Οχι και «απορριπτικός» ο Αναστασιάδης

(Φωτογραφία: ΓΤΠ).

Του Νεόφυτου Κυριάκου.

Ποιος το περίμενε ότι θα βρεθούν Ελληνοκύπριοι οι οποίοι θα καταλογίζουν στον πρόεδρο Αναστασιάδη και όχι στην τουρκική πλευρά την ευθύνη για το ναυάγιο της Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα.

Τον Αναστασιάδη, ο οποίος το 2004 είχε ρισκάρει την πολιτική του καριέρα υποστηρίζοντας με φανατισμό το σχέδιο Ανάν που κατά γενική ομολογία ήταν το χειρότερο που μπορούσε να μας τύχει. Τότε, το 2004, ο Νίκος Αναστασιάδης έβγαζε πύρινους λόγους για να υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν 5 το οποίο είχε πάει στο δημοψήφισμα και εκτός των άλλων, προνοούσε παραμονή τουρκικών στρατευμάτων για 12 χρόνια και διατήρηση των Συνθηκών Εγγυήσεων του 1960.

Στις επικρίσεις κατά του Νίκου Αναστασιάδη πρωταγωνιστεί το ΑΚΕΛ που δημόσια «αποενοχοποιεί» την Τουρκία για τη στάση της στο ελβετικό θέρετρο και ασκεί κριτική κατά του Κυπρίου Προέδρου για τον οποίο ισχυρίζεται ότι πήγε στην Ελβετία όχι για να επιδιώξει τη λύση του Κυπριακού αλλά για να παίξει το «παιχνίδι των ευθυνών», έχοντας κατά νου και τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις οποίες θα είναι και πάλι υποψήφιος.

Το φως της δημοσιότητας είδε στην Κύπρο και μια ανακοίνωση μιας γνωστής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που το 2004 είχε υποστηρίξει επίσης το σχέδιο Ανάν, του ΟΠΕΚ (Ομιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας), ο οποίος, επικαλούμενος και πληροφορίες από ξένες πηγές (ΟΗΕ, ΕΕ) χωρίς να κατονομάζει δακτυλοδείχνει τον Κύπριο Πρόεδρο ως τον κύριο υπεύθυνο του ναυαγίου. Στην ανακοίνωση υιοθετείται μάλιστα – σε απάντηση του Αναστασιάδη – και η φράση που είχαν χρησιμοποιήσει ο Τσαβούσογλου και ο Ακιντζί, ότι «μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατός οδηγεί σε μηδέν λύση»!

Οι επικριτές του Αναστασιάδη ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν σωστός και τους εκπροσωπούσε επάξια, δεν μας λένε, όμως, πώς θα ήθελαν να αντιδράσει, όταν βρέθηκε μπροστά στην απόλυτη άρνηση της Τουρκίας να συζητήσει ημερομηνία λήξης της στρατιωτικής παρουσίας της στο νησί και της ομηρίας ουσιαστικά των Ελληνοκυπρίων. Ούτε καν σε 15 χρόνια δεν δέχθηκαν την αποχώρηση του κατοχικού στρατού. Η τουρκική πρόταση ήταν: σε 15 χρόνια να επανεξεταστεί, όχι να λήξει. Και στην επανεξέταση θα μπορούσε να παραταθεί για άλλα 15 χρόνια.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο Κραν Μοντάνα ο πρόεδρος Αναστασιάδης κατηγορήθηκε και από την άλλη πλευρά, τους λεγόμενους σκληρούς και «απορριπτικούς», ότι μέσα από την πρόταση που είχε υποβάλει έδωσε σχεδόν τα πάντα στους Τ/κύπριους με μοναδικό αντάλλαγμα να ξεφορτωθεί την Τουρκία από την Κύπρο (εγγυήσεις – επεμβατικά δικαιώματα) με ένα καταληκτικό χρονοδιάγραμμα ώστε να φύγει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης.

Ανάμεσα στα άλλα κατηγορήθηκε από τους «σκληρούς» ότι δέχτηκε την εκ περιτροπής προεδρία, την ισότιμη μεταχείριση Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων, αποδέχθηκε τη νομιμοποίηση των εποίκων, δέχτηκε ότι οι σφετεριστές, που ονομάζονται χρήστες, θα έχουν τον πρώτο λόγο σε περιουσίες Ελληνοκυπρίων και ότι όσοι πρόσφυγες ήταν το 1974 κάτω των δέκα χρόνων δεν έχουν «συναισθηματικό δεσμό», άρα δεν δικαιούνται τίποτα.

Η Τουρκία, όμως, τα ήθελε όλα δικά της. Και αυτά που «πρόσφερε» γενναιόδωρα ο Αναστασιάδης αλλά και την εσαεί κηδεμονία της Κύπρου με τη μόνιμη παραμονή στρατού στο νησί…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *