Ο Δρ. Κωνσταντίνος Χαριτάκης στον «Ε.Κ.»: Αγώνας για την Καρδιά από το Τέξας

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Χαριτάκης. Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση του ίδιου/Photo by Dwight C. Andrews/McGovern Medical School at UTHealth Office of Communications.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Χαριτάκης ( Dr Konstantinos Charitakis), καρδιολόγος με ειδικότητα στην Επεμβατική Καρδιολογία, γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στην Κρήτη, όπου και τελείωσε την Ιατρική Σχολή.

Μια υποτροφία από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, με σκοπό την έρευνα στο εξωτερικό, τον έφερε στο Weill Cornell Medical College, αλλάζοντας έτσι και τις γεωγραφικές συντεταγμένες της ζωής και της καριέρας του.

Εκεί του προσφέρθηκε μια μόνιμη θέση και η δυνατότητα να κάνει το μεταπτυχιακό και την έρευνά του στον καρκίνο της καρδιάς.

Τελειώνοντας την ειδικότητά του αποδέχτηκε μια επαγγελματική πρόταση από το Texas Medical Center και μετακόμισε στο Χιούστον. Δείγμα της αφοσίωσης του δόκτορα Χαριτάκη στην επιστήμη του, είναι και το πάθος του για τη διδασκαλία, αφού εκπαιδεύει την επόμενη γενιά καρδιολόγων από τη θέση του Επίκουρου Καθηγητή Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Το κεντρικό όμως αντικείμενο της δουλειάς του παραμένει η παρακολούθηση ασθενών με προβλήματα καρδιάς. Εκεί αντιμετωπίζει τα επείγοντα περιστατικά από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου (Texas Medical Center). Σημερινό αντικείμενο της έρευνάς του είναι η Καρδιο-ογκολογία, που βοηθά ασθενείς που έχουν καρκίνο ενώ αντιμετωπίζουν και καρδιακά προβλήματα.

Οι ιδιαίτερες απαιτήσεις του επαγγέλματός του είναι αυτές ακριβώς που έχουν κάνει το επάγγελμα ελκυστικό για τον κ. Χαριτάκη και ιδιαίτερα στην Επεμβατική Καρδιολογία που συνδυάζει «τόσο τη σκέψη όσο και την πράξη».

Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πως τα επείγοντα ιατρικά περιστατικά και το περιβάλλον της εντατικής θεραπείας είναι από τη φύση τους στρεσογόνα. Ο Δρ. Χαριτάκης μας λέει όμως, πως κατά τη διάρκεια της δουλειάς του, οι συναισθηματισμοί και το στρες δεν έχουν χώρο, έχοντας μόνο ως στόχο να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο και πιο ψύχραιμο τρόπο το εκάστοτε πρόβλημα των ασθενών.

Τα πιο συνήθη ιατρικά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με την ειδικότητά του, κατά τη γνώμη του κ. Χαριτάκη, είναι η Στεφανιαία Νόσος και οι αποφράξεις των αρτηριών της καρδιάς, καθώς και οι προδιαθεσικοί παράγοντες που προκαλούν τη νόσο, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή χοληστερίνη, η υπέρταση και το κάπνισμα. Τί απειλεί όμως την υγεία της καρδιάς μας και τι μπορούμε να κάνουμε για να τη διατηρήσουμε υγιή;

Σίγουρα ένα κομμάτι της ασθένειας έχει να κάνει με γενετική προδιάθεση αλλά υπάρχουν και μια σειρά από προληπτικές επιλογές.

«Είναι πολύ σημαντική η πρόληψη και το να βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο» λέει ο κ. Χαριτάκης. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει τους προαναφερθέντες προδιαθεσικούς παράγοντες. Η αποφυγή του καπνίσματος, η σωματική άσκηση και η μεσογειακή διατροφή -μια δίαιτα με λιγότερο κρέας, περισσότερα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά και αποφυγή των τυποποιημένων τροφών- βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα πράγματα που πρέπει να κάνει κανείς για να διατηρήσει την καρδιά του υγιή.

Εχει ενδιαφέρον όμως να δούμε κατά πόσο τα συναισθήματα και μια κακή ψυχολογική διάθεση μπορούν να βλάψουν την καρδιά μας. Ο κ. Χαριτάκης είναι απόλυτα καταφατικός σε αυτό. Το σύνδρομο Τακοτσούμπο (Takotsubo Cardiomyopathy) ή αλλιώς «Broken Heart Syndrome», έχει τη συμπτωματολογία ενός εμφράγματος, χωρίς να είναι στην πραγματικότητα έμφραγμα και εμφανίζεται σε ανθρώπους που περνούν περίοδο μεγάλης συναισθηματικής έντασης ή βιώνουν πένθος. Το σύνδρομο αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Υπάρχουν μελέτες, λέει κλείνοντας ο κ. Χαριτάκης, που αποδεικνύουν ότι η ευτυχία είναι από τα καλύτερα συστατικά της μακροζωίας και συνεκδοχικά της υγείας. Οπότε μια υγιής και ισορροπημένη συναισθηματική ζωή είναι και σίγουρα το πρώτο μικρό βήμα και προς μια υγιή καρδιά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available