Ο Δρ. Σπύρος Σπυρέας μιλά για τα εγκαίνια στο Τρέντον και την Εκκλησία στην Αμερική

Ο Δρ. Σπύρος Σπυρέας. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου η κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Τρέντον της Νέας Ιερσέης θα τελέσει τα εγκαίνια του ιερού της ναού, όπου θα προστεί ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος.

Το εσπέρας του Σαββάτου στις 6:30 θα τελεστεί Εσπερινός, την Κυριακή Ορθρος, η Ακολουθία των Εγκαινίων και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ενώ το βράδυ θα γίνει το επίσημο δείπνο. Τους ύμνους στις Ιερές Ακολουθίες θα ψάλλει ο εξ’ Ελλάδος Πρωτοψάλτης και καθηγητής κ. Ιωάννης Παπαχρόνης, βοηθούμενος από τους μαθητές του Ιεροψάλτες κυρίους Ηλία Καπέλα και Λάζαρο Τσορμπατζίδη, καθώς και τον Ιεροψάλτη του ναού Αγ. Γεωργίου, κ. Νικόλαο Τσίγκα.

Επικεφαλής του ιστορικού αυτού σταθμού της κοινότητας είναι ο επιφανής επιστήμων και επιχειρηματίας Δρ. Σπύρος Σπυρέας, ο οποίος είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας «Sigmapharm Laboratories».

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα και μετά την αποφοίτησή του από τη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών, ήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες για μεταπτυχιακές σπουδές. Εγινε δεκτός στη Φαρμακευτική Σχολή του St. John’s University της Νέας Υόρκης από όπου πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα.

Ο Δρ. Σπύρος Σπυρέας και η σύζυγός του Δρ. Αμαλία Σπυρέα. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Νυμφεύθηκε με την ιατρό Αμαλία Κασαπίδη, με την οποία απόκτησαν δύο παιδιά, τον Σωτήρη και την Μαρία. Η Δρ. Αμαλία Σπυρέα είναι παιδίατρος, εκτελεστική αντιπρόεδρος και ιατρικός διευθυντής της εταιρείας «Sigmapharm Laboratories».

Ο Δρ. Σπυρέας σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» είπε πως «τα εγκαίνια είναι η καταξίωση της εργασίας που έχει κάνει η κοινότητα ως σώμα για παραπάνω από τριάντα χρόνια. Είναι η καταξίωση της αγάπης, της πίστης και του διακαούς πόθου της κοινότητας να διατηρήσει τις Ελληνορθόδοξες Χριστιανικές παραδόσεις και τη νοερή ένωσή της με την μητέρα Ελλάδα».

Ο Δρ. Σπυρέας είναι στην κοινότητα από το 2001 που διαμένει στην περιοχή κι όπως είπε, «από την αρχή ήμουν ενεργό μέλος», ενώ την επέλεξε διότι καθώς είπε «ήταν σχετικά κοντά μας».
Πριν μερικά χρόνια, η κοινότητα απαρτιζόταν από 500 οικογένειες, ενώ σήμερα έχει γύρω στις 350 κι αυτό οφείλεται όπως είπε ο Δρ. Σπυρέας «σε μετακινήσεις ανθρώπων».

«Γιατί τα κάνετε όλα αυτά για την κοινότητα; Αναλάβατε την ευθύνη για τα εγκαίνια; Τι είναι αυτό που σας προσελκύει;» τον ρωτήσαμε. Μας είπε ότι «ο λόγος είναι απλός και τον έχω διατυπώσει πολλές φορές. Πιστεύω ότι η Εκκλησία και η εκκλησιαστική κοινότητα είναι ο ακράδαντος κρίκος ο οποίος συνδέει την Ελληνική Ομογένεια. Εάν χαθεί η Εκκλησία θα χαθεί και η Ελληνική Ομογένεια κι εφόσον με ενδιαφέρει η Ελληνική Ομογένεια και πιστεύω βαθιά στη θρησκεία μας είμαι πάρα πολύ ευτυχής που μπορώ και το κάνω».

Ο Δρ. Σπύρος Σπυρέας ομιλεί σε αποφοίτηση του Λυκείου της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία αρχείου: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Στην ερώτηση γενικώς ομιλούντες πώς πηγαίνουμε ως Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική και τι θα ήθελε να αλλάξει, είπε πως «το πρώτο πράγμα που ήθελα να αλλάξει είναι μία στροφή πιο πολύ στις παραδόσεις. Θα ήθελα να αλλάξουν η γνώση και το θρησκευτικό συναίσθημα πολλών από τους ιερείς. Θα ήθελα οι ιερείς να μιλούν πιο πολύ Ελληνικά, να τελούν τη Λειτουργία στα Ελληνικά και να λένε και στα Αγγλικά, αλλά να υπάρχει περισσότερη Ελληνική Ορθόδοξη κατάνυξη που δεν την βλέπω τόσο πολύ τώρα. Θα προτιμούσα οι ιερείς να δίνουν ομιλίες στο τέλος της Λειτουργίας ομιλίες ελπίδας και αγάπης κι όχι απαισιόδοξες».

«Παρακολουθώντας τα αποκαλυπτόμενα για τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής και τα λοιπά διοικητικά προβλήματα, εσείς ως άνθρωπος και ως επιχειρηματίας πώς θα προσεγγίζατε το θέμα των οικονομικών;» ρωτήσαμε τον κ. Σπυρέα. «Θα άλλαζα την ηγεσία της Εκκλησίας, ίσως και τον Αρχιεπίσκοπο, και θα έβαζα ανθρώπους που να διευθύνουν τα οικονομικά με την γνώση του Αρχιεπισκόπου οι οποίοι είναι πραγματικοί εθελοντές και πολύ γνώστες των οικονομικών και της Ελληνορθόδοξης Πίστης», σχολίασε.

Αναφορικά με το αν η Θεολογική Σχολή έχει ευθύνη για την ανθελληνοποίηση του κλήρου, τόνισε ότι έχει «μέγιστη ευθύνη και εάν θα πρέπει να αλλάξει κάτι αμέσως είναι αυτό» και συμπλήρωσε «μπορώ να σας πω ότι είναι πιο επείγον κι από το οικονομικό θέμα».

Ο Δρ. Σπυρέας, ο οποίος είναι άνθρωπος ένθεος και έχει βαθιά γνώση της Ορθόδοξης Πίστης, υπογράμμισε πως «πρέπει να θυμόμαστε ότι η Εκκλησία δεν είναι ανθρώπινη. Δεν βασίζεται μόνο στην ανθρώπινη ηγεσία, αλλά η Εκκλησία είναι το ιερό Σώμα του Χριστού και πρέπει να έχει ανθρώπους στην ηγεσία της οι οποίοι να ακολουθούν το παράδειγμα που μας έδωσε ο Χριστός. Ο κόσμος και οι πιστοί θα πρέπει να σκέπτονται αυτό και όχι τα ατοπήματα των ηγετών της Εκκλησίας. Δεν μπορούμε να σκανδαλιζόμαστε, θα πρέπει να σκεπτόμαστε ότι η Εκκλησία είναι η ψυχή μας» και τόνισε πως «υπάρχει ελπίδα, μην χάνετε την ελπίδα σας, αρχηγός της Εκκλησίας είναι ο Χριστός».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *