x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Αμερική

Ομογενείς μιλούν στον «Ε.Κ.» για την Φώφη Γεννηματά

26 Οκτωβρίου 2021

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απώλεια για την Ελλάδα, την Ομογένεια και τον Ελληνισμό αποτελεί ο ξαφνικός χαμός της Φώφης Γεννηματά, όπως λένε χαρακτηριστικά ομογενείς που την γνώριζαν και είχαν συνεργαστεί μαζί της.

Μια πολιτικός με όραμα, άξια συνεχιστής του έργου του πατέρα της, η Φώφη Γεννηματά ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στους κύκλους της Ομογένειας.

Ο Νίκος Μπάρδης, γνώριζε για πολλά χρόνια την Ελληνίδα πολιτικό.

«Την Φώφη την γνώρισα όταν ήταν 20-22 χρόνων, πριν ακόμη παντρευτεί. Είχαμε αλληλοκουμπαριά καθώς ο πατέρας της είχε στεφανώσει τον νονό της κόρης μου. Για μένα ‘έφυγε’ μια πολιτικός με όραμα, σε πολύ νέα ηλικία που μπορούσε να δώσει ακόμα πολλά στην Ελλάδα. Σε όποιο υπουργείο και να πέρασε έκανε έργο. Πολέμησε την αρρώστια. Την είχα δει δύο φορές στη Νέα Υόρκη όταν ερχόταν εδώ. Είχαμε ανταλλάξει απόψεις. Αγαπούσε την Ομογένεια, είχε όραμα και ιδέες. Πρόκειται για μια μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα, τον Ελληνισμό και την Ομογένεια».

Ο ομογενής Γιάννης Καλτσάς, γνώριζε από παιδί την Φώφη Γεννηματά, καθώς ήξερε καλά τον πατέρας της.

«Ηταν ένα πολύ αγαπημένο πρόσωπο γενικά, πέρα από την ιδεολογική της κατάσταση. Είχε πολιτικό ήθος, δεν ύψωνε ποτέ τη φωνή της, δεν έκανε επιθέσεις ποτέ, πάντα μίλαγε χωρίς να θίγει πρόσωπα και πράγματα και έτσι θα μείνει στην Ιστορία. Το αναγνωρίζουν και οι αντίπαλοί της. Ολοι την αγαπούσαν και την σεβόντουσαν γι’ αυτό που ήταν. Τελευταία φορά την είδα τον περασμένο μήνα. Φαινόταν αισιόδοξη, δεν το περίμενε αυτό που θα συνέβαινε. Αφήνει μεγάλο κενό στην πολιτική, θα μας λείψει πολύ και ως φίλη και ως πολιτικός».

Οσον αφορά την Oμογένεια, ο κ. Καλτσάς τονίζει πως η Φώφη Γεννηματά μιλούσε με τα καλύτερα λόγια. «Είστε κομμάτι της Ελλάδας, ένα κομμάτι της πατρίδας, υπολογίζουμε σε εσάς. Κρατήστε τα ήθη και έθιμά σας. Χαιρόταν όταν άκουγε να προοδεύουν οι Ελληνες εδώ. Ηταν κυρία με τα όλα της».

«Ολος ο πολιτικός κόσμος είναι συντετριμμένος και λυπημένος για τον χαμό της Φώφης, όχι μόνο οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ», σημείωσε ο ομογενής Μανόλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος γνώριζε την Φώφη Γεννηματά, αλλά και τον πατέρα της για πολλά χρόνια.

«Ηταν ένας δυνατός άνθρωπος η Φώφη, ερχόταν εδώ στα νοσοκομεία συχνά για την αρρώστια της και την βλέπαμε. Ομως, προσπαθούσε να μην φαίνεται τι της συμβαίνει και τι περνάει, ούτε να δείχνει την αρρώστια της. Ηταν ευχάριστη, αγαπητή και είχε πάντοτε μια καλή λέξη να πει. Ηταν η αγαπημένη της Περιφέρειας Αθηνών, η αγαπημένη υφυπουργός Υγείας και αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας. Ηταν εκείνη που κράτησε το ΠΑΣΟΚ και το μεγάλωσε μετά από μια μεγάλη ήττα όταν ανέλαβε μετά τον Βενιζέλο. Εδώ στη Νέα Υόρκη, όλοι όσοι τη γνωρίζαμε είμαστε συντετριμμένοι. Οι οργανώσεις και κάθε δημοκρατικός πολίτης στην Ομογένεια είμαι σίγουρος θα την τιμήσει και θα συνεχίσει τον δρόμο της πολιτικής της παρακαταθήκης. Η Φώφη ήταν μια αγωνίστρια στη ζωή και στην πολιτική και θα είναι πάντα στην καρδιά της Ομογένειας».

Ο Χρήστος Βουρνάς, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων «Γέρος του Μωριά», δήλωσε στον «Ε.Κ.» πως όλη η Ελλάδα πενθεί με τον ξαφνικό χαμό της Φώφης Γεννηματά. «Μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα ο χαμός της κόρης του Γεννηματά που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στο ΠΑΣΟΚ. Ηταν από τα μεγάλα στελέχη, δυστυχώς τον χάσαμε και εκείνον από καρκίνο. Η Φώφη συνέχισε το έργο του πατέρα, της, ήταν ένα σπουδαίο πρόσωπο στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας με ηθική και ακεραιότητα και νομίζω πρέπει να τιμηθεί αναλόγως. Από τους λίγους πολιτικούς με ήθος και προσφορά».

Ο Σπύρος Γαρυφάλλης, φίλος και συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ την χαρακτήρισε ως έναν υπέροχο άνθρωπο και ηγέτιδα.

«Αν μπορούμε να πούμε ότι κάποιος έδωσε τη ζωή του για την παράταξη, αυτή είναι η Φώφη. Δούλεψε πολύ σκληρά κάτω από αντίξοες συνθήκες και κατάφερε να ανεβάσει το κόμμα εκεί που ανέβηκε. Προσωπικά την ήξερα καλά. Αγαπούσε πολύ τη ζωή. Είμαι συντετριμμένος που έφυγε ξαφνικά. Οποτε ερχόταν στην Αμερική, πάντοτε ήταν κοντά στην Ομογένεια και στα σχολεία μας, ειδικά όταν ήταν και αναπληρωτής γραμματέας στο υπουργείο Παιδείας. Αγαπούσε τη Νέα Υόρκη και ερχόταν σε επαφή με τον κόσμο. Την έχουμε αγαπήσει πολύ, δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ».

Ο ομογενής Γιώργος Αργυρός, ήταν στενός φίλος της οικογένειας: «Είμαι συγκινημένος, ακόμη δεν το πιστεύω. Η Φώφη ήταν φίλη καλή και συντρόφισσα για μένα. Την γνώριζα πολλά χρόνια. Μας κράτησε σαν Κίνημα στις δύσκολες ώρες, έτσι αισθάνομαι. Πάντοτε με το χαμόγελο στα χείλη. Θυμάμαι μια ιστορία που δείχνει την λεπτότητά της. Σε ένα συνέδριο είχε φέρει τα παιδιά της. Βγήκα έξω να πάρω αέρα, κοίταζα τα παιδάκια και η μικρή μου έκανε μια χειρονομία και παίζαμε. Ηρθε η Φώφη και της έκανε παρατήρηση λέγοντας ‘σου έχω πει μην είσαι άτακτη’. Και της είπα ‘όχι Φώφη μου, εγώ την πείραξα’. Δεν ήταν ψεύτικος άνθρωπος, ό,τι βλέπαμε αυτό ήταν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