Οχι στην παραχάραξη της Ιστορίας είπαν οι ομογενείς κατά την Παρέλαση στη ΝΥ (βίντεο)

Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με τον στίχο από το παιδικό επετειακό τραγούδι της 25ης Μαρτίου «Ασπρη γαλάζια σωστή ζωγραφιά σαν τ’ ουρανού το χρώμα, ξέρεις αλήθεια να κάνεις θεριά και τους δειλούς ακόμα» τραγουδισμένο από τους μαθητές του σχολείου Αγίας Παρασκευής του Greenlawn και με τις πρώτες σταγόνες της βροχής να πέφτουν έκλεισε στις 14 Απριλίου του 2019, η 198η επέτειος για την Εθνική μας Παλιγγενεσία στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν.

Με κεντρικό θέμα την επέτειο της μνήμης των 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αλλά και ανεπίσημα το πένθος για την παραχώρηση της Μακεδονίας, η φετεινή παρέλαση ήταν ένα παλλαϊκό αίτημα, το οποίο ήταν φανερό, ότι αρνείτο κατάφωρα την παραχάραξη της Ιστορίας.

Εύζωνες και Φιλαρμονική Μάντζαρος στην Παρέλαση της Ομογένειας στη Νέα Υόρκη

Η Φιλαρμονική Εταιρία Μάντζαρος της Κέρκυρας και οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς στην Παρέλαση της Ομογένειας στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης…Περισσότερα στο: bit.ly/2Zb9i04Φιλαρμονική Εταιρία ΜάντζαροςΠροεδρική Φρουρά – Μνημείο Αγνώστου ΣτρατιώτηVideo: Xristodoulos Athanasatos

Posted by Εθνικός Κήρυξ / The National Herald on Sunday, April 14, 2019

.

Εκατοντάδες φορείς της Ομογένειας, σχολεία, ομοσπονδίες, κοινότητες, σύλλογοι, οργανώσεις και ιδρύματα μαζί με ένα πλήθος χιλιάδων Ελληνοαμερικανών από κάθε κοινωνική και οικονομική τάξη παρακολούθησαν με ευλάβεια τη φετεινή παρέλαση, η οποία κατά κοινή ομολογία ήταν οργανωμένη, ποιοτική και συγχρονισμένη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Η Παρέλαση της Ομογένειας στην 5η Λεωφορό της Νέας Υόρκης…Περισσότερα στο: bit.ly/2Zb9i04Video: Xristodoulos Athanasatos

Posted by Εθνικός Κήρυξ / The National Herald on Sunday, April 14, 2019

.

Στην ερώτηση του «Ε.Κ.» για τα αίτια της αναβάθμισης της παρέλασης ο Δρ Γιώργος Τσιούλιας, αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Παρέλασης και υπεύθυνος σε θέματα παιδείας στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, απάντησε, πως «η επιτυχία οφείλεται στον συντονισμό που έχουν οι υπεύθυνοι της κυκλοφορίας, οι οποίοι αποτελούνται από μέλη της επιτροπής της παρέλασης και από την Αστυνομία της ΝΥ, αλλά και από το γεγονός, ότι οι υπεύθυνοι για τα αγήματα αυτή τη χρονιά πειθάρχησαν περισσότερο στους κανόνες της Επιτροπής Παρέλασης.

Ο αντιπρόεδρος της παρέλασης Δρ Γιώργος Τσιούλιας. Φωτογραφία: Ε.Κ./Γιάννα Κατσαγεώργη.

Στην ερώτησή μας για το ποιοι τελικά μοχθούν για την παρέλαση, ο Δρ Τσιούλιας συνέχισε, λέγοντας πως «η παρέλαση πραγματοποιείται από ανθρώπους ερασιτέχνες, ανθρώπους της βιοπάλης, της εργατικής τάξης, οι οποίοι νοιώθουν βαθειά Ελληνες και θέλουν να το εκφράσουν κάθε χρόνο. Αυτή η προσπάθεια αυτών των ανθρώπων είναι ανήθικο να γίνεται στόχος πολλές φορές της υπεροψίας των διανοούμενων, οι οποίοι δεν λερώνουν τα χέρια τους, για να προβάλουν τα ελληνικά ιδεώδη».

Ο επίτιμος πρόεδρος της παρέλασης Γιάννης Κατσιματίδης είπε στον «Ε.Κ.» πως «είναι μια μεγάλη μέρα για όλους τους Ελληνοαμερικανούς και τους Ελληνες. Ο ήλιος λάμπει για μας σήμερα. Η Ελλάδα πρέπει να συνέλθει. Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε σκλάβοι των Γερμανών».

Ο επίτιμος πρόεδρος της παρέλασης, Γιάννης Κατσιματίδης και ο Αρχων, Θεόδωρος Μποζονέλης. Φωτογραφία:Ε.Κ./Γιάννα Κατσαγεώργη

Οι παρουσιαστές της παρέλασης Δημήτρης Φιλιππίδης και Ανθούλα Κατσιματίδη εμψύχωσαν με την παρουσίαση της παρέλασης τους χιλιάδες ομογενείς που κρατούσαν σχεδόν όλοι από μια ελληνική σημαία, τιμώντας το ανεκτίμητο αυτό κομμάτι της Ιστορίας μας.

