Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και ιεράρχες μιλούν για τον μακαριστό Μελόης Φιλόθεο

Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος επιδίδει αρχιερατικό εγκόλπιο στον Μητροπολίτη Μελόης κ. Φιλόθεο με την ευκαιρία σε ανύψωση του τότε, το 2015, σε εν ενεργεία Μητροπολίτη του Οικουμενικού Θρόνου.

Του Θεοδώρου Καλμούκου.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πολλά μηνύματα και δηλώσεις αγάπης και εκτίμησης δέχθηκε ο «Ε.Κ.» για τον μακαριστό Μητροπολίτη Μελόης Φιλόθεο από κορυφαίους ιεράρχες της Εκκλησίας μας, με πρώτον τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο.

«Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Φιλόθεος αφήνει πολύ βαθιά ίχνη λόγω της μακράς θητείας του εδώ και μάλιστα σε κεντρική θέση που ήταν με τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στον «Εθνικό Κήρυκα». Και συνέχισε: «Υπήρξε υπόδειγμα ανθρώπου πιστού και αφοσιωμένου στην Εκκλησία και στον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο και στην περίπτωση τη δική μου μολονότι ότι ήταν εφησυχάζων, αλλά δεν σταμάτησε να διακονεί πλήρως από πλευράς λειτουργικής και ποιμαντικής διότι συνεδέετο και φρόντιζε για πάρα πολλούς ανθρώπους».

Είπε ακόμα, πως «τον είδα το απόγευμα της Δευτέρας και μου είπε ‘φεύγομε, φεύγομε. Σας ευχαριστώ που ήλθατε και για όλα όσα κάνατε για μένα’, βέβαια με πολλή δυσκολία διότι το πρόσωπο ήταν καλυμμένο με μάσκα».

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος είπε, ότι «με βαθειά θλίψη δέχθηκα το τηλεφώνημα για την εις Κύριο εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Μελόης κυρού Φιλοθέου και παρακαλώ τον Θεό όπως τον ανταμείψει στην ουράνιο Βασιλεία για την πολυετή προσφορά του ως διακόνου, ιερέως και αρχιερέως επί έξι δεκαετίες στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής».

Συμπλήρωσε πως «για μένα προσωπικά υπήρξε ένας στοργικός πνευματικός πατέρας ο οποίος από την ηλικία των 4 ετών με νουθετούσε και καθοδηγούσε και με χειροτόνησε εις διάκονο, πρεσβύτερο και μαζί με άλλους αρχιερείς εις επίσκοπο».

Ο Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Δημήτριος είπε: «Με βαθειά λύπη πληροφορήθηκα την εκδημία του σεβαστού Ιεράρχου του Θρόνου μακαριστού Μητροπολίτου Μελόης Φιλοθέου, γόνου του ωραίου Βοσπορινού χωριού του Μεγάλου Ρεύματος.

Με τον Αγιον Μελόης συνεδέθην από τα πρώτα χρόνια της Ιερωσύνης μου, όταν κατ’ αυτά επεσκέπτετο συχνά το Φανάρι εκ μέρους του μη δυναμένου τότε να επισκεφθεί την Πόλη αοιδίμου πολιού Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου.

Η πατρώα ελληνική μας γλώσσα και η Ορθόδοξος Εκκλησιαστική τάξις και αφοσίωσις, θα μπορούσαν να θεωρηθούν το ιερό δίπτυχο του Γένους που διηκόνησε πιστώς και που γι’ αυτό υπήρξε ανυποχώρητος στην Αμερική, όπου έβλεπε κατά την ενεργό διακονία του οι αξίες αυτές να διασαλεύονται. Αισθάνθηκα τεράστια χαρά όταν η Εκκλησία, έστω και προθανατίως, στα 91 του, τον ετίμησε δια της επαξίας Μητροπολιτοποιήσεως».

Ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων ανέφερε: «Φιλόθεος ο Μελόης κεκοίμηται. Ημείς όλοι, όσοι εκ του εγγύς τον εγνωρίσαμεν, προσωπικώς δε και ο ευλαβώς χαράσσων την ‘επινίκιον ταύτην ωδήν’, εις μνήμην και αναγνώρισιν, ο συνεργασθείς μαζί του εις κρισίμους στιγμάς της εκκλησιαστικής πορείας, κλίνομεν γόνυ καρδίας και σώματος ενώπιον του σκήνους του και τον προπέμπομεν εν πίστει εις τας αιωνίους μονάς της καταπαύσεως, εν τη βεβαιότητι ότι ‘τα έργα’ αυτού ακολουθεί’».

Ο Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος είπε: «Αγαπήθηκε από όλους κληρικούς και λαϊκούς. Αισθάνομαι ευτυχής διότι είχα την ευλογία να τον γνωρίσω από κοντά όλα αυτά τα χρόνια που ερχόταν κάθε καλοκαίρι στην Πόλη. Είχαμε τακτική αλληλογραφία και τρέφω σεβασμό για τον αείμνηστο. Υπηρέτησε με πολλή αφοσίωση τον μεγάλο Ιεράρχη Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Κυρό Ιάκωβο, τον οποίο αγαπούσε με παραδειγματική αγάπη».

Ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος δήλωσε: «Ο μακαριστός Φιλόθεος ήταν πιστός άχρις θανάτου. Το χώμα που θα τον σκεπάσει να είναι ελαφρύ. Αιωνία του η μνήμη».

Ο Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος είπε: «Χάσαμε έναν Ιεράρχη της εδώ Εκκλησίας μας παραδοσιακό και πατριώτη, αγαπητό δε σε όλους μας γιατί ήταν πάντοτε μαζί με όλους. Ηταν ο άνθρωπος του καθήκοντος και της εμπιστοσύνης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου μας κυρού Ιακώβου».

Ο π. Εμμανουήλ Κλάψης είπε, ότι «ο αείμνηστος Μητροπολίτης Φιλόθεος εργάσθηκε στην Εκκλησία μας με όλες τις δυνάμεις του μέχρι τη τελευταία στιγμή της ζωής. Πάντοτε αγωνιούσε για τη σωστή τήρηση της λειτουργικής παράδοσης, του τυπικού της Εκκλησίας και τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στην Εκκλησία μας. Πάνω όμως απ’ όλα ήταν άνθρωπος του Θεού που βρισκόταν αθόρυβα κοντά στους ανθρώπους που είχαν ανάγκη και ιδιαίτερα τους αδικημένους».

Ο κ. Στέφανος Τσερπέλης υπογράμμισε πως «είχε το πνεύμα της Κωνσταντινούπολης από την οποία καταγόταν και μετέδιδε σε όλους μας αγάπη, σοφία και ηρεμία. Ηταν ένας σοφός ιεράρχης στον οποίο κατέφευγα αν χρειαζόμουν συμβουλή. Απέπνεε πάντοτε Ελληνικότητα, έφυγε από τη ζωή κι έφυγε κι ένα κομμάτι του Βυζαντίου».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *