«Ο Αλφόνσο διδάσκει Μπρόνσταιν!» – Εκθεση του Νικόλα Σφήκα στη Θεσσαλονίκη

Εργο του καλλιτέχνη Νικόλα Σφήκα. Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση του ίδιου στον «Ε.Κ.».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Με την όμορφη Αθήνα να γνωρίζει νέα τουριστική άνθηση, καθώς την εξάρουν ταξιδιωτικοί δημοσιογράφοι διεθνώς, η επίσης όμορφη Θεσσαλονίκη, παραμένει λιγότερο γνωστή ανά τον Κόσμο.

Σίγουρα, πολλοί επισκέπτες γνωρίζουν πως είναι κοντά στις υπέροχες παραλίες της Χαλκιδικής και ότι αποτελεί μία πολυπολιτισμική πόλη, με σημαντική ιστορία. Και οι χάρες της παραμένουν πολύ ελκυστικές και το καλοκαίρι.

Οι εκδηλώσεις, μουσικές και άλλες δεν «μετακομίζουν» στα νησιά, ενώ και οι πολιτιστικές εκθέσεις παραμένουν σε λειτουργία.

Σε μία από αυτές, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισιμού, μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου, μπορεί κανείς να θαυμάσει τις συναρπαστικές δημιουργίες του καλλιτέχνη Νικόλα Σφήκα (Nicolas Sphicas).

Εργο του καλλιτέχνη Νικόλα Σφήκα. Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση του ίδιου στον «Ε.Κ.».

Η έκθεση ονομάζεται «Ο Αλφόνσο διδάσκει Μπρόνσταιν!» (Alphonso Teaches Bronstein!) και αποτελείται από χαρακτικά και ζωγραφικά έργα με θέμα το σκάκι.

Ο Ν. Σφήκας εμπνέεται από τις μεσαιωνικές μορφές του «Βιβλίου των παιχνιδιών» (1283) του Αλφόνσου I’ του Σοφού (1221-1284), βασιλιά της Καστίλης και της Λεόν.

Οι αφαιρετικές μορφές που προκύπτουν καλούνται να εικονογραφήσουν «το άνοιγμα της Ινδικής του Βασιλιά», μία εμβληματική σκακιστική κίνηση που εξέλιξε ο σπουδαίος σκακιστής του 20ού αιώνα Ντέιβιντ Μπρονστάιν (1924-2006).

Στον κόσμο του Νικόλα Σφήκα, οι μεσαιωνικές μορφές, με ενδυμασίες που αντανακλούν τα καλαίσθητα βόρεια γοτθικά στιλ, εικονίζονται να εξετάζουν τη μοντέρνα σκακιστική θεωρία.

Οι παρτίδες συνοδεύονται ενίοτε από μουσική, αλλά αυτό που πρωτίστως αντανακλάται είναι το ίδιο το σκεπτικό του Αλφόνσου: Η αναγωγή του παιχνιδιού σε μέσο κατάλυσης των διαφορών ανάμεσα σε διαφορετικές φυλές, θρησκείες και δοξασίες.

Εργο του καλλιτέχνη Νικόλα Σφήκα. Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση του ίδιου στον «Ε.Κ.».

Ο Νικόλας Σφήκας σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Helwan Καΐρου και το διδακτορικό του στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εχει στο ενεργητικό του 25 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πολλές ομαδικές και έχει βραβευτεί επανειλημμένα. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και Πινακοθήκες.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available