Ο Δημήτρης Αζεμόπουλος επόμενος πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά

Ο πρέσβης Δημήτρης Αζεμόπουλος με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο σε πρόσφατη φωτογραφία. Μετά το καλοκαίρι ο κ. Αζεμόπουλος αναλαμβάνει καθήκοντα Πρέσβη της Ελλάδας στον Καναδά. Φωτογραφία: FACEBOOK

Του Ζώη Μαρίνου. 

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Ο Δημήτρης Αζεμόπουλος που προήχθη πριν έναν χρόνο στο βαθμό του πρέσβη και υπηρετεί σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα θα είναι από το καλοκαίρι και μετά o νέος πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά.

Ο κ. Αζεμόπουλος θ’ αντικαταστήσει τον νυν πρέσβη Γιώργο Μαρκαντωνάτο, ο οποίος, ύστερα από μια κατά γενική ομολογία επιτυχημένη θητεία, με πολυσχιδείς παρεμβάσεις υπέρ της προάσπισης των συμφερόντων της Ελλάδας και αδιαμφισβήτητο κύρος στην ελληνική παροικία, μετατίθεται στη Ζιμπάμπουε.

Η αλλαγή στην ελληνική πρεσβεία αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο. Ο κ. Αζεμόπουλος είναι γνωστός στον Ελληνισμό του Καναδά από τη θητεία του ως προξένου στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Τορόντο απ’ όπου αποχώρησε τον Απρίλιο του 2014, μαζί με τον τότε πρέσβη στην Οττάβα Ελευθέριο Αγγελόπουλο και τον τότε γενικό πρόξενο στο Μόντρεαλ Θάνο Καφόπουλο.

Σε αποχαιρετιστήριο δείπνο που είχε οργανώσει εκείνη την περίοδο ο Μητροπολίτης Τορόντο και παντός Καναδά κ.κ. Σωτήριος ο κ. Δ. Αζεμόπουλος είχε αναφερθεί εκτενώς στην ανέφελη και υποδειγματική συνεργασία που είχε με την πολιτική ηγεσία της επαρχίας του Οντάριο, καθώς και στη στενή σχέση που είχε οικοδομήσει με την εκεί ελληνική παροικία.

Ο πρέσβης Δημήτρης Αζεμόπουλος, τον Ιανουάριο, σε εκδήλωση στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον υπουργό Νίκο Κοτζιά. Φωτογραφία: FACEBOOK.

Τώρα ο κ. Αζεμόπουλος επιστρέφει στον Καναδά με τον βαθμό του πρέσβη, σε μια περίοδο υψηλών απαιτήσεων και πολλαπλών υποχρεώσεων. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες είναι δεκάδες τα μηνύματα που έχει λάβει από ομογενείς του Καναδά -από το Οντάριο και το Κεμπέκ- οι περισσότεροι εκ των οποίων πληροφορήθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την επικείμενη μετάθεσή του στην Οττάβα.

Κατά τη θητεία του στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Τορόντο ο κ. Αζεμόπουλος είχε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη του Ελληνισμού. Οπως η διοργάνωση τριών μαραθωνίων, με τη συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών κάθε φορά, η κινητοποίηση και ο συντονισμός των Ελλήνων φοιτητών, η ανάδειξη του ειρηνευτικού ρόλου της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και η ίδρυση του μεγαλύτερου ινστιτούτου Ελληνιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Waterloo, με σκοπό την προάσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας.

Επίσης, πρωτοστάτησε να διοργανωθούν φιλανθρωπικές εκδηλώσεις ώστε να συγκεντρωθούν σημαντικά ποσά για την ενίσχυση συλλόγων, Ιερών Ναών και κοινοτήτων στην Ελλάδα και στον Καναδά. Μεταξύ αυτών και η εκδήλωση που οργάνωσε, το Πάσχα του 2010, ώστε να στηριχθεί οικονομικά η αποπεράτωση Νοσοκομείου Παίδων (το Sickkids Hospital) στο Τορόντο, κίνηση που αμέσως βρήκε μιμητές και από δεκάδες άλλες εθνικές κοινότητες στην επαρχία του Οντάριο.

Σήμερα το νοσοκομείο αυτό θεωρείται πρότυπο παγκοσμίως και στον τοίχο των δωρητών του ξεχωρίζει η αναφορά στη γενναιοδωρία της ελληνικής παροικίας του Τορόντο, χάρη στην επίμονη και συστηματική προσπάθεια του κ. Αζεμόπουλου και, φυσικά, στις δωρεές των ομογενών. Ο ίδιος αποτέλεσε και συνδετήριο δεσμό ώστε το Sickkids Hospital να έρθει σε επαφή στην Ελλάδα με το ίδρυμα «Ελπίδα» του οποίου ιθύνων νους -ως γνωστόν- είναι η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *