«Ο Δρυινουπόλεως Βασίλειος» μια ηρωική και μαρτυρική μορφή

Κύριε Διευθυντά,

Με συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια οι απανταχού της Γης Ηπειρώτες θυμούνται την ηρωική εξέγερση του Φεβρουαρίου 1914, που οδήγησε στον Αυτονομιακό Αγώνα και την ίδρυση ελεύθερης ηπειρωτικής πολιτείας. Μαζί με τον ηπειρώτικο λαό θυμάται και ολόκληρος ο ελληνικός λαός την ένδοξη αυτή ιστορική σελίδα της ελληνικής πατρίδας στην οποία πήρε μέρος με μητρική στοργή και αυτοθυσία.

Με την ίδρυση της «Αυτονόμου Ηπείρου» ξαναζωντάνεψε ο νόμος της ιστορίας του ελληνικού έθνους που βασίζεται στην ενότητα και τη σύμπνοια. Ετσι, για άλλη μια φορά η ανθρωπότης εθαύμασε την Ελλάδα θυσιαζόμενη για την ελευθερία της.

Σημαντικότατη ήταν η συμβολή στον ιερό αγώνα της αυτονομίας του τότε Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως Βασίλειου. Ο Βασίλειος είναι ένας ακόμη γόνος της ευάνδρου Ηπείρου που κοσμεί ιδιαίτερα το πάνθεον των ανδρών της Βορείου Ηπείρου. Γεννήθηκε στο Ανω Λάμποβο της περιφέρειας Αργυροκάστρου το έτος 1858.

Ο κατά κόσμον Βασίλειος Παπαχρήστου μεγάλωσε στην Πρίγκηπο της Πόλης, ο πατέρας του ήταν ιερεύς. Φοίτησε στα σχολεία της Πριγκήπου της Χρυσουπόλεως και μετά στην περίφημη Σχολή της Χάλκης το 1882.

Το 1894 ο Βασίλειος προβιβάζεται σε Μητροπολίτη Λιτίτσης της Αδριανουπόλεως, το 1897, μετατέθηκε στη Μητρόπολη Παραμυθίας το 1900 στη Μητρόπολη Βελεγράδων με έδρα το Βεράτιον. Τέλος, στα 1909 στη Μητρόπολη Δρυινουπόλεως με έδρα το Αργυρόκαστρο.

Η παρουσία του Βασιλείου στην Ηπειρο ήταν ευεργετική για τους δύσκολους εκείνους χρόνους. Οι ηπειρωτικές Μητροπόλεις στις οποίες υπηρέτησε βρίσκονταν σε συνεχή καταπίεση από τους Τούρκους και Τουρκαλβανούς που συνεργάζονταν και με άλλες ανθελληνικές προπαγάνδες.

Στις δύσκολες αυτές στιγμές του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού ο Βασίλειος έγινε η σανίδα της σωτηρίας γιατί ήταν ιεράρχης που διέθετε μεγάλη μόρφωση, πείρα, σύνεση και μαχητικότητα. Οταν μάλιστα ήλθε η ώρα να γίνει αντάξιος μιμητής των εθνομαρτύρων ιεραρχών δεν εδίστασε.

Γίνεται πρωτοπόρος στον αγώνα για τη διατήρηση της εθνικής ελευθερίας, που είχε χαρίσει ο ελληνικός στρατός στο μαρτυρικό λαό της Βορείου Ηπείρου και παίρνει μαχητικές πρωτοβουλίες για την άμυνα και την ανακήρυξη της αυτονομίας.

Σας ευχαριστώ

Κώστας Στούπης
Βοστώνη, ΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available