Ομοσπονδιακός δικαστής στη Χαβάη «παγώνει» τη νέα ταξιδιωτική απαγόρευση

(AP Photo/Caleb Jones, File)

ΧΟΝΟΛΟΥΛΟΥ. Ομοσπονδιακός δικαστής στη Χαβάη εμπόδισε στην κυβέρνηση Τραμπ την Τρίτη από το να θέσει σε εφαρμογή την τελευταία ταξιδιωτική απαγόρευση, λίγες μόνο ώρες πριν αυτή τεθεί σε εφαρμογή.

Ο δικαστής των ΗΠΑ, Judge Derrick Watson αποφάσισε υπέρ του αιτήματος της Χαβάης να τεθεί προσωρινά «πάγος» στην απαγόρευση, σημειώνοντας πως το προεδρικό διάταγμα του κ. Τραμπ «υποφέρει ακριβώς από τις ίδιες αδυναμίες» όπως οι προηγούμενες οδηγίες.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέδωσε νέο διάταγμα στα τέλη Σεπτεμβρίου με το οποίο απαγόρευε για αόριστο χρόνο σχεδόν κάθε ταξίδι προς τις ΗΠΑ από επτα χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται αυτές που ήταν και στην αρχική ταξιδιωτική απαγόρευση, επικαλούμενος απειλές για την εθνική ασφάλεια.

Σύμφωνα με τη «New York Times», αξιωματούχοι έλεγαν πως το νέο διάταγμα ήταν το αποτέλεσμα μίας συστηματικής και αυστηρής εξέτασης των κινδύνων ασφάλειας και σχεδιάστηκε για να αποφευχθεί το χαοτικό αποτέλεσμα της πρώτης απαγόρευσης. Η προσθήκη δε μη μουσουλμανικών χωρών εκτιμούσαν θα μπορούσε να διευθετήσει τις νομικές διαμάχες που είχαν προκληθεί στηριζόμενες σε διακρίσεις βάσει της θρησκείας.

Από την Τετάρτη, οι περισσότεροι πολίτες του Ιράν, της Λιβύης, της Συρίας, της Υεμένης, της Σομαλίας, του Τσαντ και της Βόρειας Κορέας θα απαγορεύονταν να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Ακόμη, πολίτες του Ιράκ και ορισμένες ομάδες ανθρώπων από τη Βενεζουέλα που ήθελαν να επισκεφτούν τις ΗΠΑ θα είχαν να αντιμετωπίσουν περιορισμούς ή υψηλά μέτρα ελέγχου.

Από τον κατάλογο των χωρών στους πολίτες των οποίων απαγορεύεται η είσοδος αποσύρθηκε το Σουδάν.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *