Ο Ακιντζί δέχεται να συναντήσει τον Αναστασιάδη για τη «χαλαρή ομοσπονδία»

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί (Φωτογραφία: ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Θετικός για μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για ξεκάθαρη συζήτηση του θέματος της «χαλαρής ομοσπονδίας», εμφανίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι μια τέτοια συνάντηση θα ήταν καλό να πραγματοποιηθεί όχι πολύ μετά τις 15 Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία η Τζέιν Χολ Λουτ θα υποβάλει την έκθεσή της προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Την ίδια στιγμή ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για τη μυστική συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου. Ο κ. Ακιντζί θεωρεί ότι με τη συνάντηση Τσαβούσογλου – Αναστασιάδη παρακάμφθηκε ο ίδιος ως ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Κληθείς να σχολιάσει εάν θεωρεί ότι η τ/κ πλευρά μένει εκτός διαδικασίας, ο κ. Ακιντζί παρέπεμψε στην προ ημερών γραπτή του δήλωση επί του θέματος. Συμπλήρωσε δε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ του είχε πει πως μπορεί να συναντηθεί ανεπισήμως με τον Νίκο Αναστασιάδη στο πλαίσιο της διερεύνησης των προθέσεων, όπως είχε πράξει στο παρελθόν και με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού.

Ο ίδιος, είπε, ανέφερε στον κ. Τσαβούσογλου ότι δεν θεωρεί πως κάτι τέτοιο είναι παραγωγικό. «Εάν βρεθείτε μια δυο φορές δεν υπάρχει πρόβλημα, άλλωστε ούτε αυτό είναι κάτι κρυφό. Έγινε στο Κραν Μοντανά, μπορεί να γίνει και μετά. Αλλά η ένστασή μου είναι – και το λέω ξεκάθαρα – εάν υπάρξει επιθυμία αυτό να συνεχιστεί, ακόμα και αν λέγονται ανεπίσημες (επαφές), να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ε/κ πλευράς. Αυτό θα αναστατώσει τον τ/κ λαό και σίγουρα εγώ, ως ο εκλελεγμένος ηγέτης αυτού (του «λαού) θα ενοχληθώ και αυτή την ενόχλησή μου δεν την κρύβω».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available