Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στον εορτασμό της Παναγίας Προυσιώτισσας (βίντεο)

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Σύλλογος Ευρυτάνων Αμερικής «Παναγία η Προυσιώτισσα» πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης τον καθιερωμένο Εσπερινό στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.

Οι ετοιμασίες ξεκίνησαν από νωρίς στον ιερό ναό για την υποδοχή του νέου Αρχιεπισκόπου στον εορτασμό της Παναγίας της Προυσιώτισσας.

Ο Εσπερινός πραγματοποιείται από το 1912 από τους πρώτους μετανάστες που έφτασαν στην Αμερική από τα χωριά της Ευρυτανίας.

Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη

Κοντεύουν εξήντα χρόνια που η εικόνα βρίσκεται στον Αγιο Νικόλαο και κάθε χρόνο ο Εσπερινός γίνεται πάντοτε στις 22 Αυγούστου.

«Είναι εξαιρετική τιμή η παρουσία του εδώ. Είναι μεγάλη η συγκίνηση που νιώθουμε όλοι γιατί η εικόνα που έχουμε εδώ είναι πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Προυσιώτισσας. Αισθανόμαστε μια ιδιαίτερη επαφή γιατί ο νέος Αρχιεπίσκοπος, που το όνομά του μας γεμίζει ελπίδα, έζησε στην Προύσα της Τουρκίας και νιώθουμε μεγάλη χαρά», δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» η πρόεδρος του συλλόγου Ελένη Καλογερά.

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ματίνα Δεμελή.

Ο Δημήτρης Τριανταφύλλης βρίσκεται από το 1963 στο Σύλλογο. «Εκανα γραμματέας για πολλά χρόνια και πρόεδρος και τώρα είμαι επίτιμο μέλος. Ο σύλλογός μας έχει μεγάλη ιστορία και ιδρύθηκε από μετανάστες που ήταν από τα περίχωρα του μοναστηριού της Παναγίας Προυσιωτίσσης. Από τότε κάθε χρόνο γίνεται αυτός ο Εσπερινός στα εννιάμερα της Παναγίας. Η εικόνα αυτή είναι στο μοναστήρι του Προυσού από τον 8ο αιώνα επί Εικονομαχίας», είπε.

Η Εκκλησία σιγά σιγά γεμίζει από κόσμο. Τα μέλη του Συλλόγου περιμένουν με μεγάλη χαρά και συγκίνηση στην είσοδο του ναού τον ερχομό του νέου Αρχιεπισκόπου. Μόλις φτάνει τον πλησιάζουν, του συστήνονται και συζητούν μαζί του.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τον Εσπερινό μαζί με τον ιερατικό προϊστάμενο του ναού π. Παύλο Παλαιστίδη. Μετά το πέρας του Εσπερινού μίλησε στον κόσμο.

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

«Χαίρομαι που είμαι εδώ και βλέπω καλούς κληρικούς, καλούς επιτρόπους, άριστες κυρίες της Φιλοπτώχου, εξαιρετικούς πιστούς να γεμίζουν κάθε χρόνο αυτό τον ωραίο ναό. Σήμερα είναι ιδιαίτερη η αιτία για την οποία έρχομαι, διότι γιορτάζουμε τα εννιάμερα της Παναγίας. Οι Ευρυτάνες και οι Καρπενησιώτες γιορτάζουν την Παναγία την Προυσιώτισσα. Σπανίως ξέρετε η εικόνα της Παναγίας παίρνει ένα όνομα από μια πόλη. Δεν υπάρχει Παναγία που να έχει επώνυμο ένα μέρος από όπου να κατάγεται. Γιατί; Γιατί η Παναγία δεν κατάγεται από πουθενά. Είναι από τα Ιεροσόλυμα. Η Παναγία μας είναι η μητέρα του Χριστού μας», τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος.

«Εμείς λέμε όμως Παναγία η Προυσιώτισσα. Η εικόνα προέρχεται από την Προύσα. Το πως ήρθε εκεί δεν είναι σαφές. Μάλλον με θαυματουργό τρόπο οι Χριστιανοί τη φυγάδευσαν όταν στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία για ένα διάστημα απαγορευόταν να προσκυνούν τις εικόνες, την περίοδο της Εικονομαχίας. Τότε λοιπόν, κάποιοι για να τη γλυτώσουν την εικόνα την πήγαν ψηλά σε ένα βουνό, στα ωραία τα μέρη από όπου κατάγεστε και στα οποία πήγα και προσκύνησα και εκεί πριν από δύο χρόνια. Οπου και να πάει ο Ευρυτάνας την Παναγία την κουβαλάει μαζί του, έτσι κι εσείς προς τιμή σας κουβαλάτε μαζί σας στην καρδιά σας την Παναγία. Ηρθαμε δυο λόγους σήμερα στην εκκλησία, για να τιμήσουμε την Παναγία την Προυσιώτισσα, αλλά και για να θυμηθούμε την καταγωγή μας. Οι Ευρυτάνες τη γέμισαν σήμερα την εκκλησία. Τιμάτε την καταγωγή σας και την Παναγία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος.

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ματίνα Δεμελή.Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την εποχή όπου βρισκόταν στην Προύσα ως Μητροπολίτης. Αναφέρθηκε στη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών.

«Το 2011 ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης με εξέλεξε Μητροπολίτη Προύσης. Και σκέφτηκα τι να κάνω εγώ στην Προύσα, αφού δεν υπάρχει τίποτα, ούτε ένας χριστιανός. Πήγα λοιπόν στην Προύσα και σε δύο ακόμη πόλεις, τα Παλιά Μουδανιά και την Παλιά Τρίγλια. Εκεί είδα τη μεγάλη καταστροφή. Τις εκκλησίες να έχουν γίνει αχούρια, να έχουν ζώα μέσα, τα σχολεία να έχουν καταρρεύσει. Στενοχωρέθηκα. Βρήκα μερικές εκκλησίες που δεν ανήκαν στο κράτος, αλλά σε Τούρκους πρόσφυγες που είχαν έρθει κι αυτοί από την Ελλάδα».

«Σε ένα κομμάτι γης ήταν και μια εκκλησία. Τότε, πήγα και ζήτησα να τις αγοράσω αφού δεν μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν καθώς θεωρούνται μνημεία. Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια βοηθήσατε και εσείς. Ηρθα τότε στην Αμερική και έκανα ένα μεγάλο έρανο κι έτσι αγοράσαμε δύο βυζαντινές εκκλησίες. Τότε με ρώτησαν ποιος θα πάει σε αυτές τις εκκλησίες; Μια μέρα με πήρε κάποιος τηλέφωνο, χριστιανός ορθόδοξος. Ηταν Ουκρανός και τον ρώτησα αν υπάρχουν κι άλλοι. Είμαστε 1000 οικογένειες, Ρώσοι, Ουκρανοί, Ρουμάνοι, Γεωργιανοί και έκανα το σταυρό μου. Αφησα δύο ναούς, μια ενορία, έναν παπά, μια κατοικία ιερέα και ένα σημαντικό χρηματικό ποσό», κατέληξε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ματίνα Δεμελή.
Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ματίνα Δεμελή.
Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ματίνα Δεμελή.
Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.
Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.
Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.
Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.
Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.
Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.
Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.
Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available