Ο Δρ Ιωάννης Μιαούλης πρόεδρος του Πανεπιστημίου Roger Williams μιλάει στον «Ε.Κ.»

Ο Δρ Ιωάννης Μιαούλης νεοδιορισθείς πρόεδρος στο πανεπιστήμιο Rogers William στο Μπρίστολ του Ροντ Αϊλαντ. Φωτογραφίες ευγενική παραχώρηση του ίδιου.

ΒΟΣΤΩΝΗ. O Δρ Ιωάννης Ν. Μιαούλης, ο οποίος πρόσφατα διορίσθηκε πρόεδρος του The Roger Williams University στο Ροντ Αϊλαντ, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, σε συνέντευξή του μας μίλησε για την καταγωγή του, την εμπειρία του στο Tufts και την 16χρονη υπηρεσία του ως διευθυντής του Μουσείου Επιστημών της Βοστώνης.

Ο Δρ Μιαούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, η καταγωγή του πατέρα του ήταν από την Κρήτη και της μητέρας του από την Κέρκυρα. Είπε ότι «ήλθα στην Αμερική στην ηλικία των 18 ετών έπειτα από την αποφοίτησή μου από το Κολέγιο Αθηνών για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης στη Μηχανολογία».

Οταν τον ρωτήσαμε τι τον προσέλκυσε στη Μηχανολογία, μας απάντησε, πως «όταν ήλθα στο Tufts δεν ήξερα ακριβώς τι τομέα engineering θα κάνω, αλλά γνώρισα ακαδημαϊκό του σύμβουλο, ο οποίος ήταν μηχανολόγος και τη δεύτερη μέρα που είχα έλθει στην Αμερική με πήγε στο εργαστήριο όπου έκανε κάποια πειράματα με σταγόνες και έμεινα έκπληκτος από την επιστήμη και εκείνη τη στιγμή διάλεξα Μηχανολογία».

Ο Δρ Μιαούλης στην ηλικία των 26 ετών έγινε καθηγητής στο Tufts και στα 32 του κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικής όπου και παρέμεινε δέκα χρόνια.

Ο Δρ Μιαούλης με μπρούτζινο άγαλμα στο Μουσείο Επιστημών της Βοστώνης στο οποίο υπηρέτησε ως πρόεδρος επί 16 χρόνια.

Οταν τον ρωτήσαμε πώς αισθάνεται με την εκλογή του στην προεδρία του Πανεπιστημίου Roger Williams του Ροντ Αϊλαντ, τόνισε πως «είμαι πολύ ενθουσιασμός και ευχαριστημένος, αισθάνομαι τιμή και προσβλέπω να αρχίσω την καινούργια μου καριέρα».

Αναφορικά με το αν το περίμενε ή ήταν κατά κάποιο τρόπο έκπληξη, εξήγησε πως «η διαδικασία άρχισε εδώ και ένα μήνα κι είχε πολλά στάδια. Γνώριζα ότι ενδιαφέρονταν πολλοί αλλά στο τέλος κανείς δεν ξέρει ποιον θα επιλέξουν οπότε θα μπορούσα να πω ότι υπήρχε κάποια έκπληξη».

Για τον αριθμό των φοιτητών είπε ότι «έχει τέσσερις χιλιάδες στο βασικό πρόγραμμα σπουδών -undergraduates- εφτακόσιους μεταπτυχιακούς -graduate-και χίλιους πεντακόσιους φοιτητές συνεχούς εκπαίδευσης -continuing education- είναι μεγάλο σχολείο και έχει καλή Νομική Σχολή και είναι σε πανέμορφο μέρος στο Μπρίστολ (Bristol) του Ροντ Αϊλαντ, κι έχει κι ένα παράρτημα στο Providences».

Οταν έγινε γνωστό ότι θα έφευγε από το Μουσείο Επιστημών, ο Δρ Μιαούλης είχε κι άλλες προτάσεις. «Πολλοί άρχισαν και μου τηλεφωνούσαν για διάφορες εργασίες κυρίως για πρόεδρος σε πανεπιστήμια, αλλά σκέφθηκα τις επιλογές μου και επέλεξα το Roger Williams».

Ο Δρ Μιαούλης αρέσκεται πολύ στο ψάρεμα.

