Ούτε μπροστά, ούτε πίσω

Από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Η Ελλάδα ζει σε κατάσταση πολιτικής αβεβαιότητας με ευθύνη της κυβέρνησης, αφού η Συμφωνία των Πρεσπών δοκιμάζει τη συγκυβέρνηση.

Ετσι όλοι ασχολούνται με το αν θα διαλυθεί η συμμαχία Τσίπρα – Καμμένου, που να θυμίσουμε ήταν προσχεδιασμένη πριν στηθούν ακόμη οι κάλπες, ως απόφαση για εκδίκηση προς το «κατεστημένο» που αντιμάχονταν τότε οι δύο σημερινοί συγκυβερνώντες.

Ως αποτέλεσμα, οι πάντες γράφουν και μιλάνε για πολιτική αβεβαιότητα. Ουσιαστικά πρόκειται για μία ιλαρή τραγωδία σύμφωνα με τους αυστηρούς όρους της πολιτικής επιστήμης, στην οποία θα έπρεπε να δοθεί άμεσα τέλος με ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Το σίγουρο είναι ότι δεν θα υπάρξουν νέοι εναγκαλισμοί των δύο συγκυβερνώντων αφού ο Πρωθυπουργός μόνος του σχεδίασε, υλοποίησε και υπέγραψε τη συμφωνία με την πΓΔΜ χωρίς να ρωτήσει κανέναν, ούτε καν τον συγκυβερνήτη του

Ο τελευταίος βεβαίως, καιροσκοπικά συμπεριφερθείς, δεν θέλησε τη σύγκρουση παρά μόνον όταν διαπίστωσε ότι κάποιοι από το κόμμα του δεν θα τον ακολουθήσουν στην έξοδο.

Αυτό είναι ένα πολιτικό πρόβλημα που σε μία κανονική δημοκρατία θα είχε λήξει με προκήρυξη εκλογών. Επειδή ακριβώς η πολιτική αβεβαιότητα βλάπτει σοβαρά την Οικονομία. Ασχετα αν η ελληνική οικονομία δεν πάει πουθενά. Και το επισημαίνουν συνεχή δημοσιεύματα ξένων εντύπων.

Το πλεόνασμα που επεδίωξε η ελληνική κυβέρνηση δεν συνοδεύεται ούτε από επενδύσεις, ούτε από επιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις, παρά από εισπρακτική πολιτική που έχει εξανεμίσει τη μεσαία τάξη και γενικά γονατίσει τους πάντες. Φτωχούς και πλούσιους.

Κάποιοι από την κυβέρνηση, αντίθετα, μιλάνε αόριστα για δεδηλωμένες, για ανάπτυξη, ενώ μέσω των Βρυξελλών σκέφτηκαν να επιπλήξουν διαψεύδοντας και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη που εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να προσφύγει σε νέα βοήθεια, άρα νέο μνημόνιο.

Μία εκτίμηση που πολλοί συμμερίζονται. Με άλλα λόγια, αυτή η κυβέρνηση έφτασε να θέλει να διαψεύδει και τις μελλοντικές εκτιμήσεις ανθρώπων, οι οποίοι καλώς ή κακώς έχουν ένα λόγο να πουν στα δημόσια πράγματα της χώρας.

Θα ήταν για γέλια -και όχι πρώτη φορά- αν τα πράγματα δεν ήταν επικινδύνως σοβαρά για τη γενέτειρα που τελικά δεν δείχνει να πηγαίνει πουθενά. Ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά…. Γι’ αυτό και επιβάλλεται γρήγορα να γίνουν εκλογές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available