Οταν ένας πρωθυπουργός χρειάστηκε να αποδείξει ότι δεν εκβιάζεται…

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε παλαιότερο στιγμιότυπο στη Βουλή. Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ.

Θα πρέπει να αποτελεί κι αυτό μια πρωτιά στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Και μάλιστα μια πολύ δυσάρεστη πρωτιά: Ενας πρωθυπουργός που χρειάζεται να αποδείξει ότι δεν… εκβιάζεται. Για σκεφτείτε το, δεν είναι φοβερό;

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης στις ομιλίες του τόνιζε τα εξής: «’Ποια ένοχα μυστικά ενώνουν Τσίπρα – Καμμένο;’ …Ο κ. Τσίπρας είναι πια ένας δημοσίως εκβιαζόμενος πρωθυπουργός. Και όλοι ξέρουν ότι ένας εκβιαστής δεν σταματά ποτέ ό,τι κι αν πάρει. Οπως όλοι ξέρουν, ένας εκβιαζόμενος πρωθυπουργός δεν μπορεί να υπηρετήσει το αξίωμά του και αποτελεί απειλή για τη χώρα».

Αφορμή για αυτή τη σοβαρότατη κατηγορία του κ. Μητσοτάκη κατά του κ. Τσίπρα ήταν η επιχείρηση του προέδρου της Βουλής να αλλάξει τον κανονισμό της για να μην χάσει ο κ. Πάνος Καμμένος τον τίτλο του αρχηγού του κόμματος, κάτι που συμβαίνει αν μείνει με λιγότερους από πέντε βουλευτές.

Ο τίτλος του αρχηγού του κόμματος συνοδεύεται από πολλά οφέλη, περισσότερα από ό,τι εμείς οι κοινοί θνητοί φανταζόμαστε.

Αυτή τη βαριά αυτή κατηγορία δεν μπορούσε να την αφήσει χωρίς απάντηση ο Πρωθυπουργός. Αλλοίμονο κι αν την άφηνε. Θα ισοδυναμούσε ως αποδοχή της κατηγορίας του κ. Μητσοτάκη.

Μόνο που στην ουσία, με την επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής δεν διευκόλυνε τη θέση του.

Κρίνετε μόνοι σας: «…Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζήτω να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης. Και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής».

Με άλλα λόγια, πέρα από τις μεγάλες κουβέντες η ουσία είναι ότι έχουν βρει ένα έμμεσο τρόπο -την… Επιστημονική Επιτροπή, προφανώς διορισμένη από εκείνους- να εξασφαλίσουν μια θετική απάντηση που θα την χρησιμοποιήσουν για να ικανοποιήσουν την εκβιαστική απαίτηση του κ. Καμμένου.

Λίγους, νομίζω, θα ξεγελάσουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available