Ο δήμος του Κάλγκαρι Καναδά αναγνώρισε ομόφωνα την Ποντιακή Γενοκτονία

Φωτογραφία αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ.

MONΤΡΕΑΛ. Το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο (ΕΚΚ) χαιρετίζει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης του Calgary να ψηφίσει την πρόταση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και να τιμήσει τη μνήμη των ανδρών, γυναικών και παιδιών που έχασαν τη ζωή τους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αποφάσισε ομόφωνα για την αναγνώριση και όρισε την 19η Μαΐου ως ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που μαζί με εκείνη των Αρμενίων και Ασσυρίων, υπήρξαν οι πρώτες γενοκτονίες του 20ου αιώνα.

«Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας της ανθρωπότητας και ένα από τα ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτό το ειδεχθές έγκλημα ήταν ο προάγγελος του Ολοκαυτώματος που διέπραξαν οι Ναζί κατά των Εβραίων, Ρομά και άλλων λαών κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΚΚ, Δρ Θεόδωρος Χαλάτσης.

Μεταξύ του 1914 και του 1922, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ελληνες υπέστησαν συστηματική εξόντωση με εντολές Οθωμανικών και Κεμαλικών κυβερνήσεων, δια μέσου των σφαγών από τα Οθωμανικά στρατεύματα και παραστρατιωτικούς, με απελάσεις που αποτελούσαν πορείες θανάτου, πορείες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ανατολία, την καταναγκαστική εργασία, την πείνα, τους βιασμούς και τις ατομικές δολοφονίες.

«Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης του Calgary είναι ιστορική για τον Ελληνισμό στην Alberta και χρησιμεύει ως υπενθύμιση για όλους μας στον Καναδά και στις επόμενες γενιές, εκείνου του βάναυσου και ειδεχθούς εγκλήματος εναντίον των Ελλήνων προγόνων και της ανθρωπότητας. Η πόλη του Calgary είναι άλλη μια στον Καναδά Δημοτική κυβέρνηση να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και να διακηρύξει την 19η Μαΐου ως την επίσημη ημέρα μνήμης της », πρόσθεσε ο Δρ Χαλάτσης.

Το ΕΚΚ ευχαριστεί τον Δήμαρχο της πόλης του Calgary, Naheed K. Nenshi, για την ένταξή του στους άλλους δήμους και την έκδοση της διακήρυξης προς τιμήν και μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Εκφράζει επίσης ειλικρινείς ευχαριστίες και συγχαρητήρια στην Πρόεδρο, Ελισάβετ Χανλή, και Αντιπρόεδρο, Βίκυ Σταμάτη, του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου της Alberta, μέλος του ΕΚΚ, για την προώθηση αυτής της αξιόλογης υπόθεσης και την πραγματοποίηση αυτής της διακήρυξης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available