Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος στον «Ε.Κ.» για τη Μεγάλη Σύνοδο

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» για τη Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία ως γνωστόν συγκαλείται στην Ορθόδοξη Ακαδημία στο Κολυμπάρι Χανίων της Κρήτης, την χαρακτήρισε ως «μεγάλο εκκλησιαστικό και ιστορικό γεγονός».

Τονίζεται ότι ο Σεβασμιότατος μίλησε με μεγάλη προθυμία και εκτίμηση στον «Εθνικό Κήρυκα» παρόλο ότι ήταν εμπερίστατος, αναμένοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για να μεταβούν στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, λέγοντας πως «σε περίπτωση που έλθει ο Παναγιότατος θα διακόψουμε και θα επανέλθω μετά».

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ειρηναίος είπε πως «είμαστε κατενθουσιασμένοι και υπερχαρούμενοι γι’ αυτό το γεγονός το οποίο είναι ιστορικό» και συμπλήρωσε «δεν το περιμέναμε και δεν το είχαμε φαντασθεί ποτέ ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο στην Κρήτη».

Οταν τον ρωτήσαμε πώς αισθάνεται προσωπικά ως άνθρωπος που γίνεται επί δικής του Αρχιεπισκοπίας; απάντησε πως «δεν αισθάνομαι ως άνθρωπος, δεν αισθάνομαι ως πρόσωπο, αλλά αισθάνομαι ως Εκκλησία για το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η μεγάλη ευλογία».

Holy and Great Council: Divine Liturgy in Kissamos, Crete
Holy and Great Council

Οταν τον ρωτήσαμε τι του λένε οι άνθρωποι, ο ιερός κλήρος, γνωρίζουν τι γίνεται; ανέφερε πως «είναι όλοι κατενθουσιασμένοι και μόνο για το γεγονός ότι γίνεται κάτι τέτοιο στην Κρήτη και ότι έχουν έλθει από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες οι Προκαθήμενοι και αρχιερείς και ότι θα γίνει εδώ αυτή η περίφημη Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας».

Στην ερώτηση τι προσδοκά να επιτευχθεί από αυτή τη Μεγάλη Σύνοδο, απάντησε: «προσδοκούμε ό,τι καλύτερο, δεν προσδιορίζουμε περιμένουμε ό,τι ωραιότερο ό,τι περισσότερο ευλογημένο» και συμπλήρωσε πως «δεν διαχωρίζουμε τίποτε και χαιρόμαστε πάρα πολύ που γίνεται αυτό που γίνεται εδώ».

Οταν τον ρωτήσαμε για τις Εκκλησίες που απέχουν, της Βουλγαρίας, Αντιοχείας, Ρωσίας και Γεωργίας, είπε ότι «θα ήθελα πάρα πολύ να μην απουσιάζουν». Πρόσθεσε πως «δεν θέλω να κατακρίνω γιατί το κάνουν και απέχουν, απλώς αισθάνομαι ότι θα ήταν πολύ ωραίο να ήταν μαζί μας, να μην λείπουν, αλλά αν έχουν τους δικούς τους λόγους δεν θέλω να παρεμβαίνω». Ο Σεβασμιότατος τόνισε ότι «όλα πηγαίνουν πολύ καλά διότι όλος ο κρητικός λαός χαίρεται και αγάλλεται για το γεγονός αυτό το οποίο δεν περίμενε».

His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew arrives at St. Menas Cathedral in Heraklion, Crete with His Eminence Archbishop Irenaus of Crete, for the Divine Liturgy of Pentecost. © 2016 JAROSLAW CHARKIEWICZ.
© 2016 JAROSLAW CHARKIEWICZ.Holy and Great Council

Ο κ. Ειρηναίος δεξιά του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος αγαπά και εκτιμά πολύ την Ομογένεια της Αμερικής, την έχει επισκεφτεί αρκετές φορές και μέσω του «Εθνικού Κήρυκα» τόνισε πως «επιθυμούμε να χαιρετίσουμε την Ομογένειά μας και τους Κρητικούς, οι οποίοι είναι στην Αμερική και θα γίνει το Συνέδριό τους τον ερχόμενο μήνα όπως γνωρίζω και χαιρόμαστε πάρα πολύ και χαιρετίζουμε όλους τους ανθρώπους παιδιά της Αμερικής και ελπίζουμε ό,τι καλύτερο για την Αμερική και για όλο τον κόσμο».

Ο Σεβασμιότατος βρίσκεται διαρκώς εν κινήσει καθότι η Εκκλησία της Κρήτης έχει αναλάβει το επίπονο έργο πολλών τομέων της διοργάνωσης της Μεγάλης Συνόδου, ιδιαίτερα το εκκλησιαστικό και λατρευτικό. Ο ίδιος προσωπικά υποδέχθηκε έναν έκαστο των Προκαθημένων στο αεροδρόμιο των Χανίων συνοδεύοντάς τους μέχρι το ξενοδοχείο «Αύρα» του Κολυμπαρίου στο οποίο έχουν καταλύσει.

His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew addresses those in attendance at a reception hosted by the Mayor of Heraklion, the Honorable Vassilis Labrinos, in the courtyard of the Church of Saint Titus before the Doxology and Vespers of Pentecost. His Eminence Archbishop Irenaus of Crete looks on. PHOTO: © John Mindala
© John Mindala.Holy and Great Council

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ειρηναίος γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1933 στα Μιξόρρουμα Ρεθύμνης. Τις εγκύκλιες σπουδές του πραγματοποίησε αρχικά στο Γυμνάσιο Αρρένων Ρεθύμνης και στη συνέχεια φοίτησε στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης.

Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στο Κολλέγιο του Αγίου Βονιφατίου στο Warminster της Αγγλίας. Διετέλεσε εφημέριος στον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Μπρίστολ, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου και Σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης. Στις 9 Ιουνίου 1975, εξελέγη παμψηφεί υπό της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, όπου επιτέλεσε τεράστιο πνευματικό, εκκλησιαστικό και κοινωνικό έργο.

Θεωρείται ένας από τους πιο ολομόναχους Αρχιερείς. Ο ίδιος ζει λιτά, ασκητικά και μοναχικά. Ζει ως απλός καλόγερος.

Η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε παμψηφεί Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, υπέρτιμο και έξαρχο Ευρώπης στις 31 Αυγούστου 2006 στο Φανάρι, το Μεγάλο Μήνυμα εδόθη στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, και η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2006. Διαδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Τιμόθεο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available