Ο ήρωας της Λέσβου

ΛΕΣΒΟΣ-ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΥ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (EUROKINISSI/ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ)

Αυτός ο τίτλος θαρρώ πως ταιριάζει στον αείμνηστο Κυριάκο Παπαδόπουλο ο οποίος έφυγε τόσο ξαφνικά και πρόωρα μόλις στα 44 του χρόνια, έχοντας σώσει τη ζωή χιλιάδων δύστυχων και ταλαίπωρων ανθρώπων που πάσχιζαν να περάσουν το στενό μόλις 4.1 μίλια από τη Μικρά Ασία στη Λέσβο. Τόσο κοντά είναι, μια τουφεκιά απόσταση που συνηθίζουμε να λέμε στο νησί μου, τη Λέσβο. Υπάρχει μάλιστα και μία εκδοχή πως κάποτε η Λέσβος ήταν ενωμένη με τη Μικρά Ασία κι αποκολλήθηκε έπειτα από σεισμό. Ισως έτσι να ερμηνεύεται και το απολιθωμένο δάσος στην Ερεσό.

Εκεί λοιπόν σ’ αυτό το θαλάσσιο στενό των 4.1 μιλίων ο Κυριάκος αναδείχθηκε ο σιωπηρός ήρωας της Λέσβου, σώζοντας ανθρώπινες ζωές θέτοντας σε κίνδυνο τη δική του ζωή, αφού το Αιγαίο δεν είναι πάντοτε ήρεμο και γαληνεμένο, αλλά πολλές φορές ξεσπά με κύματα μεγάλα και απειλητικά. Ο Κυριάκος όμως ήξερε να τα καλμάρει με τον αλτρουισμό και την ανθρωπιά του.

Γεννημένος και μεγαλωμένος από εργάτες γονείς με προσφυγικές ρίζες –μα ποιος αλήθεια στη Λέσβο δεν κουβαλά το δάκρυ και τον καημό της προσφυγιάς- στη γειτονιά Λαγκάδα της Μυτιλήνης, η οποία κάποτε ήταν φτωχική και παραμελημένη, αλλά σήμερα πιο ανθρώπινη, τον κέρδισε η θάλασσα, κι εκείνος την αγάπησε πολύ. Ο,τι έκανε το έκανε αθόρυβα, φιλότιμα και φιλάνθρωπα, όπως άλλωστε όλοι οι πραγματικοί ήρωες, γιατί κι ο Κυριάκος ήρωας της Λέσβου ήταν. Καλό ταξίδι Κυριάκο και καλό αγκυροβόλι στην απανεμιά του ουρανού.

Θ.Κ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available