Με συνθηματικές εκφράσεις όπως «Την Ιστορία την γράφουν οι παρέες. Οταν είμαστε ενωμένοι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, ο ελληνικός λαός έχει δώσει την απάντηση για τη Μακεδονία. Σήμερα τη δίνουμε και εμείς. Η Μακεδονία θα παραμείνει του Αλεξάνδρου η χώρα, ό,τι και αν έχει υπογραφεί» έστειλαν ένα μήνυμα στους απανταχού ασελγούντες επάνω στην Ελληνική Ιστορία.

Ο «Ε.Κ.» συνάντησε την Ερμιόνη Κατσίφα, την αδελφή του Κωνσταντίνου Κατσίφα, του Ελληνα ομογενή από τη Βόρειο Ηπειρο, που σκοτώθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2018 και την οποία προσκάλεσε τιμητικά το Σταθάκειο, να παραβρεθεί στην παρέλαση.

Η αδελφή του Κωνσταντίνου Κατσίφα, Ερμιόνη μπροστά στο άρμα της Βόρειας Ηπείρου. Φωτογραφία: Ε.Κ./Γιάννα Κατσαγεώργη

«Είμαι πολύ συγκινημένη. Πρώτη φορά έρχομαι εδώ. Βλέπω φωτογραφίες του αδελφού μου παντού. Ο Κώστας ήταν ένα ηρωικό παιδί, ένα πλάσμα μαχητικό, γενναίο. Ενα λιοντάρι και έφυγε όρθιος σαν λιοντάρι. Δεν ήταν φυγόμαχος. Τα έδωσε όλα για την πατρίδα του, για την ιδεολογία του, για την σημαία του. Ηξερε καλά, ότι οι λαοί, όσοι αιώνες και αν περάσουν θα επαναστατούν πάντα για την ελευθερία τους. ‘Γεια χαρά σας παλληκάρια, φεύγω για σας’, είπε και έφυγε πάνω στα βουνά, αφού είπε στη μάνα μας τρεις φορές τη λέξη κουράγιο. Η μητέρα μου φώναζε. ‘Πού πας παιδί μου, υπάρχουν προδότες παντού. Είσαι μόνος σου. Δεν έχεις προστασία’. ‘Μάνα χάνεται η Β. Ηπειρος, σβήνει!’. Ελπίζουμε η φλόγα της εξέγερσης που άναψε ο αδελφός μου, να αφυπνίσει την συνείδηση των Βορειοηπειρωτών και να μη χάσουν τη φωνή τους, να μη χαθεί ο τόπος, γιατί η ψυχή τους είναι εκεί».

Μιλήσαμε με πλήθος ομογενών που ήρθαν στη παρέλαση. Κοινή συνισταμένη όλων ήταν η περηφάνια που νοιώθουν γιατί κρατούν τον Ελληνισμό ψηλά, γιατί μαθαίνουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους ελληνικά, γιατί δεν χάνουν την ελπίδα τους, ότι η Ελλάδα θα αναστηθεί πάλι και η Μακεδονία δεν θα χαθεί.

Η Ιωάννα Γαλάνη από την Καστοριά νοιώθει πολύ περήφανη γιατί φοράει της γιαγιάς της τη μακεδονική στολή, που τη φορούσε πριν 60 χρόνια στο χωριό Πολυκέρασο και γιατί τα εγγονάκια της που πάνε σε ελληνικό σχολείο μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα.

Ο Σπύρος Καλαμπάκας και η Τούλα Ρίζου σε ενα επετειακό φιλί. Φωτογραφία: Ε.Κ./Γιάννα Κατσαγεώργη

Για τον Χρήστο Γιωβέ από τον σύλλογο Καστοριάς η μέρα αυτή σημαίνει ότι «οι παλαιοί κάνανε θυσίες, για να έχουμε εμείς αυτή την ελευθερία, να γιορτάζουμε και να ζούμε την ζωή μας ελεύθεροι».

Η Σταυρούλα Σταθοπούλου δακρύζει, καθώς μας λέει πως «δεν θα φύγει η Ελλάδα από μας. Την μοιράζουνε. Με πονάει η Μακεδονία. Δεν μπορώ να το χωνέψω. Εύχομαι να ξυπνήσει ο λαός να δούμε καλύτερες μέρες». Ο καλός της φίλος και γείτονας Περικλής Σουμάς κρατάει τις Θερμοπύλες, όπως ο ίδιος μας είπε.

