«4.1 Miles» – Τώρα πια γνωρίζουμε: Αποχαιρετισμός στον Κυριάκο Παπαδόπουλο

Η κ. Δάφνη Μαντζιαράκη και ο κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος του ντοκιμαντέρ «4.1 miles». Φωτογραφία αρχείου: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Η είδηση του θανάτου του Κυριάκου Παπαδόπουλου, σε ηλικία μόλις 44 ετών, έκανε αστραπιαία τον γύρο του Κόσμου κι ας ήταν ένας απλός καπετάνιος της Ακτοφυλακής στην Λέσβο.

Μια ακόμα απόδειξη για το τι πραγματικά μετρά στη ζωή.

Και η ζωή του καπετάνιου Κυριάκου Παπαδόπουλου, αν και σύντομη, μέτρησε πολύ περισσότερο από ό,τι η μακρά ζωή πολλών από εμάς: Εσωσε την ζωή πολλών προσφύγων όπως αποτυπώθηκε στο ντοκιμαντέρ «4.1 Miles», -τόσο χωρίζουν την Λέσβο από τις Μικρασιατικές Ακτές- της Δάφνης Ματζιαράκη, που ήταν ο πρωταγωνιστής του.

Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος είχε την σοφία -και στο θέμα αυτό- να τον προσκαλέσει στη Νέα Υόρκη, πέρυσι τον Μάρτιο.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στον ΟΗΕ παρουσία εκατοντάδων ομογενών και μη.

Εκείνος, την ώρα του θριάμβου του, ήταν σκεφτικός. Εξέπεμπε μια σεμνότητα, μια ηρεμία και αποφασιστικότητα. Δεν είχε αμφιβολία ότι έκανε απλά τον καθήκον του: «Για εμάς», είπε, «ήταν άνθρωποι, πάνω απ’ όλα, όπως άνθρωποι είμαστε κι εμείς».

Αργότερα με επισκέφτηκε στο γραφείο μου. Δεν ήθελε να δημοσιεύσουμε μια αναμνηστική φωτογραφία του. Για να μην… ζηλέψουν οι συνάδελφοί του.

Αντί για ένα λουλούδι στον τάφο του, αναδημοσιεύω το σχόλιο που είχα γράψει, τότε, στις αρχές Μαρτίου του 2017, για εκείνον με τίτλο: «4.1 Miles» – Τώρα πια γνωρίζουμε. Χωρίς να αλλάξω ούτε μια λέξη. Είναι ο δικός μου τρόπος να αποχαιρετήσω έναν πραγματικά σπουδαίο άνθρωπο.

Ακολουθεί το Σχόλιο:

Κανείς δεν γίνεται πρόσφυγας από επιλογή. Ο πόλεμος και η φτώχεια αναγκάζει τους ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες. Είναι ο υπολογισμός ότι είναι προτιμότερο να δοκιμάσει κανείς να διασχίσει το Αιγαίο κι ας πνιγεί, παρά να παραμείνει στον εμπόλεμο τόπο του, στην φτώχεια.

Τώρα γιατί να είναι το Αιγαίο, γιατί να είναι η Ελλάδα η χώρα της επιλογής των προσφύγων να περάσουν στην Ευρώπη, είναι λίγο ώς πολύ γνωστά. Εχει να κάνει με την πολιτική του καλωσορίσματος που στην αρχή υιοθέτησε η κυβέρνηση του Τσίπρα, έχει να κάνει με την αδυναμία της χώρας να διαφυλάξει τα σύνορά της.

Η στήλη όμως αυτή δεν έχει την πρόθεση να αποδώσει ευθύνες για το κύμα των προσφύγων που έχουν φτάσει στη χώρα, αλλά επαίνους, θαυμασμό, υπερηφάνεια, για ανθρώπους που υπηρετούν στην Ακτοφυλακή και που με κίνδυνο της δικής τους της ζωής δίνουν ζωή σε χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε ανθρώπους σαν τον καπετάνιο Κυριάκο Παπαδόπουλο και το προσωπικό ενός σκάφους της Ακτοφυλακής στην Λέσβο, στις αγκαλιές των οποίων η ανθρωπότητα -έχει αυτή την εντύπωση κανείς- εναπόθεσε τις τύχες αυτών των προσφύγων.

Ημουν μεταξύ 750 ομογενών και άλλων που παρακολούθησαν το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «4.1 μίλια» της Δάφνης Ματζιαράκη, που παρουσίασε η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Τμήμα των Απόψεων της εφημερίδας «New York Times», στον ΟΗΕ.

Ηταν μια προσφορά στην αφύπνιση της ανθρωπιάς μας και μια προσφορά στην συγκινητική ανθρωπιά της Ελλάδας που συχνά δεν της αναγνωρίζεται, ιδίως στις ημέρες μας. Εφυγα από την επιβλητική αίθουσα της προβολής στον ΟΗΕ -ήταν κι αυτό μια μεγάλη πρωτιά- με ένα αίσθημα ενοχής για όσα δεν κάνουμε για το πρόβλημα αυτό.

