Εντονη δυσφορία από την Ρωσία για τον «αμερικανικό εναγκαλισμό» της Κύπρου

Νετανιάχου, Αναστασιάδης και Τσίπρας, περιχαρείς, προβαίνουν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της 4ης τριμερούς συνόδου κορυφής Κύπρου – Ελλάδας και Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Μαΐου 2018, στη Λευκωσία. Η στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ σ’ αυτή τη συμμαχία, ενοχλεί τη Ρωσία. Φωτογραφία: ΓΤΠ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την έντονη δυσφορία της για τη στρατηγική συμμαχία, με βασικό άξονα την Κύπρο, που επιχειρούν να «κτίσουν» οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ανατολική Μεσόγειο, για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που εντοπίζονται στην περιοχή, εξέφρασε η Ρωσία.

Με μια άκομψη παρέμβαση που εκδηλώθηκε με μια δήλωση της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Μαρία Ζαχάροβα, η Ρωσία, χωρίς να ζητήσει εξηγήσεις από την κυπριακή Κυβέρνηση, σχολίασε πληροφορίες που πρόβαλε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS περί συγκέντρωσης στην Κύπρο στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Αυτή είναι η ερμηνεία που δίνουν, κύκλοι προσκείμενοι στο Προεδρικό, στη δήλωση της κ. Ζαχάροβα ότι «η Μόσχα θα πρέπει να λάβει μέτρα αντιμετώπισης σε περίπτωση συσσώρευσης στρατιωτικών δυνάμεων από το ΝΑΤΟ στην Κύπρο».

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν τη ρωσική αντίδραση ως συνέπεια των προσπαθειών που καταβάλλει η Κύπρος για σύμπηξη, με την ενεργό συμμετοχή των ΗΠΑ, τριμερών συμμαχιών, με γειτονικές της χώρες, με στόχο κοινές δράσεις για θέματα ενέργειας.

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη Τρίτη, μιλώντας σε Ενεργειακό Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Ιδιαίτερη σημασία αποδίδω και στο ενδιαφέρον που οι ΗΠΑ επέδειξαν για συμμετοχή στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, γεγονός που αναμένω ότι σύντομα θα επιβεβαιωθεί και εμπράκτως», για να προσθέσει ότι την ίδια ώρα υπάρχει ενδιαφέρον από την Γαλλία για συμμετοχή στις τριμερείς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και όχι μόνο.

Το θέμα που προέκυψε αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Ρωσίας. Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε το απόγευμα της Τετάρτης, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του κ. Σεργκέι Λαβρόφ.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο Υπουργοί ανασκόπησαν τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας και αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με πιθανούς τρόπους για περαιτέρω ενίσχυσή τους. Οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Λαβρόφ συζήτησαν, επίσης, για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και για θέματα που άπτονται των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, συμφώνησαν όπως συναντηθούν τους αμέσως επόμενους μήνες. Με δηλώσεις του ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις μεταξύ Κύπρου – Ρωσίας που διατηρούνται.

Επισήμως, η κυπριακή Κυβέρνηση αρκέστηκε να διαψεύσει τα περί συγκέντρωσης ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, αποφεύγοντας οποιανδήποτε προσπάθεια ερμηνείας της ρωσικής ενόχλησης.

Σχολιάζοντας τα περί συγκέντρωσης ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Κύπρο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε ότι: Καμιά προσπάθεια στρατικοποίησης γίνεται στην Κύπρο, τουναντίον προσπαθούμε να επιλύσουμε το Κυπριακό που είναι πρόβλημα κατοχής και παρουσίας κατοχικού στρατού, να φύγει ο στρατός θέλουμε. Πρόσθεσε δε ότι: Η χώρα μας έχει διεθνείς συμφωνίες με πάρα πολλά κράτη με τα οποία διατηρούμε στενές σχέσεις και στο πλαίσιο αυτό, παρέχονται διευκολύνσεις κατ’ εξοχήν για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Eρωτηθείς αν «είναι ενοχλημένη η Λευκωσία με τον τρόπο που η Μόσχα επιχειρεί να παρέμβει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε ότι «καταρχάς η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανάλογα καθορίζει τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική της, χωρίς αυτό να επηρεάζει ή να εμποδίζει το γεγονός ότι έχουμε εξαιρετικές σχέσεις και με τη Ρωσία.

Ερωτηθείς αν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ρωσίας, το θέμα με τους χειρισμούς της Κύπρου για τις διευκολύνσεις που παρέχει, θεωρείται λήξαν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να συζητήσει για αυτές τις διευκολύνσεις. Η Κύπρος και στο πλαίσιο των τριμερών σχέσεων συνεργασίας αναπτύσσει διαρκώς τις σχέσεις της, όπως θα έκανε οποιοδήποτε ανεξάρτητο κράτος με γνώμονα τα συμφέροντα των Κυπρίων πολιτών, αλλά και τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας. Η ασφάλεια στην περιοχή μας από άλλους παράγοντες απειλείται και συγκεκριμένα από τις ενέργειες, τις οποίες προβαίνει διαρκώς η Τουρκία».

Πρόσθεσε ότι: «στην τηλεφωνική επικοινωνία των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ρωσίας, όπως ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει δηλώσει, επιβεβαιώθηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει φιλικές, στενές σχέσεις με τη Ρωσία, συζητήθηκε και η μελλοντική ανταλλαγή επισκέψεων. Οι σχέσεις αυτές είναι σταθερές και διατηρούνται.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει τις επιλογές που κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διεθνή σκηνή. Στο πλαίσιο που υπάρχει κάποιος βαθμός ελευθερίας, ασκείται με γνώμονα τα κυπριακά συμφέροντα, αλλά δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανένα αυτή η θέση της Κύπρου ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο προσανατολισμός που αυτό σημαίνει. Και, βεβαίως, αυτό δεν μας φέρνει σε αντίθεση με καμιά από τις τρίτες χώρες, όπως είναι η Ρωσία, με την οποία διατηρούμε ιδιαίτερες σχέσεις».

Ερωτηθείς αν δόθηκαν εξηγήσεις από πού πηγάζει η ενόχληση της Ρωσίας και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μπορεί να πηγάζει από τον ενεργότερο ρόλο των ΗΠΑ στις τριμερείς συνεργασίες, ο εκπρόσωπος είπε ότι: «κανείς δεν πρέπει ή δεν μπορεί να ενοχλείται από το γεγονός ότι η Κύπρος προσπαθεί με ισορροπημένο τρόπο να παίξει ένα ρόλο πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Αυτό είναι που κάνει η εξωτερική μας πολιτική, με τις πολύ στενές σχέσεις τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τους Παλαιστίνιους, με την Αίγυπτο, με την Ιορδανία, με τις αραβικές χώρες της περιοχής. Βεβαίως, η Κύπρος προσπαθεί διαρκώς να επεκτείνει αυτές τις σχέσεις και με κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτές είναι σχέσεις συνεργασίας, δεν μπορεί να ενοχλήσουν κανένα και, βεβαίως, τα όσα η ειδική στρατηγική, γεωγραφική θέση της Κύπρου μας επιτρέπει να προσφέρουμε σε χώρες, με τις οποίες συνεργαζόμαστε, δεν μπορεί να εκλαμβάνονται ως στρατιωτικές κινήσεις».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available