Ορθώς έπραξε ο Σάββας

Ο Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ Σάββας σε αυτοφωτογράφιση με τον πνευματικό του πατέρα Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο από την πρόσφατη Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου στην Κωνσταντινούπολη. Φωτογραφία Facebook

Ο Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ Σάββας έπραξε ορθώς και σοφώς που έστειλε επιστολή στους ιερείς και τα κοινοτικά συμβούλια των κοινοτήτων της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.» την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου, προειδοποιώντας τους για την αποφυλάκιση του πρώην Αρχιμανδρίτη Νικόλαου Χιουζ.

Αυτός είχε συλληφθεί το 2012 για παιδεραστία, είχε καταδικαστεί σε έξι χρόνια φυλάκισης και τώρα αποφυλακίσθηκε.

Πολύ σωστά έγραψε ο Σάββας πως «ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί παραμένουμε αφοσιωμένοι στο όραμα του Χριστού να βοηθούμε εκείνους που είναι στη φυλακή και εκείνους που έχουν ανάγκη, αλλά πρέπει επίσης να έχουμε κατά νουν τις υποχρεώσεις μας να προστατεύομε το ποίμνιο, το οποίο έχουμε υπό την φροντίδα μας και να σεβόμαστε τους νόμους του Εθνους μας και της πολιτείας του Οχάιο στην οποία είχε φυλακιστεί».

Αυτό βέβαια όφειλαν να το είχαν κάνει και έτεροι ιεράρχες, οι οποίοι προστάτευσαν και προστατεύουν ιερείς οι οποίοι έπρεπε να είχαν πάρει την άγουσα για τις τάξεις των λαϊκών. Το καλύτερο βέβαια θα ήταν να μην είχαν χειροτονηθεί ποτέ.

Υπάρχει ένα καλογραμμένο και τεκμηριωμένο βιβλίο στην αγγλική γλώσσα, με τίτλο «Celibacy in Crisis», που πάει να πει «η αγαμία σε κρίση». Είναι γραμμένο από τον Richard Sipe, πρώην Ρωμαιοκαθολικό ιερέα, καλό Θεολόγο και επίσης ψυχοθεραπευτή προβληματικών και διαστροφικών κληρικών και το οποίο θα συνιστούσα όσοι επιθυμούν να το διαβάσουν.

Θ.Κ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available