Εφυγα επίσης τυχερός που είδα από κοντά τον καπετάν Κυριάκο Παπαδόπουλο, έναν άνθρωπο που στάθηκε τυχερός στη ζωή του. Ναι, τυχερός, γιατί με τα όσα αξιοζήλευτα έκανε -και που δεν συγκρίνονται με αυτά τα εφήμερα που εμείς όλοι μας ασχολούμαστε- έδωσε νόημα στη ζωή του, τίμησε την χώρα του και έδωσε ζωή σε χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους.

«Για εμάς ήταν άνθρωποι, πάνω απ’ όλα, όπως άνθρωποι είμαστε κι εμείς», είπε ο καπετάν Κυριάκος. «Ηταν άνθρωποι που είχαν γλυτώσει τον πόλεμο, αλλά τους βλέπαμε να χάνονται μπροστά στα μάτια μας».

Οι «σκηνές πολέμου» που αντιμετώπισε ο καπετάνιος, ο οποίος είδε ακόμα και γονείς να πετάνε τα παιδιά τους στην άκρη για να σωθούν οι ίδιοι, το ψυχολογικό βάρος αυτού του δράματος -πώς θα μπορούσε να γινόταν διαφορετικά- άφησαν τα αποτυπώματά τους στο πρόσωπο του καπετάνιου.

Αγνός άνθρωπος, πατριώτης, γενναίος, αυθεντικός ήρωας, εκπροσωπεί και εκφράζει τον καλύτερο εαυτό σε όλους μας, ως άνθρωπος και ως Ελληνας. Καλύτερη προσφορά και απόδοση τιμής και δικαιοσύνης στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Ιδίως σήμερα που το ελληνικό όνομα αντιμετωπίζεται με πολύ σκεπτικισμό.

Και βέβαια ένα μεγάλο εύγε και ευχαριστώ αξίζει και στην παραγωγό Δάφνη Ματζιαράκη, την ευαίσθητη και ταλαντούχο αυτή Ελληνίδα που δεν μπορούσε να παραμείνει αδιάφορη στην Καλιφόρνια -πάλι ομογενής κάνει το θαύμα- και να παρακολουθεί τη φρίκη των προσφύγων, αλλά πήγε στη Λέσβο, συνειδητοποίησε την ιστορικότητα της στιγμής και μας άφησε ως παρακαταθήκη ένα συγκλονιστικό μνημείο φρίκης και ανθρωπιάς, αγκαλιά το ένα με το άλλο.

Ενα ντοκιμαντέρ που μας φέρνει προ των ευθυνών μας. Γιατί τώρα πια γνωρίζουμε.

2 Comments

  1. Κ. Διαματάρη,
    Επειδή τώρα “γνωρίζετε”, ίσως έχετε πληροφορηθεί για τις καταστροφικές συνέπειες για τα νησιά από την εχθρική εισβολή των πολυαγαπημένων σας λαθρομεταναστών; Γνωρίζετε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμεναρχείου Χίου η εγκληματικότητα έχει ανεβεί κατά 1100%; Γνωρίζετε ότι αρκετοί νησιώτες ψάχνουν αγοραστές για να ξεπουλήσουν τα σπίτια τους ώστε να γλιτώσουν από τους λαθρομετανάστες; Έχετε να ψελλίσετε μια λέξη συμπάθειας για εμάς που αισθανόμαστε έρμαια των ορέξεων του Ερντογάν, των νταβατζήδων των συμμοριών των ΜΚΟ που θησαυρίζουν εκπορνεύοντας τα νησιά μας και των ΔΗΘΕΝ προσφύγων που εισβάλλουν μεθοδικά από την μη ευρισκόμενη σε πόλεμο Τουρκία και τα εποικίζουν με στόχο τον αφελληνισμό τους και την παράδοσή τους στη γείτονα; Γιατί αναπαράγετε τα ψέματα της “ελληνικής” “κυβέρνησης” που μετά τη Μακεδονία χαρίζει στους εχθρούς και τα νησιά μας; Γιατί τόση αδιαφορία για την Ελλάδα και τόσο ενδιαφέρον για τους βιαστές της λαθρομετανάστες, που είναι το καπάκι στο φέρετρο της ελληνικότητας των νησιών;

  2. Ντροπή σας. Κάνατε ήρωα τον αφελή Κυριάκο, που έσωζε αυτούς που θα μάς σφάξουν μεθαύριο. Τα παιδιά του μείναν ορφανά και θα πεινάσουν, αλλά τα λαθρομεταναστόπουλα που έσωζε παίρνουν επιδόματα και όλα δωρεάν από το Ελληνικό Κράτος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available