόσωπο για τον Σύλλογο Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων, αλλά θεωρείται «δικό τους παιδί». Εχει δώσει το «παρών» πολλές φορές, προσέρχεται ανελλιπώς στο μεγάλο φιλανθρωπικό γεύμα των Ευχαριστιών και, γενικότερα, έχει ιδιαίτερες σχέσεις μαζί τους.

«Το θέμα είναι ότι δεν μας ενημέρωσε καν ο κ. Γιάνναρης. Γιατί δεν ήρθε στα γραφεία του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων να μας αναπτύξει τις θέσεις του; Τον βλέπαμε στην τηλεόραση και τίποτε άλλο. Ασφαλώς και είμαι απογοητευμένος – και όχι μόνο εγώ. Δέχομαι πολλά τηλεφωνήματα για αυτό το θέμα», δηλώνει ο κ. Αλεξίου, και αναρωτιέται μήπως ο καταγόμενος από τα Καλάβρυτα Πολιτειακός Γερουσιαστής έπεσε σε επικοινωνιακή παγίδα, εάν τελικά δικαιωθούν όσοι προβλέπουν ότι το θέμα της επένδυσης δεν έχει λήξει ακόμα.

Ο κ. Γιώργος Κίτσιος.

Γιώργος Κίτσιος: «Ισως και να μην είναι οριστικό»

Για «επιπόλαιους χειρισμούς» από την πλευρά των εμπλεκόμενων πολιτικών και φορέων, που οδήγησαν στο «όχι» της Amazon, έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων, Γιώργος Κίτσιος.

«Δεν θα έλεγα ότι είμαι πικραμένος από τον Μιχάλη Γιάνναρη. Θεωρώ όμως ότι θα έπρεπε να το χειριστεί πιο προσεκτικά το θέμα. Καλός στις διαπραγματεύσεις δεν είναι αυτός που τις οδηγεί σε αδιέξοδο ή τις σταματάει, αλλά αυτός που τις οδηγεί στο ποθούμενο αποτέλεσμα, ξεπερνώντας τα εμπόδια», τόνισε ο κ. Κίτσιος.

Σύμφωνα με τον κ. Κίτσιο, ενδεχόμενη οριστική ακύρωση του πρότζεκτ θα σημάνει αυτομάτως και μια «χαμένη ευκαιρία» για το Λονγκ Αϊλαντ Σίτι και την ευρύτερη περιοχή.

«Θυμηθείτε πώς ήταν κάποτε το Λονγκ Αϊλαντ Σίτι: Μια περιοχή γεμάτη χαλάσματα, το χειρότερο μέρος στο Κουίνς. Σήμερα γίνονται μοντέρνα κτίρια. Η εγκατάσταση της Amazon, από την πλευρά της, θα άλλαζε όλο το Δυτικό Κουίνς. Εκτός από τις νέες θέσεις εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη, θα το ‘καθάριζε’ γενικότερα, αφού σήμερα είναι μια άσχημη περιοχή, με ερειπωμένα σπίτια, καμένα εργοστάσια και τα συναφή. Επιπλέον, δεν θεωρώ ότι θα γινόταν μια τέτοια συμφωνία χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τόσο από την εταιρεία όσο και από τον Δήμο και την Πολιτεία».

Μάλιστα, ο κ. Κίτσιος ανέφερε πως έχει διαίσθηση ότι το «ναυάγιο» δεν είναι οριστικό αλλά, ενδεχομένως, μια κίνηση τακτικής.

«Εγώ θα σας θυμίσω πώς κινήθηκε ο Κουόμο με τον Αγιο Νικόλαο στο Σημείο Μηδέν: Υπήρχε μια αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή, το Port Authority και το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, αλλά τελικά με την συνεισφορά του Κουόμο το θέμα λύθηκε. Εχω την αίσθηση ότι Κουόμο και Ντε Μπλάσιο ενδεχομένως να παρέμβουν, χωρίς να βάλουν άλλους στην μέση. Αυτό εύχομαι να γίνει», κατέληξε ο κ. Κίτσιος.

Ο κ. Γιώργος Σταματιάδης.

Γιώργος Σταματιάδης: «Η Amazon θα βοηθούσε γενικότερα την αγορά»

Ο Γιώργος Σταματιάδης, επί χρόνια επιχειρηματίας του Λονγκ Αϊλαντ Σίτι, είναι επίσης απογοητευμένος για την εξέλιξη της υπόθεσης Amazon, κάνοντας επίσης λόγο για «χαμένη ευκαιρία».