«Οταν η εγγόνα μου 8 χρονών έρχεται στο σπίτι και την ρωτάω -τι γιορτάζουμε κούκλα μου την 25η Μαρτίου- και μου απαντάει -Παππού ελευθερωθήκαμε από τους Τούρκους- πώς να μην αγανακτώ, όταν πηγαίνω στην Ελλάδα στο χωριό μου και μιλάνε όλοι αμερικάνικα. Οπου πας βλέπεις πινακίδες στα αγγλικά. Μας λείπει ένας αρχηγός να μας μαζέψει. Η Εκκλησία έχει κάνει κάποια καλά, αλλά τα περισσότερα είναι κακά. Εχει αφήσει τον κόσμο αμόρφωτο. Αυτά πρέπει να τα πει η εφημερίδα σας. Εγώ τον ‘Εθνικό Κήρυκα’ τον έχω στη καρδιά μου μέσα».

Η μικρή δεσποινίς Πέιτζ- Χασάν Ζουμπεράκης με την σημαία της. Φωτογραφία: Ε.Κ./Γιάννα Κατσαγεώργη

Από τον Σύλλογο «Ο Γέρος του Μοριά» ο Γιώργος Σταυρόπουλος αν και ήταν άρρωστος ήρθε στην παρέλαση και ο Δημήτρης Σταυρόπουλος με συμπτωματικά κοινό επίθετο, ήταν πολύ περήφανος, γιατί είχε τα γενέθλια του και ήρθε στην παρέλαση να τα γιορτάσει.
Και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών «Ομόνοια», Λιλικάκης Μιχάλης, δήλωσε πως «είμαστε ελεύθεροι από τους προγόνους μας που πολέμησαν για μας. Τέτοιες μέρες αυτοί πολεμούσαν και εμείς σήμερα διασκεδάζουμε».

Τα νεαρά ελληνοαμερικανάκια εκφράζουν την αγάπη τους για την Ελλάδα με διαφορετικό τρόπο. Η Σοφία Καρρα, 15 ετών, από το Garden City, φοράει σπορτέξ παπούτσια με την ελληνική σημαία που αγόρασε από τις Σπέτσες, μπλούζα που γράφει I love Greece και είναι από τις καλύτερες κολυμβήτριες που προσπαθούν να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πολλοί ήταν οι «εκτός εξέδρας» επίσημοι, αλλά τόσο σημαντικοί, που μας μίλησαν με την ψυχή τους εκφράζοντας την αγάπη για την Ελλάδα, την έγνοια τους για τους Ελληνες και την φτώχεια που περνάει η χώρα μας.

Φωτογραφία: Ε.Κ./Γιάννα Κατσαγεώργη

Η Ειρήνη Μεταξά και ο σύζυγός της Γιάννης Μεταξάς, ο Σπύρος Καλαμπάκας και η Τούλα Ρίζου, η Αννα Σαραντή η Χριστίνα Τσιβούκη, η Μαρίνα Αναστασιάδη, ο Αντώνης Κοτσώνας, ο Χρήστος Μαρινάκης, ο Χριστόδουλος Κλεάνθης, η Καλλιόπη Πρωτόπαπα, ο Βασίλης Ιωαννίδης, η Χριστίνα και η μητέρα της Αφροδίτη Μωραϊτου, η Αθηνά Δράγιου, η Αναστασία και η Νάνσυ Φωτεινού, ο Χάρης Καλογιάννης, ο Ανδρέας Νικόλας, η Νικολέτα Νικολάρου, μοιράστηκαν με μεγάλη προθυμία τη χαρά και την περηφάνια τους με τον «Ε.Κ.» και πολλοί ευχαρίστησαν την εφημερίδα και τον εκδότη της κ. Αντώνη Διαματάρη, για τη συμβολή και την προσφορά του στην Ομογένεια.

Η παρέλαση φτιάχνεται από τους ομογενείς και ανήκει σε αυτούς. Τιμώμενα πρόσωπα είναι όλοι. Γιατί όλοι οι παρευρισκόμενοι προβάλουν ο καθένας με τον τρόπο του την ελληνικότητα, όλοι αγαπούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας, όλοι έχουν ένα πολύτιμο κοινό να υπερασπιστούν που λέγεται «Εθνική Κυριαρχία». Η παρέλαση της 14ης Απριλίου 2019 στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Κανείς δεν θέλει τη συρρίκνωση της Ελλάδας. Κανείς δεν θέλει την υποδούλωσή της.

Φωτογραφία: Ε.Κ./Γιάννα Κατσαγεώργη
Φωτογραφία: Ε.Κ./Γιάννα Κατσαγεώργη
Η Σταυρούλα Σταθοπούλου και ο Περικλής Σουμάς. Φωτογραφία: Ε.Κ./Γιάννα Κατσαγεώργη
Ο Μιχάλης Λιλικάκης προεδρος του συλλόγου Κρητών «ΟΜΟΝΟΙΑ». Φωτογραφία:Ε.Κ./Γιάννα Κατσαγεώργη
O Πόντος ζει… Φωτογραφία: Ε.Κ./Γιάννα Κατσαγεώργη.
Η 15χρονη Σοφία Καρρά με την ελληνική σημαία ακόμη και στα παπούτσια της. Φωτογραφία: Ε.Κ./Γιάννα Κατσαγεώργη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available