Μιλώντας για την 16χρονη εμπειρία του στο Μουσείο επιστημών, επεσήμανε πως «ο λόγος που πήγα στο Μουσείο ήταν να εισάγω την μηχανική στη ζωή των μικρών παιδιών. Ηταν κάτι που άρχισα στο Tufts. Ημουν από τους πρώτους που άρχισαν το STEM το 1995 και έψαχνα να βρω μία πλατφόρμα για να το επεκτείνω κι όταν με πλησίασε το Μουσείο για τη θέση του προέδρου ήταν καλή ευκαιρία να χρησιμοποιήσω το Μουσείο σαν πλατφόρμα, να το επεκτείνω, κι αυτός ήταν ο λόγος που έφυγα από το Tufts διότι ήμουν πολύ ευχαριστημένος εκεί. Κι έτσι στο Μουσείο το πρόγραμμα πήγε από χίλιους μαθητές που μάθαιναν Μηχανολογία στο Δημοτικό Σχολείο σε δέκα εννιά εκατομμύρια, επεκτάθηκε πάρα πολύ».

Στην ερώτηση σε ποιους κλάδους θα δώσει έμφαση στο Πανεπιστήμιο, απάντησε πως «τους πρώτους πέντε – έξι μήνες θα προσπαθήσω να μάθω όσα πιο πολλά μπορώ από το σχολείο, γιατί θα ήθελα να αναπτύξω ένα κοινό όραμα με τους καθηγητές, τα μέλη τις Εφορείας, το υπαλληλικό προσωπικό και τους φοιτητές».

Ο Δρ Μιαούλης πέρα από την ακαδημαϊκή του αριστεία, είναι και καλός μάγειρας. Οπως ανέφερε, «όταν ήμουν στο Μουσείο έκαναν σαράντα με πενήντα δείπνα τον χρόνο, από τέσσερα μέχρι οδόντα άτομα, στο σπίτι μου και τα μαγείρευα όλα εγώ. Συνήθως όταν κάποιος έρχεται για πρώτη φορά στο σπίτι μαγειρεύω ελληνικό, αλλά μαγειρεύω φαγητά από όλο τον κόσμο από Ινδία, Ιαπωνία, Ταϋλάνδη, από παντού».

Ο Δρ Ιωάννης Μιαούληςσερβίρει επισκέπτες σε δείπνο που διοργάνωσε στο σπίτι του. Φωτογραφία Ευγενική παραχώρηση Δρ. Ιωάννης Μιαούλης.

Οταν τον ρωτήσαμε πώς έμαθε, μας είπε, πως «όταν έκανα το διδακτορικό μου έμενα με την κοπέλα μου και μαγείρευε εκείνη, εγώ δεν είχα ιδέα. Ομως η μητέρα μου από την Ελλάδα μου έστειλε μαγειρική της Ρίτσας Παραδείση που ήταν στα ελληνικά. Η κοπέλα μου μου έλεγε ‘μετέφραζε μου όταν θέλεις να φτιάξω κάτι’, αλλά εγώ βαριόμουν να μεταφράζω. Ο ακαδημαϊκός μου σύμβουλος που σας είπα πριν δέχθηκε μία πρόσκληση να έλθει για φαγητό με τη γυναίκα του και ήθελαν να φάνε ελληνικό φαγητό.

»Οπότε είχα επιλογή είτε να μεταφράσω τις συνταγές για να τις δώσω στην κοπέλα μου να μαγειρέψει είτε να μαγειρέψω εγώ και επειδή βαριόμουν να κάνω τη μετάφραση είπα άφησε να μαγειρέψω εγώ. Κι έτσι μαγείρεψα με επιτυχία γαρίδες γιουβέτσι, φασολάκια λαδερά, πατάτες του φούρνου και μουσακά κι από εκεί και πέρα άρχισα και μαγείρευα και το χόμπι έγινε συνήθεια και τώρα έχω χίλια βιβλία μαγειρικής και μαγειρεύω φαγητά από όλο τον Κόσμο».

Ο Δρ Μιαούλης διατηρεί τακτική επικοινωνία με την Ελλάδα. Μας πληροφόρησε ότι πηγαίνει μια φορά τον χρόνο, αλλά και δύο μερικές φορές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available