«Το θέμα δεν είναι ποιος θα δούλευε στην Amazon με αυτά τα χρήματα, αλλά ότι τα χρήματα αυτά των υψηλόμισθων θέσεων θα διοχετεύονταν στην αγορά της περιοχής: Στην εστίαση, την παροχή υπηρεσιών, την αγορά ακινήτων. Δεν θα λάμβανε τέτοιους μισθούς ο μέσος εργαζόμενος, αλλά το χρήμα αυτό θα κυκλοφορούσε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», τονίζει ο κ. Σταματιάδης, στηλιτεύοντας το επιχείρημα των φορολογικών παραχωρήσεων ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Κατ’ αρχήν, δεν θα πήγαινε κάποιος να δώσει μετρητά 3 δισεκατομμύρια στην Amazon. Ηταν φορολογικές παραχωρήσεις σε βάθος 10ετίας. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η Νέα Υόρκη θα κέρδιζε 24 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι πραγματικά πολύ κοντόφθαλμος ο τρόπος που το σκέφτηκαν. Δεν ξέρω τι ακριβώς είχε στο μυαλό του ο Μιχάλης Γιάνναρης, αλλά για το μέλλον του Κουίνς, τα πράγματα εξελίσσονται λανθασμένα».

Τέλος, για το επιχείρημα της αύξησης των ενοικίων, ο κ. Σταματιάδης απάντησε με έντονο τρόπο.
«Αστειευόμαστε; Δηλαδή τώρα τα ενοίκια θα μειωθούν; Πήγαινε να το πεις αυτό στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Επίσης, πήγαινε σε κάποιον που έχει εστιατόριο και πες του ‘τώρα είναι καλύτερα, δεν έρχονται οι 25.000, δεν θα αυξηθεί η πελατεία σου, καλά δεν θα είναι;’. Είναι τεράστια η ευκαιρία που χάσαμε».

Ο κ. Γιώργος Δελής.

Γιώργος Δελής: «Ο Γιάνναρης έχει δική του ατζέντα»

Ολομέτωπη επίθεση στον Μιχάλη Γιάνναρη εξαπολύει μέσω του «Ε.Κ.» ο γνωστός ομογενής, Γιώργος Δελής. Ο κ. Δελής δεν διστάζει να μιλήσει για «προσωπική ατζέντα του κ. Γιάνναρη» ενώ, όπως προαναφέρθηκε, καλεί την Ομογένεια να του γυρίσει έμπρακτα την πλάτη στις επόμενες εκλογές!

«Ο Γιάνναρης σε καμία περίπτωση δεν υποστήριξε τα συμφέροντα της Κοινότητας. Είχε την δική του ατζέντα. Δεν είναι τώρα, από χρόνια λέω ότι δεν μας υποστηρίζει και δεν μας σέβεται. Εχω προειδοποιήσει κόσμο να μην τον στηρίζει οικονομικά. Το ότι είναι Ελληνας δεν τον κάνει αυτόματα καλό για την κοινωνία. Προσπαθώ κάποιος να κατέβει στις εκλογές εναντίον του. Να τον βγάλουμε από τη θέση του. Δεν αξίζει να τον έχουμε εκεί», ανέφερε ο κ. Δελής, σε μια τοποθέτηση που θα προκαλέσει αίσθηση στην ελληνοαμερικανική κοινότητα της περιοχής.

«Τους ενοχλούν οι φοροαπαλλαγές. Ο Εντ Κοτς πώς έφερε την κινηματογραφική βιομηχανία εδώ; Εδωσε κίνητρα, χρειάζονται και οι φοροαπαλλαγές. Είναι διευκολύνσεις, δεν δίνουμε χρήματα. Σε όλους τους φορείς τους οποίους υπηρέτησα, πάντα είχα στόχο να φέρνω επενδύσεις και να ανοίγω δουλειές. Πώς μπορείς να το αρνείσαι αυτό; Η Νέα Υόρκη θα γινόταν η μεγαλύτερη τεχνολογική πόλη στον Κόσμο και το πρόβλημά μας είναι τα ανταποδοτικά οφέλη;».

Επιπλέον, ο κ. Δελής εκφράζει την ανησυχία του πως οι συνέπειες για τη Νέα Υόρκη θα είναι σοβαρότερες απ’ ό,τι αναμένονται, ενώ δεν διστάζει να κάνει σύγκριση με το Ντιτρόιτ, το οποίο, πριν από κάποια χρόνια, έφτασε στη χρεωκοπία.

«Οι πολιτικοί που ακολουθούν αυτές τις τακτικές αυτοαποκαλούνται ‘προοδευτικοί’, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλά αδαείς. Το Ντιτρόιτ τέτοιες πολιτικές ακολουθούσε, έβαζε και δικλείδες στις επιχειρήσεις. Είδατε πού κατέληξε. Φοβάμαι ότι θα χάσουμε τη Νέα Υόρκη, ότι θα ζήσουμε κάτι ανάλογο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available