Ο Βαρθολομαίος της Ιμβρου

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο πλαισιώνουν στην Ιμβρο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Αγγελόπουλος Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου ΝΔ/Δημήτρης Παπαμήτσος.

Είναι Οικουμενικός Πατριάρχης, δηλαδή ο Πρώτος Επίσκοπος κατά πρωτεία τιμής, αλλά και αξίας, της υπό τον ουρανόν Ορθόδοξης Εκκλησίας, για να χρησιμοποιήσουμε μία πιο στοχευμένη Θεολογική έκφραση, όμως είναι συνάμα και ο άνθρωπος Βαρθολομαίος της Ιμβρου.

Εκεί πηγαίνει, στην απανεμιά του νησιού που πρωτάνοιξε τα κλαμένα μάτια του στο θάμα της ζωής. Χαίρεται το ανοιξιάτικο περιβάλλον της, τις φυσικές της ομορφιές, τα λουλούδια της που πιάνουν κουβεντολόι με τις αηδονολαλιές του Μάη. Αγναντεύει τα γλαυκά του Αιγαίου νερά και ξαναζεί τα άγια εκείνα χρόνια τα παλιά, που μικρό παιδί τότε, ο Δημήτρης Αρχοντώνης, έχοντας μόνιμα ένα τετράδιο στο χέρι έγραφε τις σκέψεις του κι έκανε τη γυμνασία του νου και της ψυχής του.

Κι έτσι ακριβώς τον παριστάνει το άγαλμα που στήθηκε στον αυλόγυρο του σχολειού του στο χωριό του, τους Αγίους Θεοδώρους. Ελαμψε η μορφή του από χαρά σαν μικρού παιδιού όταν το αντίκρισε προχτές, αντάμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σε λίγο θα κληθεί να αποκαταστήσει το ύψος και το ήθος της Ελλάδος, αυτής της μοναδικής και ιερής και ηρωικής χώρας, της πατρίδας των πατρίδων όλου του κόσμου.

Ο μικρός Δημήτρης Αρχοντώνης της Ιμβρου, έγινε ο μεγάλος «Βαρθολομαίος Ελέω Θεού Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης», έχοντας υπό την ευθύνη του «την μέριμνα πασών των Εκκλησιών», χωρίς όμως να πάψει ποτέ να είναι ο Βαρθολομαίος της Ιμβρου και η Ιμβρος να είναι η αγάπη, η απανεμιά και η γαλήνη της ψυχής του.

Θ.Κ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available