Ο Απόστολος Τζιτζικώστας μιλάει στον «Ε.Κ» από το Fancy Food Show

Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/Ματίνα Δεμελή

Τη σημασία της παρουσίας των μακεδονικών προϊόντων στο Fancy Food Show τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος επισκέφθηκε τα ελληνικά περίπτερα της διεθνής έκθεσης και μίλησε με τους παραγωγούς. Η παρουσία των μακεδονικών προϊόντων ήταν ιδιαίτερα δυναμική στην μεγαλύτερη διεθνή έκθεση στην Αμερική, καθώς φέτος συμμετείχε για πρώτη φορά η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Είναι μια συνειδητή επιλογή που κάναμε στην προσπάθεια μας να προωθήσουμε τα μακεδονικά προϊοντα, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη συγκυρία για το ζήτημα αυτό. Έτσι από φέτος η περιφέρεια μας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη σε μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις για να προωθήσει τα υψηλότατα ποιοτικά προϊοντα της μακεδονικής γης. Απαιτείται να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις μας να κάνουν συνεργασίες με επιχειρήσεις εδώ με τελικό στόχο να αυξηθούν οι εξαγωγές μας. Και σε αυτή την κατεύθυνση λειτουργούμε όλα αυτά τα χρόνια συμμετέχοντας σε 70 διεθνείς εκθέσεις, τουριστικές και εμπορικές προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας αυτό. Και σε αυτές τις παρουσίες μας στο εξωτερικό καλούμε και φέρνουμε επιχειρήσεις από τη Μακεδονία που συμμετέχουν στα περίπτερα μας δίνοντας τους έτσι τη δυνατότητα να συμμετέχουν με χαμηλότερα κόστη από το να έρχονταν μόνοι τους». Ερωτώμενος για τις νέες επιχειρήσεις και παραγωγούς της συγκεκριμένης περιφέρειας, ο κ. Τζιτζικώστας σχολίασε: «Εμείς στην Κεντρική Μακεδονία βλέπουμε τα τελευταία χρόνια μια αύξηση που αγγίζει το 50%, πολύ πάνω από το μέσο όρο ενώ ταυτόχρονα έχουμε κατακτήσει σαν περιφέρεια και την πρώτη θέση σε εξαγωγές αγροτικών προΙόντων στην Ελλάδα. Αυτός ο τομέας της μεταποίησης και των εξαγωγών είναι βασικός τομέας και πρέπει να ενισχυθεί περισσότερο με ενέργειες και δράσεις που θα κάνει η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας βοηθώντας τις επιχειρήσεις».

Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/Ματίνα Δεμελή

Αναφερόμενος στο Μακεδονικό ζήτημα και τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τζιτζικώστας την χαρακτήρισε εθνικά επιζήμια και επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα. «Θεωρουμε ότι η κυβέρνηση έκανε μια πολύ κακή διαπραγμάτευση που οδήγησε σε ένα επικίνδυνο και κακό αποτέλσμα για τη χώρα. Ένα πρόβλημα που θα το βρούμε και σήμερα και στο μέλλον σε μια σειρά απο ζητήματα όπως τα ζητήματα μειονότητας που έχουν αρχίσει να εγείρονται, της ύπαρξης μιας δήθεν  μακεδονικής μειονότητας εντός των συνόρων που δεν υπάρχει αλλά και άλλα θέματα σταθερότητας της περιοχής. Αλλά και θέματα που άπτονται της οικονομίας και της ανάπτυξης όπως για παράδειγμα το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε τώρα με τις επωνυμίες των μακεδονικών προϊόντων. Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσει και να αναχαιτίσει τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της πολύ κακής συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση».

Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/Ματίνα Δεμελή

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών και στην ανάγκη αυτονομίας της αυτοδιοίκησης και όχι της κομματικοποίηση της. «Οι εκλογές της αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι εκλογές της αυτοδιοίκησης. Και εμείς προσπαθήσαμε να περάσουμε το μήνυμα οτι οι πολίτες πρέπει να κρίνουν το έργο που κάναμε, τους ανθρώπους, την εμπειρία και την ικανότητα να πάμε τον τόπο μας μπροστά και νομίζω στην Κεντρική Μακεδονία το καταφέραμε. Πέρα και πάνω από κόμματα, χωρίς να μπαίνουν άλλα χαρακτηριστικά στις εκλογές για την περιφέρεια. Οι πολίτες να μας κρίνουν για αυτά που έχουμε κάνει και για το σχέδιο μας για το αύριο. Αυτο το καταφέραμε. Αλλά και στην υπόλοιπη Ελάδα φάνηκε ότι στην αυτοδιοίκηση οι πολίτες ξεπερνούν τις όποιες κομματικές γραμμές και επιβεβαιώνουν έτσι τη θέση μας ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να μένει έξω και πέρα από κόμματα».

Αναφερόμενος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου έκανε λόγο για ανάγκη πολιτικής αλλαγής που χρειάζεται η χώρα. «Α υτή τη στιγμή είναι προ των πυλών, φάνηκε και από το αποτέλσμα των Ευρωεκλογών, έρχεται η ώρα για μια καλύτερη κυβέρνηση που θα απαρτίζεται από ανθρώπους ικανούς, έμπειρους με σχέδιο συγκεκριμένο, με όραμα. Μια κυβέρνηση που έρχεται να ενώσει τους Έλληνες και όχι να τους διχάσει διαφυλάττοντας ταυτόχρονα και τα εθνικά μας δίκαια τα οποία τα τελευταία χρόνια δυστυχώς δεν διαφυλάχτηκαν».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available